Van doen naar zijn

De kracht van eenvoud

Linda Rood

ISBN: 978 94 92995 96 4
NUR: 728
Prijs: € 22,99
Uitvoering: hardcover met stofomslag
Formaat: 13,5 x 17 cm
Omvang: ca. 93 pagina’s

Ieder woord in dit boek is geschreven om je te herinneren aan het feit dat je al volledig bent. Nog meer (je best) doen is niet meer nodig en Linda neemt je vriendelijk, consequent en op directe wijze mee van doen naar zijn. Op die manier kun je ervaren dat zelfrealisatie onmiddellijk is, terwijl zich tegelijkertijd een verdiepend proces van heling en zelfbevrijding ontvouwt. Linda wisselt geschreven tekst af met concrete oefeningen voor zelfonderzoek, zodat je direct ervaart waarover ze schrijft en je de inzichten kunt integreren in je dagelijks leven.

Linda Rood ontwikkelde het zelfonderzoek ‘Vragen naar Vrijheid’, dat ze beschrijft in haar boek Het ja-gevoel en in het kinderprentenboek Mees en de magische poort. Naast het delen van inspiratie in haar boeken, artikelen en op sociale media, organiseert ze regelmatig bijeenkomsten en begeleidt ze mensen individueel. Bij uitgeverij Samsara verscheen van haar eerder Het ja-gevoel.

Recensie

Jan van Delden

‘Linda Rood slaagt erin om ‘direct terug van nooit weg geweest te zijn’ letterlijk te nemen en te beschrijven. Ze besteedt nul aandacht aan hoe en waarom we weg zouden zijn geweest en gaat recht op haar doel af: ‘Daar gaan al je ideeën over verlichting, je kunt ze bijna horen breken.’ De shift van doen naar zijn die ze beschrijft lijkt één-voudig en is dat ook, al zal je denken het daar niet mee eens zijn. Op een directe manier wijst ze naar het ervaren van de onvoorstelbare verstilde is-heid.

Zelfonderzoek, zo waarschuwt ze, is geen ego-methode om jezelf te verbeteren. Je bent er al, de vraag is vooral of je dat ten volle beseft. Het is juist rusten in zijn, dat overtuigingen en innerlijke blokkades naar het licht in ons brengt. Tegenstrijdigheden ontstaan zodra je als mens waarde hecht aan het ene perspectief boven het andere. En op het moment dat je geloof hecht aan verhalen daarover voeg je een extra dimensie toe aan is-heid, namelijk pijn, dualistrijd en lijden. Keer steeds terug naar het kijken zelf en laat gedachten komen en gaan zonder ze vast te haken aan de beelden die je ziet. Zo schouwend zie je de subtiele veranderingen zoals de bewegende blaadjes van bijvoorbeeld de populieren, wat ikzelf ‘breed kijken’ noem. Zie hoe fris het is om rechtstreeks te kijken en neem er al ervarende notie van. Schouw verstild met de ogen open of dicht naar wat onveranderlijk in ons is zonder er woorden aan te geven.

Door de shift te maken van doen naar zijn, oefen je met geluk uit je zelf halen (het suizen) in plaats van uit de negen gaten van het lichaam. Je ervaart dan het geluk dat we werkelijk zijn in plaats van de pijn die het doet door te geloven een persoon te zijn die van alles moet doen. Deze stille onmetelijkheid van de zichzelf kennende is-heid draagt waarnemingen, gevoelens, emoties en laat alles moeiteloos weer los.

Laat dit boekje tot je te komen, waar we terugvinden waar we al eeuwig waren, terwijl je jezelf verdroomt een mensje te zijn in een wereld vol andere lichamen.’

Jan van Delden | Tijdschrift InZicht, september 2021

Recensie

NDB Biblion

De auteur is geschoold in verschillende healingmethodes, heeft opleidingen gevolgd waarbij het haar o.a. ging om persoonlijke en spirituele ontwikkeling. O.a. systemisch werk, mindfulness. Eerdere titels ‘Het ja – gevoel’ (2017) en het prentenboek ‘Mees en de magische poort’ (2019). Ze schrijft columns en artikelen, geeft individuele coachingsessies, maakt podcasts en YouTube-filmpjes. Haar doel is om de lezer / toehoorder te helpen zich bewust te worden van zijn innerlijk kompas en om met innerlijke blokkades, die daarbij een rol spelen, te leren omgaan. Dit heldere, beknopte, mooi vormgegeven boekje, straalt zijn ondertitel uit. Elk van de acht hoofdstukjes neemt de lezer verder mee naar een diepere dimensie van Zijn. Een korte tekst en daarna een kernachtige oefening. Aanwezig zijn, acceptatie van wat er in het moment is, overgave, en het bewust worden van de innerlijke overtuigingen en blokkades en hoe daarmee om te gaan. Om vaker dan eens te lezen en mee te werken. Bevat inhoudsopgave.

juli 2021

NDB Biblion publiceert aanschafinformaties (korte besprekingen) over recent verschenen boeken.
Deze spelen een belangrijke rol bij de selectie in de Nederlandse openbare bibliotheken.

‘Naar aanleiding van mijn vorige blog attendeerde Jos Arts ons op van doen naar zijn, een prachtig boekje geschreven door Linda Rood. Die titel wil ik bij deze nogmaals noemen. Het bleek een boek naar mijn hart. Linda Rood is in staat om je vanuit grote eenvoud, direct mee te nemen naar de verstilde zijnstoestand, waar ikzelf ook zo graag naar verwijs. De manier waarop zij dit doet is zo krachtig en tegelijkertijd zo verfijnd. Het hele boekje ademt Zijn uit. Grote aanrader! Met dank aan Jos Arts voor deze tip.’

Nanette Kant, auteur van Zen in de chaos en oprichter en coach bij Innersteps, school voor natuurcoaching, november 2021