Van vermijding naar bevrijding

Drie coachingswegen naar Zijn

Cees van Elst, Hartini van Rijssel en Paul Smit

ISBN: 978-94-93228-93-1
NUR: 770
Prijs: € 28,99
Uitvoering: gebonden
Formaat: 12,5 x 20 cm
Omvang: ca. 208 pagina’s
Omslagontwerp: Joyce Zethof

Mindfulness, heartfulness en ACT als coachingtools voor meer bewustwording en het herontdekken van onze heelheid.

Hoe kom je als coach, therapeut of als cliënt tot bevrijding in plaats van vermijding? De indirecte wijze is de bekendste. Met gesprekken, oefeningen of middels onderzoek sleutel je aan iemands problemen om het lijden te verlichten, wat in veel gevallen prima werkt. De focus ligt hierbij vooral op ‘doen’. Bij de directe wijze ligt de focus op ‘zijn’. Het draait daarbij om het non-duale inzicht dat alles gaat zoals het gaat en dat het leven een geheel verzorgde reis is. Bevrijding is hierbij een kwestie van inzicht en niet van inzet.

Wanneer er nog veel oude pijn, projecties of trauma aanwezig is, blijkt de directe weg vaak nog onvindbaar. Op zo’n moment bieden mindfulness, heartfulness en ACT prachtige tools om tot meer bewustwording en actie te komen. In Van vermijding naar bevrijding laten de auteurs zien hoe deze instrumenten zijn in te zetten in het herontdekken van onze heelheid. Daarnaast biedt het boek waardevolle informatie voor iedereen die meer wil weten over de werking van ons brein, het autonome zenuwstelsel, en wat er gebeurt bij trauma.

‘Hoe genees je het menselijk lijden? De indirecte weg leert je de regels van het spel, en hoe je het kunt winnen. De directe weg daarentegen laat zien wie het is die aan het spelen is. Dit boek beschrijft beide wegen in meesterlijke eenvoud. Verplichte kost voor coaches, maar ook voor iedereen die zich ooit anders heeft gevoeld dan volkomen verlicht.’
— Ayca Szapora, neurowetenschapper, cognitief psycholoog, bedrijfskundige

‘Hier ligt tegelijk de simpelste en de diepste introductie van coaching. Een frisse associatieve tekst, met onder meer de meest toegankelijke introductie tot non-dualiteit die ik ken. Tijdens het lezen zie ik mijn coaching aan me voorbij trekken als op een scherm.’
— Erik de Haan, directeur Ashridge Hult Centre for Coaching en Hoogleraar Organisatieontwikkeling aan de VU

Recensie

NDB Biblion

Een handboek met non-duale coachingsmethodes die ondersteuning kunnen bieden bij het vinden van de innerlijke weg van vermijding naar een staat van bevrijding. De auteurs spreken hierbij over zowel de indirecte als de directe weg, waarbij de focus respectievelijk ligt op het doen en het zijn. Ze zoomen in op het bereiken van het non-duale inzicht dat het leven gaat zoals het gaat, waarbij bevrijding een kwestie wordt van inzicht, en niet van inzet. Aan de hand van mindfulness, heartfulness en ACT bieden zij tools voor meer bewustwording, en schenken tevens aandacht aan de rol van het lichaam.’Van vermijding naar bevrijding’ is in een betrekkelijk toegankelijke stijl geschreven, maar vereist enige voorkennis van het onderwerp. Voor lezers met verregaande interesse in coaching en spiritualiteit.

december 2022

NDB Biblion publiceert aanschafinformaties (korte besprekingen) over recent verschenen boeken. Deze spelen een belangrijke rol bij de selectie in de Nederlandse openbare bibliotheken.