Woorden van Boeddha

uit originele bronnen

Anne Bancroft

ISBN: 978-90-77228-44-9
NUR: 728
Prijs: € 23,90
Uitvoering: gebonden
Formaat: 125 x 200 mm
Omvang: 188 pagina’s
Oorspronkelijke titel: The Pocket Buddha Reader
Vertaling: Prema van Harte
 

Zijn leven lang reisde de Boeddha (563-483 v. Chr.) te voet rond tussen de dorpen en steden van Noord-India. Hij gaf veel toespraken en adviezen, niet alleen aan monniken en nonnen, maar ook aan koningen en dorpelingen, paria’s en dieven, want hij erkende geen kastenverschillen. Dit boek geeft de woorden van Boeddha weer zoals ze door zijn volgelingen zijn opgetekend.

De centrale boodschap van Boeddha was dat ieder van ons door contemplatie vrij kan worden van de onderworpenheid aan verlangens en hunkeringen. Wanneer we zien hoe alles in het bestaan met elkaar verbonden is, kunnen we onszelf bevrijden van eigenliefde en de enge grenzen van het zelf. Als het zelf eenmaal zijn macht verloren heeft, wordt er een nieuw bewustzijn ervaren dat tijdloos en ongeconditioneerd is.

Door zorgvuldig redigeren van de gekozen fragmenten is getracht zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke tekst te blijven en tegelijkertijd toepasselijke moderne woorden en uitdrukkingen te gebruiken.

De lezer zal ontdekken dat de situaties die Boeddha aantrof bij zijn talrijke ontmoetingen, in wezen dezelfde zijn als de situaties waarin we ons vandaag de dag bevinden. Het advies aan zijn volgelingen is glashelder en ook voor onze tijd broodnodig.

De teksten zijn gerangschikt op de volgende onderwerpen:
• Bewustwording/Ontwaken
• Liefde
• Helderheid
• Lichaam en geest
• Contemplatie
• Smart
• Waarheid
• Leven en dood
• Tijd en oneindigheid
• Wijsheid
• Het individu en de maatschappij

‘Voor mij is dit een heel belangrijk boek, met waarschijnlijk de beste selectie van de woorden van de Boeddha ooit gemaakt.’

 

‘Geweldig boek om altijd bij je te hebben en te pakken als je ergens een paar minuten moet wachten.’

 

‘Dit boek gaf me de aanzet om me verder te verdiepen in de Boeddha’s leer.’

Lezersreacties op amazon.com

Uit het boek:

Overwin je onzekerheden en bevrijd je van lang stilstaan bij verdriet. Als je geniet van het bestaan, zul je een gids worden voor hen die jou nodig hebben en het pad aan velen openbaren.
Sutta Nipata

Als je echt vrijheid wilt, zal geluk ontstaan. Uit geluk zal vervoering voortkomen. Wanneer je geest in extase is, is je lichaam kalm. Wanneer je lichaam kalm is, zul je diepe vrede kennen. Omdat je intens vredig bent, zal je geest zich gemakkelijk concentreren. Als je geconcentreerd bent, zul je de dingen zien zoals ze echt zijn. Door zo te kijken, zul je je ervan bewust worden dat het leven een wonder is. Door je daarvan bewust te zijn, zul je alle gehechtheden verliezen. Omdat je ophoudt met grijpen, zul je bevrijd worden.
Digha Nikaya

Aan het einde van de weg is vrijheid van verlangen en smart. De ontwaakte is vrij van alle boeien en overstijgt leven en dood. Als een zwaan die oprijst uit het meer gaat hij met vrede in zijn geest voorwaarts en kijkt nooit terug. Degene die de onwerkelijkheid van alle dingen begrijpt, en die niets heeft verzameld – van diegene is het spoor niet te zien, zoals ook niet van vogels in de lucht. Zoals een vogel in de lucht trekt hij een onzichtbare baan, wenst niets, verzamelt niets, maar kent de leegte van alle dingen.
Dhammapada