Weidser dan de hemel, Grootser dan de ruimte

Mooji

ISBN: 978-94-9141-163-2
NUR: 728
Prijs: € 28,99
Uitvoering: hardcover
Formaat: 120 x 125 mm
Omvang: ca. 300 pagina’s
Oorspronkelijke titel: Vaster Than Sky, Greater Than Space. What you are before you became
Vertaling: Vera Groen
 

Wat als je alles wat je denkt te zijn – je lichaam, geest, emoties en conditioneringen – juist niet bent? Wat als dit slechts een zelfportret is, gevormd door gewoonten, aannames en onjuiste identificatie? Mooji toont ons dat we ten diepste tijdloze, grenzeloze liefde en vrijheid zijn en niet degene die we doorgaans denken te zijn.

In het inspirerende Weidser dan de hemel, grootser dan de ruimte roept hij ons op zelf op zoek te gaan naar onze ware natuur die bestaat uit puur gewaarzijn. Aan de hand van zijn inzichten die voortkomen uit diepgaand zelfonderzoek, parabels en wijsheidsonderricht, toont hij ons de directe weg naar de Waarheid. Tegelijkertijd wijst hij ons op de uitdagingen waar we in het dagelijks leven tegenaan zullen lopen.

Tevens beantwoordt Weidser dan de hemel, grootser dan de ruimte heel basale vragen als: ‘Als ik altijd één ben met het eeuwige Zelf, waarom ben ik dan bezorgd, depressief of boos?’ ‘Hoe belangrijk zijn mijn persoonlijke relaties, ambities en inspanningen om anderen te helpen als ik toch een oneindig Wezen ben?’ ‘Ik ben behoorlijk getraumatiseerd, kan psychotherapie me helpen om deze weg te gaan?’ ‘Hoe vergeef ik mensen die me gekwetst hebben?’

Mooji’s combinatie van humor en wijsheid zal zeker veel lezeres aanspreken. Eerder verscheen van zijn hand Adem van het absolute.

‘Lezen in een boek van Mooji is een intieme en zoet smakende ervaring. De nectar van blijvende onthulling sijpelt direct door zijn woorden en beklijft. Ik beveel dit boek van harte aan!’
Gangaji, auteur van Jij bent Dat en Vrijheid in overgave.

Uit het boek:
Wie kiest er?
Als je altijd bezig bent beslissingen te nemen, kun je dat dwangmatige gedrag echt beter loslaten. Maar er zijn ook mensen die gewoon geen beslissing kunnen nemen wanneer dat wel vereist is. Vaak wordt deze neiging tot uitstellen binnen de spirituele wereld verontschuldigd met het idee dat keuze uiteindelijk niet bestaat, want alles is voorbestemd. Beide vragen moeten onderzocht worden: wie kiest er of vermijdt te kiezen, en wie lijdt er onder wel of niet gekozen te hebben?

Vaak is het conditionering, gewoonten, angst en ongeduld dat kiest of voorkomt dat we kiezen. Zodra we dit inzien via directe ervaring gaan we het begrip keuze in een heel ander licht bekijken.

Wanneer bewustzijn de rol van een autonoom mens wil spelen, manifesteert het een gevoel van keuze en individualiteit. In de modus van individualiteit en persoonlijkheid zijn we dol op ervaringen. We zijn gek op het idee van vrije wil, maar tegelijkertijd kunnen we impulsieve keuzes maken en daar later spijt van krijgen, of een gevoel van verwarring en onzekerheid krijgen wanneer we geconfronteerd worden met een ogenschijnlijke noodzaak om te kiezen.

Dit idee dat er uiteindelijk geen vrije wil is, is geen goede leer – het is slechts een goede ontdekking. Je kunt niet als doctrine uitdragen dat alles voorbestemd is en dat er geen vrije keuze bestaat. Het is beter om mensen te laten dobberen in hun gevoel van keuze. Bijvoorbeeld: jij hebt de keuze gemaakt dit boek te lezen. Dat was toch een keuze? Ja, het was een keuze. Was het absoluut jouw keuze? Nee, het was een beweging die diep in jezelf begon en door de universele kracht werd geregisseerd om zich te presenteren, en toen het je bewuste mind bereikte dacht je: Ik denk dat ik dit boek ga lezen.

Je kunt tegenwerpen: ‘Wil je beweren dat als ik iets wil doen dat niet voorbestemd is te gebeuren, God mij ervan gaat weerhouden het te doen? Ik dacht van niet! Ik kan net zo vaak van gedachten veranderen als ik wil. Het is mijn keuze!’ Het idee van persoonlijke keuzevrijheid is prima. Als het idee dat je geen keuze hebt je een claustrofobisch gevoel geeft, vergeet dan gewoon elk idee van lotsbestemming en geniet van het gevoel dat je wel een keuze hebt. In dat geval is het, als je moet kiezen, beter om je keuzes te voelen dan ze te overdenken.

Naarmate we intuïtiever worden in onze benadering van het leven gaan we inzien dat, hoewel het paradoxaal is, de zogenaamde vrije wil en de goddelijke wil hand in hand gaan; keuzes maken of ogenschijnlijk van mening veranderen is ook onderdeel van het spel van bewustzijn. Dus maak je geen zorgen over wat jij of andere mensen denken dat de juiste aanpak zou moeten zijn. Als je een gevoel van keuzevrijheid hebt, ga dan met je keuzes mee en kies zo goed mogelijk. Maar als je niet het gevoel hebt dat je moet kiezen, geniet dan van alleen maar mee stromen met het leven zonder favorieten, voorkeuren, vooroordelen of oordelen. Als je geest vrij is van dat soort energie, merk je dat je blij bent met alles wat er gebeurt. Het is niet dat je je nergens om geeft; je vindt het gewoon geen probleem, want je stemt overeen met de grotere harmonie.

Recensie

Yoga International

november/ december 2017

Waarheidswijsheid

Advaitaleraar Mooji heeft met zijn zachtmoedige en humorvolle onderricht al velen tot zelfonderzoek geïnspireerd.

Recensie

Para Visie – maart 2018

‘Ideale ijzerzaag’

‘Ik wil je graag herinneren aan de grootsheid van ZIJN, dat alles wat we ooit nodig hebben te vinden is in het zelf’, zo luiden de openingswoorden van Mooji’s Weidser dan de hemel, grootser dan de ruimte. Die titel slaat op ons. Op ons ware wezen althans, zo maakt de ondertitel duidelijk: Wat je bent voor je werd. Want wat we geworden zijn, is een beperkt wezen. Een schijncreatuur, dat door de tralies van zijn zelfgecreëerde gevangenis nauwelijks meer uitzicht heeft op al het schitterende daarbuiten. Denk aan de trieste figuren uit Plato’s grot, die menen dat de schaduwen op de muren het enige ware leven vertegenwoordigen. Maar onze levens kunnen zoveel mooier en integer zijn! Inderdaad: weidser en grootser. Bijzonder knappe en leesbare vertaling van tijdloze wijsheid. Een ideale ijzerzaag.

Tijdschrift Para Visie – maart 2018