Volg de vlinder

Vertaald door Edward van de Vendel

Helen Cooper & Gill Smith

ISBN: 978 94 93228 43 6
NUR: 280
Prijs: € 16,99
Uitvoering: hardcover
Formaat: 25 x 27 cm
Omvang: ca. 32 pagina’s
Omslagontwerp: Erik Thé
Oorspronkelijke titel:  Saving the Butterfly
Vertaling: Edward van de Vendel
Leeftijdscategorie: 4+

In dit inspirerende, hoopvolle verhaal komen een broertje en zijn oudere zus in een nieuw land, nadat ze gered zijn van een wrak bootje op een duistere zee. Het jongetje begint al snel weer te spelen en te lachen, maar zijn zus houdt zich schuil.

Op een dag brengt haar broer haar een vlinder. Misschien is er toch iets wat haar over kan halen om weer de wereld in te gaan? Een ontroerend verhaal, waar nog lang nadat het uit is aan teruggedacht zal worden. Geschreven door Helen Cooper, winnares van de Kate Greenaway Medal, en invoelend geïllustreerd door debutante Gill Smith.

Per verkocht boek wordt er 1 euro gedoneerd aan Stichting Vluchteling en Vluchtelingenwerk Nederland. 

Recensie

Inspirerend en ontroerend prentenboek dat de vluchtelingenkwestie op een mooie manier in kaart brengt

‘De cover van het boek is in fel contrast met het schutblad wanneer je het boek opent. Op de voorzijde een prachtige kleurrijke vlinder en twee kinderen op de achtergrond. Het schutblad doet je opschrikken door de zwarte prikkeldraad waar slechts 1 paardenbloem zorgt voor kleur. Zowel de cover als het schutblad maken je nieuwsgierig naar het verhaal. Dit aangrijpend verhaal gaat dan ook over een broer en een zus, twee vluchtelingen, die aanspoelden op een strand. Gelukkig werden ze gered. Ze gaan er elk op hun eigen manier mee om en beginnen een nieuw leven. Bij de jongste lukt dit vrij goed, hij maakt nieuwe vriendjes en lijkt er zich niet veel meer van te herinneren. De oudste heeft het er moeilijker mee en kan het niet vergeten. Ze lijkt in zichzelf gekeerd te zijn. De jongste probeert haar buiten te doen gaan. Aanvankelijk lukt dit niet, maar dan brengt haar broer een vlinder naar binnen. De vlinder lijkt haar ‘gewekt’ te hebben, ze weet dat ze hem vrij moet laten, maar dan moet ze naar buiten gaan en haar angsten onder ogen zien.

Een poëtisch, krachtig en ontroerend verhaal dat bovendien zeer mooi geïllustreerd werd door Gill Smith. Ze kan de gevoeligheid van het verhaal heel mooi weergeven via haar illustraties. De kleurcontrasten die ze in haar werk steekt, gaan ongelooflijk mooi samen. De paginagrote illustratie waarbij broer en zus elkaar omarmen heeft zelfs geen woorden nodig en straalt door de illustratie op zich. Het prachtige geel met de donkerzwarte tinten is magisch. En de tekening van de vlinder met talloze kleurschakeringen zal veel bewondering oogsten bij kinderen. Helen Cooper, de auteur en winnares van de Kate Greeaway Medal, brengt de ernstige materie over de vluchtelingenkwestie op een zeer mooie en kindvriendelijke manier aan.’

karina_bookspot – leerkracht in Vlaanderen – februari 2022

Een broer en zus worden uit een klein bootje gered.  Ze worden door verschillende mensen geholpen en krijgen onderdak.  Langzaam proberen de kinderen aan hun nieuwe leven te wennen.  Het kleine broertje maakt al snel vrienden en vindt zijn glimlach terug.  De grote zus heeft het echter moeilijk om alles wat gebeurd is te vergeten. Kleine broer wil haar helpen en brengt een vlinder mee naar huis.  Samen met de vlinder probeert ze zich klaar te maken om de wereld terug aan te kunnen.

Auteur en illustrator Helen Cooper werkte voor dit bijzondere prentenboek samen met illustrator Gill Smith.  Samen slagen ze erin om thema’s als trauma, verlies en de impact van vluchten uit je thuisland in een prachtig prentenboek te verwerken en op kindermaat te vertellen.  De emoties die de kinderen doormaken worden in de illustraties mooi en treffend in beeld gebracht.  Het gebruik van donkere tinten en felle kleuren geven de groei weer die de kinderen doorheen het boek doormaken. Dit waardevolle prentenboek kan ingezet worden om met kinderen in gesprek te gaan over deze belangrijke thema’s.  Waar woorden soms niet voldoende zijn, brengt dit prentenboek een mooie uitkomst.  Dit prachtige prentenboeken met een sterke boodschap raakt en blijft bij!

Volg de vlinder is een prachtig prentenboek dat thema’s als trauma, verlies en de vluchten uit je thuisland in woord en beeld brengt.

Het Boekenrijk – februari 2022

Een broertje en zijn oudere zus komen in een nieuw land, nadat ze gered zijn van een wrak bootje op een duistere zee. Het jongetje begint al snel weer te spelen en te lachen, maar zijn zus houdt zich schuil. Op een dag brengt haar broer haar een vlinder. Misschien is er toch iets wat haar over kan halen om weer de wereld in te gaan?

“Volg de vinder” is een heftig, aangrijpend en ontroerend verhaal over twee kinderen die gevlucht zijn, een grote zus en haar broertje. Het verhaal is wel op een hele mooie, kindvriendelijke en subtiele manier verteld. Het is een verhaal dat je absoluut zal raken. Je voelt hoe zwaar het oudste meisje het heeft nadat ze gered zijn, ze heeft donkere schaduwen over zich heen. Ze heeft alles heel bewust meegemaakt, niet zoals haar kleine broertje die zich sommige dingen al niet meer goed kan herinneren. Ze heeft zich lange tijd liefdevol over haar jongere broertje ontfermd en dacht ook dat ze het uiteindelijk niet zouden redden. Toch hebben ze dit wel en daardoor krijgt hun toekomst weer een spankeltje hoop. Je hoopt tijdens het lezen dat dit meisje haar weg zal vinden en ooit weer helemaal gelukkig kan en mag zijn.

Recensie

NDB Biblion

Een jongetje en zijn oudere zus zijn gered van een boot op de open zee. Zij zijn alles kwijt en worden opgevangen in het nieuwe land. Het kleintje maakt al gauw vriendjes en heeft het fijn, maar zijn zus heeft het moeilijk. Zij verstopt zich in huis en schuilt voor het donker in haar hoofd. Het broertje wil zijn grote zus helpen en brengt een vlinder voor haar mee. Misschien kan die haar overhalen weer naar buiten te komen? Dit universele vluchtelingenverhaal over twee kinderen schetst in eenvoudige woorden hoe met name het oudere kind de traumatische ervaring verwerkt. Beide hoofdpersonen zijn naamloos en het land van aankomst wordt evenmin genoemd. De auteur beschrijft de angstige en sombere gevoelens van het meisje heel subtiel en in begrijpelijke, korte zinnen met een ruime interlinie. De aantrekkelijke illustraties in warme kleuren beslaan telkens twee pagina’s en zijn expressief en sprekend. Een mooi verzorgd prentenboek om thuis of op school voor te lezen en erover te praten.

Recensent: S.E. van Zonneveld – juni 2022

NDB Biblion publiceert aanschafinformaties (korte besprekingen) over recent verschenen boeken.
Deze spelen een belangrijke rol bij de selectie in de Nederlandse openbare bibliotheken.