‘Er is geen verborgen Waarheid,
slechts waarheden die we weigeren te erkennen.
Waarheid ondermijnt het zelf
waaraan wij ons zo wanhopig vastklampen.
De Waarheid is niet voor ons verborgen.
We verbergen ons voor haar.’

Rami M. Shapiro

Rami M. Shapiro (1951) is rabbijn, prijswinnend dichter en bestsellerauteur. Hij schreef inmiddels zo’n dertig boeken over religie en spiritualiteit, en wordt beschouwd als een van de meest creatieve stemmen binnen het hedendaagse jodendom in de Verenigde Staten. Hij werkt al twintig jaar als rabbijn en geeft momenteel mede leiding aan de One River Wisdom School. Daarnaast is hij actief als blogger, columnist en radiomaker.

Rabbi Shapiro groeide op in Massachusetts (VS), in een modern, orthodox joods gezin. Op de middelbare school bestudeerde hij de wereldreligies en op zijn zestiende werd hij een serieuze zenbeoefenaar. Vervolgens studeerde hij filosofie aan de University of Massachusetts, waar hij tevens privéles kreeg in de Bhagavad Gita. Tijdens een uitwisselingsjaar ging hij naar Tel Aviv, hier verdiepte hij zich verder in de joodse filosofie en met name in het werk van Martin Buber. Terug in de VS studeerde hij Buddhist Studies aan Smith College en in 1973 rondde hij zijn studie filosofie aan University of Massachusetts af. Later, op Hebrew Union College, combineerde hij zijn liefde voor het jodendom met zijn passie voor zen, taoïsme en advaita vedanta.

Rabbi Shapiro is duidelijk geworteld in het jodendom, maar benadrukt in zijn spreken en schrijven voortdurend de universele waarheid die aan elke religie ten grondslag ligt. In die zin is hij een universalist die voortdurend de verbinding zoekt.

Op zijn website schrijft hij:
‘Ik beschouw de verschillende religies als talen: geen enkele taal is goed of slecht. Alle talen zijn door mensen gemaakt. Ze weerspiegelen en vormen de beschaving die de taal spreekt. Sommige dingen kun je in de ene taal wel zeggen, en in de andere niet of minder goed. Hoe meer talen je leert, hoe genuanceerder je gedachten over het leven worden. Het jodendom is mijn moedertaal, maar als het over geestelijke zaken gaat, probeer ik meertalig te zijn. Maar de diepste taal van de ziel blijft uiteindelijk toch de stilte.’

VAN DEZE AUTEUR