‘Kun je accepteren dat er misschien iets is wat je nog nooit hebt gezien, iets wat zich iedere dag opnieuw vlak voor je ogen ontvouwt, maar op de een of ander manier aan je aandacht is ontsnapt?’

Steven Norquist

In 2002 had Steven Norquist de definitieve en onomkeerbare ervaring die ook wel ‘Ontwaken’ wordt genoemd. De gevolgen en kracht van deze ervaring beschrijft Steven een jaar later in een essay met als titel What is Enlightenment, no, I mean really, like what is it? Veel mensen lazen deze diepgaande en uitdagende tekst op het internet en beschouwden het als een van de helderste en meest directe, hedendaagse omschrijvingen van verlichting.

In 2009, zeven jaar na zijn ervaring, schreef Steven Norquist De waarheid over verlichting – of de huiveringwekkende kracht van het universum. Een boek dat verder gaat dan het essay, doordat het niet alleen zorgvuldig uitlegt wat verlichting is, maar dit tegelijkertijd ook aanwakkert in de lezer.

‘In het universum dat je bewoont spookt het. Misschien heb je dat gemerkt. Er gebeuren dingen die niet te verklaren zijn. Maar misschien heb je daar helemaal geen ervaring mee. Misschien heb je de werkelijkheid zoals die zich voor je ogen afspeelt nooit in twijfel getrokken. Toch zou je dat moeten doen (…)

Kun je accepteren dat er misschien iets is wat je nog nooit hebt gezien, iets wat zich iedere dag opnieuw vlak voor je ogen ontvouwt, maar op de een of ander manier aan je aandacht is ontsnapt?’

VAN DEZE AUTEUR