Radiant mind

Een praktische weg naar non-duaal bewustzijn

Peter Fenner

ISBN: 978 94 93301 17 7
NUR: 770
Prijs: € 24,99
Uitvoering: paperback
Formaat: 15 x 23 cm
Omvang: ca. 338 pagina’s
Oorspronkelijke titel:  Radiant Mind
Vertaling: Alexander Zöllner & Myra Pieters-Engelkes
Omslagontwerp: Hester van Toorenburg
 

Zo buitengewoon als non-duaal bewustzijn ook klinkt, het is niet ver verwijderd van ons dagelijks leven en altijd direct voor ons beschikbaar. Door de ervaring van onbeperkt bewustzijn kunnen we volledige vervulling vinden te midden van ons geconditioneerde bestaan.

We hoeven niet van bepaalde gedachten of gevoelens af te komen, of onze omstandigheden op wat voor manier dan ook te veranderen. Gedachten, gevoelens en waarnemingen komen op, maar zij bepalen ons niet langer. Radiant mind richt zich op dit non-duale bewustzijn, omdat dat het uiteindelijke doel is van al het menselijk streven.

Alles wat wij doen op welk gebied dan ook – religieus, wetenschap- pelijk, politiek, economisch en artistiek – is gericht op het bereiken van een staat waarin alle behoeften en verlangens vervuld zijn. Zoals de Dalai Lama vaak zegt: ‘Alle wezens zoeken geluk en vervulling.’ Zolang al onze behoeften niet vervuld zijn, hebben wij ons uiteinde- lijke doel nog niet bereikt. De geconditioneerde mind vertelt ons dat we nog verder moeten zoeken! We onderzoeken ontelbare wegen om deze voldoening te bereiken, maar de enige ervaring die al onze be- hoeften kan vervullen is non-duaal bewustzijn. Waarom? Omdat we niets nodig hebben als wij rusten in non-duaal bewustzijn. We zijn compleet en voldaan precies zoals we zijn.

De oefeningen die in Radiant mind aangereikt worden, omvatten onder andere:

  • Je contemplatieve beoefening ontwikkelen en uitbreiden.
  • De vaardigheid ontwikkelen om gedachtepatronen te observeren en los te laten.
  • Verkennen wat het betekent om in het hier en nu te leven en een basis te vinden om te handelen op een manier die je verlangens en voorkeuren overstijgt.
  • Leren luisteren en spreken vanuit pure openheid.

Recensie

Radiant mind is een methode die ontwikkeld is om toegang te kunnen krijgen tot de hoogst mogelijke spirituele ervaring.

 
Non-duaal bewustzijn is gericht op het hier en nu, de directe ervaring. In tegenstelling tot vele spirituele methodes die mensen het gevoel geven dat ze eerst van alles moeten doen om een bepaald bewustzijn te kunnen bereiken.
 
‘Niets kan tussen ons en de ervaring van non-duaal bewustzijn komen. Al we er op deze manier nauwkeurig naar kijken, kunnen wij zien dat een obstakel niets anders is dan een idee.’
 
De methode van het boek wordt uitgebreid en gestructureerd uitgelegd. Ieder hoofdstuk bevat uitleg, theorie en oefeningen om deze theorie te kunnen integreren.
 
De auteur is zichzelf bewust van de complexiteit van het onderwerp. Hij benoemt zelf dat sommige stukken uit het boek in contradictie lijken te zijn. Hij licht duidelijk toe waarom de lezer dit zo kan ervaren. Voor de lezer kan het hierdoor soms wel een uitdaging zijn om de essentie van het verhaal te blijven volgen.
 
Het mooie aan een boek als Radiant mind is, dat je eruit kan halen wat je nodig hebt. Of je nu al bekend bent met het onderwerp of voor de eerste keer jezelf gaat verdiepen in het onderwerp non-duaal bewustzijn. Voor iedere lezer/ zoeker staat er waardevolle informatie in het boek. Hoewel de oefeningen uit het boek zeker van toegevoegde waarde kunnen zijn, spreken ze mij persoonlijk wat minder aan.        
 
Dit is het eerste boek dat ik gelezen heb waarin mensen die een ziekte hebben, niet worden beoordeeld op hun aandoening. Er wordt niet gesproken over dat er iets mis is met je, dat het door je karma komt, of dat je nog van alles te leren hebt of nog moet helen. Er wordt gesproken vanuit de heelheid die je in het non-duale bewustzijn kan ervaren. Acceptatie staat centraal. Aanwezig zijn, zonder oordeel en enkel observeren wat zich aandient. Zijn met wat is. Alleen al vanwege die benadering zou ik mensen van harte aanbevelen om Radiant mind te lezen.
 
‘De werkelijkheid is niet wat ze lijkt. Noch is ze iets anders.’

Sarah de Groot op Hebban.nl – juni 2023