Sleutel tot Zelfrealisatie

Sri Siddharameshwar Maharaj

ISBN: 9789493301146
NUR: 728
Prijs: € 24,99
Uitvoering: gebonden
Formaat: 12,5 x 20 cm
Omvang: ca. 207 pagina’s
Oorspronkelijke titel: Master Key to Self-Realization
Vertaling: Jan-Willem van den Braak
Omslagontwerp: Ivar Hamelink
 

Zo beroemd als Nisargadatta als Advaita-leermeester na de publicatie van I Am That in de jaren zeventig werd, zo relatief onbekend is zijn leermeester Sri Siddharameshwar Maharaj (1888-1936) gebleven. Ten onrechte, want hij wordt door kenners wel gezien als een van de grootste leermeesters van de 20e eeuw, naast Ramana Maharshi, Krishna Menon en Nisargadatta. Zijn wijze van onderricht is ook duidelijk herkenbaar in de benadering van Nisargadatta en ook weer in die van diens leerlingen Ramesh Balsekar en Alexander Smit.

In 1920 realiseerde Siddharameshwar zijn Ware Natuur en ging zelf onderricht geven. Vlak voor zijn dood schreef hij samen met enkele leerlingen een samenvatting van zijn leer. De zoektocht naar Zelfrealisatie wordt daarbij weergegeven als stappen omhoog op een ladder, waarbij het ‘ik’ telkens zijn ware identiteit als en in achtereenvolgens vier lichamen denkt te vinden. Vergeefs, ook in het laatste lichaam, de staat van het onpersoonlijk Bewustzijn. Vandaaruit vindt het ‘ik’ zijn ware identiteit dan (terug) in het onkenbare Hoogste Kennen (Vijnana), de Hoogste Werkelijkheid. Als ‘Dat wat je bent’.

Sleutel tot Zelfrealisatie is de Nederlandse vertaling van dit samenvattende werk van Siddharameshwar met een inleiding en toelichting van de vertaler alsmede een aantal teksten van Nisargadatta over zijn leermeester.