Wouter-Schopman

Hoera, na 1 jaar en 4 maanden heeft Samsara een nieuwe website.

GASTCOLUMN

Wouter Schopman

Hoera, na 1 jaar en 4 maanden heeft Samsara een nieuwe website.

Nee, zo praktisch zijn non-dualisten niet. Een van de ontdekkingen die de non-dualist kan tegenkomen is ‘dat alles vanzelf gaat’. Bewustzijn zet alles in gang, je hoeft het slechts te volgen.

En dan duurt het dus zolang voordat er een website is. Dat is zoiets als je bij de 6e verjaardag van je kind pas realiseren dat hij al vanaf zijn 4e jaar naar groep 1 had gemoeten.

Maar goed, het resultaat mag er zijn en het is dat wij non-dualisten zijn want anders zouden we nu glimmen van trots.

Het is een beetje raar die non-duale wereld waar alles wat het gezonde ego kenmerkt liever niet benadrukt wordt. Stel je voor dat je van Bewustzijn zomaar een groot ego hebt meegekregen, dan zit je behoorlijk fout wanneer je je in gezelschap van collega–advaita adepten begeeft.

Deze website prijst allerhande boeken aan die vanuit de non-duale visie geschreven zijn. Ik nodig U van harte uit met dit gedachtengoed kennis te maken. Alleen al de inhoudsopgave is vaak veelbelovend: ‘Ontdek de waarheid over het leven’, ‘Er is geen schuld’, ‘Er is geen goed of fout’, ‘Alles is volmaakt zoals het is’ enz. enz. Het leven wordt ons voorgesteld als een soort paradijselijke staat, althans dat maakt de beginnende non-dualist ervan. Oei, oei als dat maar goed gaat, want de Advaita-Shuffle ligt op de loer.

Is eenmaal het eerste boek gekocht dan zit je er voor altijd aan vast, en verlies je langzaam maar zeker alle houvast.

Nee mensen, deze boeken dienen te worden voorzien van de waarschuwing dat het lezen ervan de gezondheid ernstig kan schaden, ja zelfs levensgevaarlijk is. Meer verslavend dan sigaretten. Je kunt beter de Suske en Wiske lezen of de VPRO-gids dan je verdiepen in non-duale zaken. ‘Het lijden voorbij’ en ‘ontdek de waarheid’ zijn de wervende teksten die je niet kunt weerstaan met alle gevolgen van dien. Is eenmaal het eerste boek gekocht dan zit je er voor altijd aan vast, en verlies je langzaam maar zeker alle houvast.

Ieder fatsoenlijk non-duaal of Advaita geschrift begint met de tekst dat wat er ook in staat, je het niet moet geloven. Dat het niet de waarheid bevat… Als mens ben je hongerig naar geluk en sla je de woorden en de oprechtheid van de auteur in de wind. Hoe naïef kun je zijn. We lijken wel een stelletje suicidale stumpers. Je ontdekt dat je ‘ik’ er niet is, dat er geen schuld is, dat je nooit iets fout kunt doen. Zelfs de grote ‘Geloven’ gaan niet zover dat ze dat beloven. Voordat je de laatste bladzijde hebt omgeslagen weet je niet meer wie je bent en denk je er goed aan te doen je op lethargische wijze op de bank te draperen in afwachting op wat Bewustzijn je aanbiedt. Als je drie dagen hebt gelegen begin je te begrijpen dat ‘de leer’ vol valkuilen zit en feitelijk gaat over ‘Niets’. Maar het enige moment van helderheid wordt direct overschaduwd door de cerebrale Advaita-Shuffle en dan ben je mooi in de aap gelogeerd.

Je ontdekt dat je ‘ik’ er niet is, dat er geen schuld is, dat je nooit iets fout kunt doen. Zelfs de grote ‘Geloven’ gaan niet zover dat ze dat beloven.

Er is nooit het bewijs geleverd dat iemand na het kennis nemen van deze boeken gelukkiger is geworden. Nee, de zogenaamde zoekers lopen eerder met gebogen hoofd nadat ze ingewijd zijn in het ontsluierd geheim dat het in het leven nergens over gaat.

Dus wees gewaarschuwd. De aanschaf van een of meer producten vertoond op deze website is zoals gezegd niet zonder risico aangezien U een goede kans maakt de identificatie met een persoon, voorzien van een krachtig ik te verliezen. En dat is een serieuze zaak en niet zomaar iets dat je eventjes kunt weglachen. Want wees nou eerlijk, om te lachen moet je je niet in het gezelschap van non-dualisten begeven. Indien U hecht aan een beetje lol in het leven ga dan mountainbiken, bungee-jumpen, scrabbelen, of… doe de Hakka! Kiest U toch voor de stoutmoedige weg, dan wens ik U veel leesplezier en veel wijsheid en ontspanning op Uw pad.

Wouter Schopman

– Uitgever