Opengebroken
J.C. Amberchele
J.C. Amberchele (1940) is het pseudoniem van een man die ware vrijheid vond tijdens een lange gevangenisstraf. Opengebroken laat zien dat de vrijheid waarover Amberchele spreekt niets te maken heeft met uiterlijke vrijheid.
Opengebroken is een verzameling bespiegelingen en observaties van J.C. Amberchele over zijn leven vóór en na zijn arrestatie en gevangenneming in een Maximum Security Prison in het zuiden van de Verenigde Staten. Op een eenvoudige manier en aan de hand van zijn eigen kleurrijke ervaringen, vertelt hij over leven en niet leven in de ontwaakte staat en over hoe de ontdekking van innerlijke leegte – van je goddelijkheid – het verschil maakt tussen deze twee. J.C. Amberchele is volkomen eerlijk over zichzelf en vol mededogen naar zijn medegevangenen, die misschien wel meer dan wie ook vechten om zich staande te houden tegenover de zogenaamde ander.
Reacties van lezers:
‘Hij spreekt van hart tot hart en inspireert door te schrijven over de weg die hij zelf gaat.’
–
‘Het boek vertelt heel openhartig over het leven van de auteur voor en na zijn ontwaken. Hij beschrijft gebeurtenissen uit zijn jeugd, zijn tijd als drugsverslaafde en drugsdealer, en over voorvallen in de gevangenis. Meestal lees je niets over het persoonlijk leven van mensen nadat ze zijn ontwaakt, maar in dit boek wel. De manier waarop hij na zijn ontwaken naar de dingen kijkt, is kristalhelder. Dit is geen zelfhulpboek, maar je kunt wel heel veel leren van zijn weg en zijn misstappen. En hoewel hij zelf zegt niet te weten hoe dit ‘openbreken’ in zijn werk gaat, komen we ook hier veel over te weten.’
Uit het boek:
[Ik zou] jarenlang in mijn psyche kunnen snuffelen en dan misschien wel allerlei semi-rationele redenen kunnen vinden waarom ik [in mijn jeugd], en later toen ik volwassen werd, zo gebukt ben gegaan onder schaamte, maar de kern van het probleem was dat ik in die fase van mijn leven was gaan geloven in de leugen van de individualiteit, en dat ik er toen al de prijs voor betaalde. In feite had ik mijn ziel aan het concept van het zelf en de ander verkocht, hem in die zak van huid verpakt en de wereld buitengesloten, in de overtuiging dat ik voor mezelf was wat anderen van mij maakten vanuit hun referentiepunt, te weten een enkelvoudig en begrensd vlekje, honderd procent menselijk, in een eindeloos universum.
Goddank ben ik opengebroken, in de wind gegooid. Goddank voor dit vrijheidsgeschenk. En Wie anders kun je dankzeggen als je alles op een rijtje zet? God en het geschenk zijn één. Daarom is gelukzaligheid de andere naam voor dankbaarheid.