‘We hoeven geen lange en ingewikkelde zoektocht te ondernemen om verlichting te bereiken. Integendeel, we zijn al verlicht maar beseffen dit niet.’

Gary Crowley

Gary Crowley (1965) groeide op in Massachusetts, aan de oostkust van de VS. Hij studeerde Economie en Politicologie aan Stanford University en voelde zich al op jonge leeftijd aangetrokken tot oosterse filosofie en spiritualiteit, omdat zij hem iets groters lieten ervaren dan het leven dat hij tot dan toe kende.

Maar in 2001 hield hij al het spirituele zoeken voor gezien. Het jarenlange gezwoeg had niet die verandering in het bewustzijn opgeleverd waarnaar hij verlangde en die zo vaak werd beloofd.

Het probleem is, realiseerde hij zich, dat hij allerlei concepten en ideeën opgeslagen had zonder zich af te vragen wie of wat er aan de basis van al het zoeken lag. Hij ontdekte dat we het leven pas op een totaal nieuwe manier kunnen ervaren als we al onze aannames over wie we zijn laten vallen.

Wij mensen zijn volgens Gary Crowley als het ware voorgeprogrammeerd door het DNA waar alle herinneringen en reactiepatronen van onze voorouders liggen opgeslagen. Hiermee, en aan de hand van onze eigen herinneringen, interpreteren we de wereld. Daarmee zijn bewuste keuzes en ook de bewuste wil verworden tot een soort softwareprogramma, dat wordt afgespeeld in de hersenen. De zoektocht naar verlichting is geen reis naar een of andere plek, het is eerder een ontwaken aan jezelf en daarmee een soort cirkelgang, van jezelf naar jezelf: van hier naar hier.

‘We hoeven geen lange en ingewikkelde zoektocht te ondernemen om verlichting te bereiken. Integendeel, we zijn al verlicht maar beseffen dit niet. De mens bekijkt het leven namelijk door de lens van de bewuste wil, maar de paradox is dat de bewuste wil helemaal niet bestaat.’

VAN DEZE AUTEUR