Twijgje

Een magisch jaar in het bos

Jan Hughes & Ruth Hengeveld

ISBN: 978 94 93228 44 3
NUR: 280

Prijs: € 16,99
Uitvoering: hardcover
Formaat: 23 x 28 cm
Omvang: ca. 32 pagina’s
Omslagontwerp: Erik Thé
Oorspronkelijke titel:  Little Sap
Vertaling: Naomi Tieman

Leeftijdscategorie: 4+
 

Midden in een oeroud bos, vlak naast de oude wijze Moederboom, groeit Twijgje. Ze is de kleinste van een grote bomenfamilie. Twijgje wil later ook moederboom worden. Ze kan niet wachten. Ze wil net zo hoog worden als de bomen om haar heen. Helemaal tot het zonlicht wil ze groeien! Dat valt nog niet mee.

Gelukkig heeft ze veel familie en vrienden, zowel in de grond als erboven, om haar  te helpen.
Een vertederend en leerzaam verhaal over de kracht van de natuur, waarin kinderen alles ontdekken over wat er zich allemaal afspeelt in een bos. Want daar gebeurt zoveel meer dan je zou denken!

Hoe groeien bomen eigenlijk? Welke biologische processen komen daar bij kijken? Kunnen bomen echt met elkaar communiceren? En waarom zijn ze eigenlijk zo belangrijk voor de aarde? Groei mee met Twijgje, dompel je onder in de prachtige illustraties, en ontdek het zelf!

Genomineerd voor de Golden Poppy Award 2021.

Recensie

Er zijn zo van die prentenboeken die VERBLUFFEND MOOI zijn en INSPIREREND werken…

‘Twijgje: een magisch jaar in het bos’ is zo’n prentenboek.

Een dun, buigzaam takje staat in een oeroud bos, vlak naast een grote stevige boom. ‘Twijgje’ is haar naam. Ze kan haast niet wachten om ook zo’n mooie, grote boom te zijn. We volgen haar doorheen de jaren. Elk jaar in het bos brengt haar een stapje dichterbij. Ze krijgt de hulp van haar vrienden en familie en wij als lezers, mogen gelukkig mee op natuurspeurtocht!

‘Twijgje: een magisch jaar in het bos’ is het eerste prentenboek van Jan Hughes. Ze heeft een passie voor bomen en laat dat zeker en vast zien via het verhaal in haar prentenboek.

Groeien tot het zonlicht

Maak kennis met Twijgje. Twijgje wil net zo groot worden als een Moederboom, nou eigenlijk wil ze groeien tot het zonlicht. Maar ze merkt dat dat nog  niet zo makkelijk is. De seizoenen verstrijken en ze leert wat er nodig is om te groeien. Zo komen de paddenstoelen langs om haar via Moederboom te voeden en ze leert dat ze haar blaadjes bitter kan laten smaken zodat beestjes ze niet meer willen opeten. De mooiste en meest wijze les komt van Moederboom: wees geduldig, “wie langzaam groeit, zal stevig staan.”  En zo is het!

Het prachtige Twijgje nam ons mee op een muzische reis!

‘Het verhaal start in de lente. We bewogen op Vivaldi. De kinderen lieten alles groeien en bloeien. Ze lieten hun blaadjes fonkelen. Twijgje wou graag een grote boom worden. De kinderen tekenden hoe zij er graag zouden uitzien als grote boom. Het was zo leuk om te zien hoe verschillend deze bomen eruitzagen! Daarna lazen we in het boek hoe een boom opgroeit en hoelang dit duurt… Hierbij deden we een dramaoefening. We groeiden langzaam op van een twijgje tot een volwassen boom. Toen kwam het lied van de moederboom aan bod. Ik verzon er zelf een melodietje bij en de kinderen vonden het prachtig. We leerden het lied zingen. Bij het volgende stukje uit het boek kwamen er allerlei diertjes de boom bezoeken en sommigen knabbelden aan de blaadjes. De kinderen mochten daarna allerlei diertjes uitbeelden op muziek. Van slakken tot herten en vogeltjes, alles kwam aan bod! Op het einde van het verhaal was het tijd voor Twijgje om een winterslaap te doen. Ook de kinderen deden een “winterslaap”. We deden een meditatieverhaal over “de gedachtenboom”.


Recensie

NDB Biblion

Twijgje is een jong boompje dat heel graag groot en sterk wil worden net als de moederboom. Dit prentenboek volgt Twijgje door de seizoenen heen en laat zien hoe Twijgje met hulp van de moederboom en de bewoners van het bos steeds groter wordt tot ze zelf een moederboom geworden. De paginavullende aquarelillustraties in zachte natuurlijke tinten laten je het bos zien vanuit het oogpunt van het kleine Twijgje, soms kijk je daarbij omhoog en soms zie je juist wat er op de grond van het bos gebeurt. Achterin het boek vind je aanvullende informatie over het leven van bomen. Lief, informatief prentenboek waarin kennis over bomen, hun gedrag en communicatie op eenvoudige manier wordt weergegeven. Dit oorspronkelijk Engelstalige boek won in Californië de Golden Poppy Award 2021. Geschikt voor op school, en ook voor natuurliefhebbers van ca. 4 t/m 6 jaar.

februari 2022

NDB Biblion publiceert aanschafinformaties (korte besprekingen) over recent verschenen boeken.
Deze spelen een belangrijke rol bij de selectie in de Nederlandse openbare bibliotheken.