Viering van de vier levens van
Jotika Hermsen

Vrijdag 20 september 2024

Vierakker

Feestelijke bijeenkomst

Op vrijdag 20 september 2024 verschijnt de biografie van Jotika Hermsen. Het boek werd geschreven door Frieda Pruim en wordt ten doop gehouden in Vierakker, ten zuiden van Zutphen, in het prachtige decor van Jotika’s jeugd. Hier vieren we haar vier levens, zo mogelijk in haar aanwezigheid.

Om Jotika Hermsen (1932) kun je niet heen in boeddhistisch Nederland. Maar voordat ze Jotika werd, leidde ze nog drie andere levens: ze was boerendochter Jo, kloosterzuster Marie-Louise en cocounselingleidster Joke. Pas zo’n dertig jaar geleden werd ze Jotika: leidinggevende in een Amsterdamse tempel, boeddhistisch non − op haar eigen voorwaarden − en gelauwerd meditatielerares. In al haar levens stond ze contemplatief midden in de wereld, was ze waarheidszoeker en pionier. Voor deze biografie sprak Frieda Pruim uitvoerig met Jotika en met ruim veertig mensen om haar heen. Ze kreeg toegang tot Jotika’s persoonlijke archief en putte uit historische bronnen. Daarmee schetst dit boek ook een beeld van bijna een eeuw levensbeschouwelijke ontwikkelingen in Nederland.

De bijeenkomst vindt plaats in de feestzaal van grand café Bij Ludger in Vierakker. Deze zaal hoorde vroeger bij het Ludgerusgebouw: het parochiehuis waar de jonge Jo toneelstukken opvoerde en volksdansles gaf. Erachter bevond zich haar lagere school en links ervan zijn nog steeds de Mariakapel en de Sint-Willibrorduskerk, waar ze als kind veel te vinden was. Op de begraafplaats achter de kerk bevindt zich het graf van haar ouders.

Voor liefhebbers is er van 13.30 tot 14.30 uur een rondleiding in de kerk, die is uitgeroepen tot de mooiste van Gelderland. Vanaf 15.00 uur ben je welkom in de feestzaal van Bij Ludger, voor koffie of thee. Van 15.30 tot 16.30 uur zijn er diverse sprekers, onder wie Jotika’s voormalige collega Anja Meulenbelt en Jan Andreae, die Jotika zowel meemaakte in de cocounselingbeweging als in de vipassanameditatie. Daarna is er tijd voor een informeel samenzijn met een hapje en een drankje.

Bij Ludger vind je op de Vierakkersestraatweg 37, 7233 SH Vierakker. De locatie is het makkelijkst te bereiken met de auto. Er is parkeergelegenheid naast het café. Je kunt ook buurtbus 193 nemen vanuit Zutphen. Die vertrekt om .38 en is om .59 in de Dorpsstraat in Wichmond. Van daaruit is het nog 5 minuten lopen. Met de OV-fiets is het een half uur (ruim 9 km) van station Zutphen naar Bij Ludger. Let op: de ingang van de zaal is aan de achterkant van het café, naast nougaterie Jerom’s.

Er zijn 4 soorten tickets:

Ticket 1: Feestelijke bijeenkomst | prijs € 12,50
Met dit ticket heb je toegang tot: de feestelijke bijeenkomst vanaf 15.00 uur, inclusief ontvangst met thee & koffie en iets lekkers, boeiende sprekers, een hapje en drankje achteraf. NB. Je ontvangt geen exemplaar van het boek met dit ticket. Een los boek kost € 29,99.

Ticket 2: Feestelijke bijeenkomst + Rondleiding | prijs € 15,00
Met dit ticket heb je toegang tot: De rondleiding in de kerk om 13.30, de feestelijke bijeenkomst vanaf 15.00 uur, inclusief ontvangst met thee & koffie en iets lekkers, boeiende sprekers, een hapje en drankje achteraf. NB bij dit ticket ontvang je geen exemplaar van het boek ‘Jotika Hermsen, de vier levens van een spiritueel pionier’. Een los boek kost € 29,99.

Ticket 3: Feestelijke bijeenkomst + Boek | prijs € 32,50
Met dit ticket heb je toegang tot: de feestelijke bijeenkomst vanaf 15.00 uur, inclusief ontvangst met thee & koffie en iets lekkers, boeiende sprekers, een hapje en drankje achteraf. Bovendien ontvang je na afloop een exemplaar van het boek ‘Jotika Hermsen, de vier levens van een spiritueel pionier’. De prijs van een los boek is € 29,99.

Ticket 4: Feestelijke bijeenkomst + Rondleiding + Boek | prijs € 35,00
Met dit ticket heb je toegang tot: De rondleiding in de kerk om 13.30, de feestelijke bijeenkomst vanaf 15.00 uur, inclusief ontvangst met thee en koffie, boeiende sprekers, een drankje en hapje achteraf. Bovendien ontvang je na afloop een exemplaar van het boek ‘Jotika Hermsen, de vier levens van een spiritueel pionier’. De prijs voor een los boek is € 29,99.

Voor de mensen die werden geïnterviewd voor het boek geldt er een korting op deze bijeenkomst. Dit is te zien op de ticketpagina.

Indien er vragen zijn, kunt u mailen naar events@samsarabooks.com