Word wat je bent

Alan Watts

ISBN: 978-9492-995-636
NUR: 728
Prijs: € 22,99
Uitvoering: paperback
Formaat: 20 x 12,5 cm
Omvang: ca. 175 pagina’s
Oorspronkelijke titel:  Become what you are
Vertaling:  Prema van Harte
 

Word wat je bent is een bundel geschriften van Alan Watts (1915-1973) over de zoektocht van mens naar zijn ware zelf. Watts wilde een brug zijn tussen het oude en moderne, Oost en West, cultuur en natuur. Hij was een van de pioniers op het gebied van religie en menselijk bewustzijn.

Alan Watts schreef in zijn leven vele belangwekkende boeken, waarvan enkele, zoals Oosters en Westers denken en Tao als water, ook in het Nederlands verschenen. Dertig jaar na zijn dood heeft zijn zoon Mark deze bijzondere verzameling teksten samengesteld, waarvan de meeste nog niet eerder in boekvorm zijn verschenen.
In dit boek voert hij de lezer, in twintig hoofdstukken, langs tal van religieuze stromingen en religies zoals het taoïsme, boeddhisme, zenboeddhisme, christendom en hindoeïsme. Daarnaast bevat de bundel teksten over psychologie en psychotherapie, waarin Watts zich o.a. afvraagt of het begrip ‘het onbewuste’ wel bestaat. Andere onderwerpen die hij bespreekt zijn onder meer: de beperking van taal als het gaat om het beschrijven van de waarheid en de psychologische symboliek in de christelijke mystiek.

Alan Watts was, mede door zijn inzicht en helder en eenvoudig taalgebruik, als geen ander in staat de oosterse denkwijze voor ons westerlingen begrijpelijk te maken.

‘Wil je worden wie je bent? Lees dan dit boek.’
Sylvia Williams op amazon.com

‘Alan Watts op zijn best. Korte, toegankelijke essays voor tijdens mijn lunchpauze.’
Adam C. Smith op amazon.com

‘Zoals altijd is Watts ook nu weer heel goed in het uitleggen van ingewikkelde concepten en ideeën, zodat ze verteerbaar worden en leuk om te lezen.’
Lezersreactie op amazon.com

Uit het boek:

Het is een oud gezegde dat de weg naar de hel is geplaveid met goede voornemens. Wie gelooft dat motief de belangrijkste factor in elke onderneming is, zal dit gezegde bevreemden. Want is ‘juist motief’ niet de eerste stap op het pad van de Boeddha, en wordt niet keer op keer benadrukt dat elke stap is omgeven met gevaar, als het motief voor die stap niet zuiver is?

Maar hoedt u voor goede beweegredenen. Goede voornemens en goede voornemens zijn twee, en ze zijn niet altijd wat ze lijken. Niets is gemakkelijker dan de wereld verzaken omdat je niet goed bent in wereldse zaken. Er schuilt geen wijsheid in neerkijken op rijkdom, alleen omdat je die zelf niet kunt krijgen, noch in het verachten van sensuele genietingen, omdat je zelf niet aan die behoefte kunt voldoen. Als het verlangen naar dit alles bestaat, en als dat verlangen door omstandigheden gedwarsboomd wordt, wordt je hel alleen maar groter als je bovendien jezelf nog voor de gek houdt. Geen hel is erger dan die waarin men leeft zonder het te weten.

Want het verlangen waarop wordt neergekeken, alleen maar omdat het niet bevredigd kan worden, is de grootste vijand van de mens. Je kunt wel net doen alsof het niet bestaat, alsof je er afstand van hebt gedaan, maar je moet een eerlijk antwoord geven op de vraag: ‘Als ik dat verlangen zou kunnen bevredigen, zou ik het dan doen?’ Als die niet beantwoord is, verberg je je gezicht voor de vijand; als je net doet of je de wereld opgeeft en ascetisch gaat leven, niet uit verlangen maar uit noodzaak, en je daarop beroept, maak je jezelf dubbel kwetsbaar. Daarom is de eerste stap op het pad weten wat je wilt, niet wat je zou moeten willen.

Recensie

NDB Biblion

Deze uitgave bevat een compilatie van een twintigtal publicaties uit het werk van de bekende interreligieuze denker/publicist Alan Watts (1915-1973), met Nederlandse titels als ‘Lof der Onzekerheid’ en ‘Zelfkennis’. Ze bevat artikelen uit het midden van de jaren vijftig, afgewisseld met korte essays van eind jaren dertig. De meeste artikelen uit de verzameling, die werden samengesteld door zijn zoon Mark, zijn nog nooit eerder in boekvorm verschenen. Watts hield zich, al ver voordat het mode werd, bezig met de zoektocht naar het zelf (die in zijn ogen zo vaak wordt ondernomen zonder dat men ziet hoe het leven echt is) en de analyse van kernaspecten van de oosterse religies en wist deze als geen ander door zijn heldere en eenvoudige stijl begrijpelijk over te brengen aan zijn medewesterlingen. Naast artikelen over religieuze stromingen zoals het taoïsme, (zen)boeddhisme, christendom en hindoeïsme schrijft hij ook over psychologie en psychotherapie. Thema’s in deze laatste vakgebieden zijn onder andere het al of niet bestaan van het begrip ‘onbewuste’ en de beperking van de taal als weergever van de waarheid. Ongewijzigde herdruk.

oktober 2020

NDB Biblion publiceert aanschafinformaties (korte besprekingen) over recent verschenen boeken.
Deze spelen een belangrijke rol bij de selectie in de Nederlandse openbare bibliotheken.