Wat is er met de krokodil gebeurd?

Marina Moskvina & Anne Pikkov

Vertaald door Naomi Tieman

ISBN: 978-94-93228-72-6
NUR: 280
Prijs: € 16,99
Uitvoering: Hardcover
Formaat: 17 x 24 cm
Omvang: ca. 40 pagina’s
Oorspronkelijke titel:  Mis juhtus Krokodilliga
Vertaling: Naomi Tieman
Omslagontwerp: Erik Thé
Leeftijdscategorie: 4+
 
Een vertederend verhaal over liefde, acceptatie en het kiezen van je eigen weg.

Op een dag vindt Krokodil een ei. Hij begraaft het in het zand en wacht. Alle andere krokodilleneieren zijn alláng uitgekomen als zijn ei eindelijk openbreekt en een piepklein kuikentje hem verwachtingsvol aankijkt. Een kuikentje?! Wat moet een krokodil nu met een kuiken? De andere krokodillen zouden het wel weten: Opeten! Doorslikken!

In 2014 werd Wat is er met de krokodil gebeurd? genomineerd voor de vijf best ontworpen Estse kinderboeken. Datzelfde jaar kreeg het van de Estonian Union of Child Welfare het predikaat van goed kinderboek. Deze organisatie prijst ieder jaar tien tot vijftien kindertitels aan.

De illustraties uit het boek reisden de wereld rond als onderdeel van de Estse illustratie-tentoonstelling. Ze werden voor het laatst tentoongesteld op de Moskouse Boekenbeurs in het voorjaar van 2021.

Recensie

Een krokodil die een ei gevonden heeft, probeert er zo goed mogelijk voor te zorgen en wacht vol ongeduld tot er een klein krokodilletje uitkomt.  Het duurt lang, maar dan… tik tik, komt er een barstje in het ei.  Groot is zijn verbazing als er een kuikentje uitkomt!  Zijn oma bekijkt het beestje vol afschuw en beslist dat hij het moet opeten. Maar dan piept het kuikentje: Pa-pa!  Krokodil besluit dat hij voor altijd voor kuiken zal zorgen en beschermt hem.  Tot kuiken op een dag begint te vliegen.  Wat nu?

Marina Moskvina is journalist en auteur, ze schrijft boeken voor kinderen en volwassenen.  Voor dit boek werkte ze samen met Anne Pikkov en won er verschillende prijzen mee in Estland.  Dit verhaal toont een krokodil dat het wel wat vergt om tegen de stroom in te gaan.  Zijn familie en vrienden vinden het op zijn zachtst gezegd vreemd dat hij voor een kuiken zorgt.  Krokodil besluit echter trouw te blijven aan zichzelf en dat levert hem heel wat op.  Dit fijne prentenboek met bijzondere illustraties in bruin- en blauwtinten zal kinderen tonen dat je best jezelf mag zijn ook al is dat anders dan een ander!

“Wat is er met de krokodil gebeurd?” is een fijn prentenboek over anders zijn van Marina Moskvina & Anne Pikkov.

Boekenrijk – april 2022