Stilte van het hart I

dialogen met Robert Adams

Robert Adams

ISBN: 978-90-77228-70-8
NUR: 728
Prijs: € 25,90
Uitvoering: paperback
Formaat: 125 x 200 mm
Omvang: 280 pagina’s
Oorspronkelijke titel: Silence of the heart
Vertaling: Han van den Boogaard
 

Robert Adams (1928-1997) zei ooit: ‘Sommige mensen zeggen tegen me: “Robert, waarom spreek je niet gewoon altijd de hoogste waarheid?” En sommige mensen vragen: “Robert, spreek zo dat ik kan begrijpen waar je het over hebt.” Dat is dus het dilemma. Ik doe wat ik moet doen. Ik neem me niets voor.  Ik doe alles voor de vuist weg. Ik repeteer niet. Ik schrijf niets op. Ik zeg alleen maar wat er uit me komt.’

Juist vanwege deze eenvoud en beminnelijkheid was de Amerikaanse advaitaleraar zo geliefd bij de mensen om hem heen. Niets bleef in zijn nabijheid overeind, daar liet hij geen ruimte voor. Hij onderwees dat elke gedachte alleen maar uit onszelf voortkomt en daarom losgelaten kan worden. We zijn vrij. We denken alleen maar dat we het niet zijn.

‘Het eerste waarvan je doordrongen moet raken, aldus Robert Adams, ‘is dat er nooit een tijd zal komen dat je zult verdwijnen of sterven, want je bent nooit geboren. Je hebt altijd bestaan als Bewustzijn, en je zult altijd blijven bestaan als Bewustzijn. Als je ontwaakt bent, wat gebeurt er dan met je als je sterft? Waar ga je dan heen? Als je ontwaakt, blijf je waar je bent. Je kunt nergens heen, nergens naar terug. Je bent alleen maar. Je bent je Zelf, Alomaanwezigheid.’

Stilte van het hart, deel 1 bevat indrukwekkende en boeiende lezingen, teksten en gesprekken met Robert Adams. Uiteenlopende onderwerpen komen hierin aan bod, waaronder zelfonderzoek, overgave, bewustzijn, illusie en waarheid.

‘Deze man was een levend voorbeeld van de stilte, het boek is makkelijk leesbaar
ook voor de beginner. Elke keer als ik mezelf weer verlies in de wereld, pak ik dit
boek en voel ik me weer wie ik in wezen ben. Puur door zijn woorden te lezen.
Mooi en ontroerend.’

Lezersreactie op bol.com

Uit het boek:

Om, shanti, shanti, shanti, Om. Vrede!

Het is fijn om bij jullie te zijn.

Ik verwelkom jullie met heel mijn hart.

Als je hierheen gekomen bent om een lezing te horen, ben je om de verkeerde reden gekomen. Ik geef geen lezingen. Als je hierheen gekomen bent om naar een preek te luisteren: de kerk staat hier een eindje verderop. Ik preek niet. Als je hierheen gekomen bent om naar een filosofische verhandeling te luisteren, ben je ook hier om de verkeerde reden. Ik filosofeer niet. Als je hierheen gekomen bent om niets te horen, ben je hier om de juiste reden. Want er is slechts Eén niets, en Dat is wat je bent. De prachtigste toespraken worden in stilte gehouden. Stilte is welsprekendheid. Woorden zijn maar woorden. Die vervliegen, die betekenen soms helemaal niets. Bij elkaar zitten in Stilte is alles wat ik jullie te leren heb. Wees stil en weet: Ik Ben God.

Als je niet reageert zoals je geconditioneerd bent, verblijf je altijd in de Stilte. Je kunt op de markt staan, je kunt waar dan ook zijn. Als je niet reageert, verblijf je altijd in de Stilte. Je kunt ook in een grot gaan zitten, maar als je niet geleerd hebt je geest onder controle te krijgen, zal je geest je gek maken, van alles bedenken. Daarom maakt het niets uit waar je bent. Wat telt is hoe je reageert op de plaats waar je bent.

Ik houd van ieder van jullie evenveel, onvoorwaardelijk, precies zoals je bent. Stel jezelf de volgende vraag. Waarom kom ik naar satsang? Stel jezelf die vraag. Kom je om Robert te horen mompelen? Kom je om naar een lezing van Robert te luisteren? Of kom je om bij Robert te zitten? Dat laatste is natuurlijk het juiste antwoord. Je bent gekomen om samen met mij in de Stilte te zitten. In de Stilte bevindt zich alle kracht. In de Stilte zijn alle antwoorden te vinden. Want als we praten, als we woorden gebruiken, hebben die woorden een functie, maar wat kunnen woorden nu werkelijk doen? Denk eens aan al die miljarden woorden die uitgesproken zijn vanaf het allereerste begin. Waar loopt het op uit voor ons, voor de mensheid, voor de wereld? Sta er eens bij stil hoeveel woorden je uitgesproken hebt sinds je uit bed bent gekomen. Denk eens aan al die woorden die je hebt uitgesproken. Wat hebben die woorden gedaan voor je? Ze zijn waardeloos.

Maar zitten in de Stilte is magisch. Dan beginnen er dingen te gebeuren, prachtige dingen. Er komt vrede naar je toe. Geluk komt helemaal vanzelf naar je toe. Vreugde komt naar je toe. Als je in de Stilte zit weet je weer wie je bent. We zien dat we allemaal één Zelf zijn. Wat betekent dat? Dat betekent dat we niet los van elkaar staan, dat we Eén Zelf zijn. Sta daar bij stil. We zijn allemaal het Ene Zelf.