Praten over bewustzijn

Het leven is een grote grap want jij en ik bestaan niet

Patrick Kicken en Paul Smit

ISBN: 978-90-77228-49-4
NUR: 728
Prijs: € 25,99
Uitvoering: gebonden
Formaat: 120 x 125 mm
Omvang: 302 pagina’s
 

Stel je toch eens voor dat alles gewoon gebeurt! Dat alles simpelweg plaatsvindt zonder dat jij je er druk over hoeft te maken! Heerlijk toch? Stel je eens voor dat alles wat je doet, hoe je je gedraagt en welke keuzes je maakt, ook allemaal vanzelf gebeurt. En dat er dus ook geen andere mogelijkheid is dan precies datgene te doen en te zijn wat je bent.

Stel je toch eens voor dat je perfect bent zoals je bent, dat je nog nooit iets fout hebt gedaan en dat schuldgevoelens en angsten voor de toekomst zijn verdwenen! Heerlijk toch?

Het klinkt wellicht utopisch, maar het is de non-dualistische zienswijze van onder anderen Albert Einstein. Over non-dualiteit zijn al veel zeer heldere boeken geschreven waarin deze filosofie uitgebreid uiteen wordt gezet. Dit boek draait niet zozeer om de theoretische uiteenzetting van non-dualiteit, maar is meer gericht op de veranderingen die ontstaan wanneer het leven gezien wordt vanuit deze non-dualistische visie.

In Praten over bewustzijn voeren Patrick Kicken en Paul Smit openhartige dialogen over de veranderingen in je dagelijkse leven die ontstaan door deze non-dualistische zienswijze. Als het leven een groot spel is waarin wij als schijnbaar ‘afgescheiden individuen’ slechts een rol spelen, hoe ga je dan om met relaties, verwachtingen, tegenslag, emoties, monogamie, liefde, seks, de dood, ego, geld, stress en schuldgevoelens?

Toegankelijk, praktisch toepasbaar, heldere boodschap. Zou verplichte kost moeten zijn!
Lezersreactie op bol.com

Uit het boek:

Non-dualiteit, ook wel advaita genoemd, is de filosofie van onder anderen Spinoza, Albert Einstein, Bill Hicks, Eckhart Tolle, Tony Parsons en Ramana Maharshi. Ook zij wezen ons erop dat het leven niet is zoals wij het ervaren. Non-dualiteit zet onze kijk op het leven volledig op zijn kop.

Eeuwenlang geloofden mensen dat de zon om de aarde draaide, ze zagen het immers zelf! Toen de mensheid een ruimer inzicht kreeg en het universum in kaart bracht, zag men dat het honderdtachtig graden anders was. De aarde bleek namelijk om de zon te draaien! Je ziet dat wanneer mensen uitzoomen en daardoor het totaalplaatje kunnen overzien, de werkelijkheid ineens heel anders blijkt te zijn dan we daarvoor dachten.

Bij non-dualiteit werkt dit precies zo. Wij mensen zijn ingezoomd en ervaren daardoor dat wij een afgescheiden individu zijn dat zelf beslist hoe zijn leven verloopt, en dat zelf hierover controle moet zien te houden en er ook verantwoordelijk voor is. Wanneer we uitzoomen, komt een totaal andere werkelijkheid aan het licht. Onze individualiteit blijkt opeens denkbeeldig te zijn. Het enige wat er is, is bewustzijn en dit bewustzijn is hier in het universum een spel aan het spelen. En dit bewustzijn bestuurt alles, alle materie, alle planten, alle dieren en alle mensen en dus ook jou! Jij bestuurt niet het leven, maar het leven bestuurt jou!

Toch lijkt het voor ons alsof wij als individu het leven sturen. Dit komt doordat wij mensen een ego hebben. In het Sanskriet noemen ze het ego: ‘Ahamkara’.

Letterlijk vertaald: ‘de IK-maker’. Het ego is als het ware een apparaatje dat overal het woordje IK voor plakt. Deze tekst wordt op dit moment gelezen en het

ego maakt ervan: ‘IK lees deze tekst’. Je haalt op dit moment adem en zodra je daarover nadenkt, maakt het ego ervan: ‘IK haal adem’. Het ego creëert dus het

idee dat jij als individu er zelf voor kiest wat je denkt, voelt en doet. Maar onze afgescheidenheid is slechts een idee!