ISBN: 978-94-91411-16-8
NUR: 728
Prijs: € 19,90
Uitvoering: gebonden/ 2e druk
Formaat: 135 x 175 mm
Omvang: 160 pagina’s
Spirituele ervaringen kunnen heel plezierig zijn, maar zijn helaas niet blijvend en hebben minder impact dan je zou wensen. Het zijn veeleer de duistere perioden die diepgaande effecten hebben. Afbraak, verwoesting, ontreddering.
‘Weinig rozengeur, veel prikkeldraad,’ aldus Hans Laurentius.
Zo’n periode is een tijd waarin allerlei zaken achtergelaten worden waarin je eerst nog heilig geloofde of die je blindelings voor waar aannam. Het is een periode waarin je gaat inzien dat alles wat je voor juist en goed hield volstrekte waanzin is. Van erkennen en ervaren dat je helemaal niets weet, met angsten, verlangens en conditioneringen leeft, en dat je de dingen door de ogen van anderen beoordeelt. Je beseft dat er weinig origineels of bijzonders aan je is. Dat je dacht jouw leven te leven, maar ziet dat je geleefd wordt.
Dan komt er soms een intense kracht in iemand omhoog, waardoor hij bereid is alles los te scheuren. Soms durft iemand die kracht te volgen en wordt hij of zij ineens overspoeld door angst: ik raak alles en iedereen kwijt, waar ben ik in godsnaam mee bezig: help! Heb je er al zin in?
Het waarheidsvirus kun je niet kweken door spirituele oefeningen en bijeenkomsten. Het zit in je en groeit of het overvalt je, als je even niet oplet, meent Hans Laurentius. Of het komt nooit. Je kunt erom vragen of het vervloeken, maar het luistert niet naar je. Virussen doen niet aan het verhoren van gebeden, zijn niet omkoopbaar en zijn ongevoelig voor sociaaleconomische of karmische argumenten of omstandigheden. Ze pakken je, of niet. Als ze dat doen zou je wensen dat het niet zo was – en dat is een aardige indicatie dat ze je te pakken hebben.
Er valt niets te beoefenen. De woorden van de leraar zijn er niet voor om thuis te overdenken, maar om je terstond te ‘verplaatsen’. Dus terwijl hij iets tegen je zegt, dient het doel te treffen: wat er gezegd wordt, dient onmiddellijk ervaren te worden. Zo niet, jammer dan. Dus: wees er klaar voor!
Over deze dingen gaat Rozengeur en prikkeldraad, verwoord in duidelijke, soms confronterende taal. Maar hoe zat het ook alweer met zachte heelmeesters…? Mensen die het virus al te pakken hebben, zullen waarschijnlijk het nodige in de teksten herkennen en kunnen ze gebruiken bij het volgen van de ‘intense kracht waarvoor hij bereid is alles los te scheuren’.
‘Zo hardhandig is men zelden wakker geschud. Maar daarmee is zijn houding er tegelijkertijd een van grote liefde.’
Frans Hasselaar in tijdschrift InZicht
‘Het boek is heftig geschreven maar erg realistisch en bruikbaar in het dagelijks leven. Ik heb het boek na het lezen aan mijn moeder gegeven.’
Lezersreactie op bol.com
Uit het boek:
Er zijn twee opties: totale inzet of totaal niet-doen.
Halfslachtigheid leidt nergens toe.
De juiste houding
Ook onderstaande geldt uiteraard enkel voor hen die geen slaapwandelaar willen blijven, zoals dit hele boek enkel voor hen geldt. De juiste houding in dit verband bestaat in essentie uit de volgende aspecten:
1.
Word je in toenemende mate bewust van je gevangenschap en slaapgedrag. Onderzoek grondig waar je gevangenschap uit bestaat en ondermijn het. Je hele geloofssysteem moet op de helling. Als je niet echt ervaart hoe je feitelijke – tamelijk rampzalige – situatie is, kun je er ook niks mee. Onderkenning is een eerste fundamentele stap, die niet genoeg benadrukt kan worden.
2.
Weet wat je werkelijk wilt! Heb dus je prioriteit glashelder. Wil je bevrijding, richt dan daar al je aandacht op. Je zult zo’n beetje al je energie nodig hebben voor het sloopwerk en de gevolgen daarvan. Verspil je tijd en energie dus niet.
3.
Geef nooit op. En zoals de oude tijger (Nisargadatta) al zei: heb je iets ontdekt? Kijk dieper! Ga door tot alles ‘klaar’ is, en wees niet tevreden met een beetje meer helderheid of een ‘goed gevoel’.
4.
Kijk zelf! Neem niks aan van wie dan ook, maar toets en onderzoek, en dan nog een keer, en nog een keer. Je laten inspireren is prima, maar wie volgeling is zit aan de ketting van een ander. Neem de volledige verantwoordelijkheid voor jouw bevrijding en praat niemand na. Alleen wat jij echt gerealiseerd hebt telt.
5.
Wees (dus) honderd procent eerlijk en waarachtig naar jezelf. Accepteer geen enkel excuus, geen enkele verklaring, verzachtende omstandigheid of wat dan ook. Het gaat om waarheid, niet over leuk of lekker of dat anderen het cool vinden of niet.
6.
Zelfonderzoek is voor intern gebruik. Val anderen dus niet lastig met je (halve) inzichten. Bekeringsdrang is een teken van slaapwandelende onzekerheid. Jij moet wakker worden, wat er daarna gebeurt zie je tegen die tijd wel weer. Laat anderen maar liever zoveel mogelijk met rust totdat je ‘er’ helemaal bent.
7.
Zorg voor jezelf. Je hebt een zo fit mogelijk systeem nodig, een geschikt voertuig. Wees dus fit genoeg om de dingen onder ogen te kunnen komen en ermee af te rekenen. Wakker worden is meestal een behoorlijk intens gebeuren dat alles van je vergt – en vaak meer dan je denkt aan te kunnen. Wees dus zo sterk en gezond mogelijk. Zieke of zwakke soldaten leven niet lang. Enne, wees niet kleinzerig, gebruik ziekte of zwakte dus niet als excuus, en ga ook niet het fit moeten zijn als alternatief of uitstelstrategie gebruiken voor zelfonderzoek. Begin NU.
Dus als de vraag in je opkomt: wat moet ik doen, of iets dergelijks… Lees bovenstaande (opnieuw) en ga aan de slag! Of blijf lekker rondlummelen natuurlijk in je min of meer comfortabele slavernij.
Recensie
InZicht
tijdschrift voor non-dualiteit en zelfonderzoek
Er is een nieuw boek van Hans Laurentius uit. En wat voor boek. Rozengeur & Prikkeldraad heet het. Opgepast lezer, trap niet in de bedrieglijk genuanceerd klinkende titel. De rozengeur is hier de stank van de vuilnisbelt, bij vergissing aangezien voor ons leven. Uiteindelijk zal alleen het prikkeldraad de verlossing brengen.