ISBN: 978 94 93228 03 0
NUR: 280
Prijs: € 16,99
Uitvoering: hardcover
Formaat: 25 x 25 cm
Omvang: ca. 32 pagina’s
Leeftijdscategorie: 4+
Tot er op een dag een vreemd beest aanspoelt dat heel hard moet huilen. Pepita plakt het vreemde beest vol pleisters, maar het huilen houdt niet op. Als pijn heel diep vanbinnen zit helpen pleisters niet, legt Kwal uit. Maar Pepita geeft niet op. Er moet iets zijn wat wel helpt tegen de pijn van het beest, maar wat?
Bette Westera en Barbara de Wolf maakten samen al verschillende prentenboeken en versjesbundels voor peuters, kleuters en beginnende lezers. Het idee voor Pleistermeisje – een kind dat in geval van nood voor iedereen een passende pleister uit haar koffer tevoorschijn tovert – kwam van Barbara de Wolf. Bette Westera bedacht een verhaal waarin Barbara Pleistermeisje en de andere eilandbewoners tot leven liet komen in speelse illustraties waarin elke keer weer iets nieuws te ontdekken valt.
Recensie
“…Een verhaal over vormen van pijn; Pepita kent alleen pijn die veroorzaakt wordt door bijvoorbeeld vallen of stoten of ergens in trappen. Maar ze ontdekt nu dat er ook andere pijn bestaat die diep van binnen zit en daar helpen al haar pleisters niet tegen. Gelukkig weet Pepita nu ook precies wat wél helpt!
De zacht gekleurde moderne afbeeldingen zijn heel speels, vooral het zien van de dieren met al die pleisters op hun lijven is heel apart.
Kortom, een fijn boek over je ontheemd of niet welkom voelen. Het vormt een mooie aanleiding om dit bijvoorbeeld op school of in een groep verder te bespreken en/of uit te werken…”
Uit de recensie van ‘Leestafel’
oktober 2021, Dettie
Pepita woont op een eiland. Op het eiland kennen alle dieren haar als Pleistermeisje, want dat is wat ze doet. Elke keer als iemand in een stekel trapt of een ananas op zijn kop krijgt is ze er al eerste bij om een pleister op de pijn te plakken. Tot er op een dag een vreemd beest op het strand aanspoelt die niet kan stoppen met huilen. Geen enkele pleister lijkt te helpen.
Bette Westera hoeft nog weinig introductie in de kinderboekenwereld. Ze schitterde al meermaals met kinder- en jeugdboeken en vertaalt ook regelmatig werk van andere bekende auteurs. Ook Barbara de Wolf is met haar typische illustratiestijl geen onbekende meer. Eerder illustreerde ze o.a. Hond vs. Kat en Tijger. Samen maakten ze dit bijzondere prentenboek over pijn hebben en dan vooral over pijn waarbij een pleister niet helpt. Een warm prentenboek over zorg dragen voor elkaar op alle mogelijke manieren. De fijne tekst geeft inspiratie om niet alleen met het hoofdthema aan de slag te gaan, maar er is ook plaats voor teloefeningen en het inoefenen van de kleuren. De leuke illustraties in een kleurige combinatie van stijlen en collages, bieden heel wat inspiratie om na het lezen zelf aan de slag te gaan. Een fijn prentenboek om thuis of in de klas voor te lezen of samen te lezen met kinderen vanaf 5 jaar.
“Pleistermeisje” is een origineel prentenboek over verschillende soorten pijn en hoe ermee om te gaan.
recensent Maïté Gardin – oktober 2021
Recensie
NDB Biblion
Pepita woont in een boomhut op een eiland in de Stille Oceaan en heeft een grote voorraad pleisters. Elke keer als een dier zich bezeert, komt het Pleistermeisje met haar koffer en plakt een pleister op de zere plek. Flamingo krijgt een pleister op haar voet, Leguaan een roze op zijn voorhoofd, Luiaard een paarse op zijn slaap en Aap vijf pleisters met plaatjes op haar bips. Als op een lentedag een vreemd dier op het eiland aanspoelt dat heel veel verdriet heeft, helpt geen enkele pleister. Kwal merkt op dat soms de pijn te diep vanbinnen zit. De illustraties van dit aandoenlijke verhaal zijn gemaakt met een gemengde techniek van geknipte papiercollages, aangevuld met tekenen en schilderen. Ze zijn hoekig, uit verhouding en grappig. Een prentenboek om samen te praten over verdriet en verschillende soorten pijn, met kinderen
Recensent: Loes Reichenfeld – mei 2022
NDB Biblion publiceert aanschafinformaties (korte besprekingen) over recent verschenen boeken.
Deze spelen een belangrijke rol bij de selectie in de Nederlandse openbare bibliotheken.