–
‘Waarom ben je ongelukkig?
Omdat 99,9 procent van de dingen die je denkt en doet jezelf betreft.
En er is helemaal niemand.’
‘Waarom ben je ongelukkig?
Omdat 99,9 procent van de dingen die je denkt en doet jezelf betreft.
En er is helemaal niemand.’
Tussen 1958 en 1974 verschenen er acht boeken en meerdere artikelen van iemand die onder het pseudoniem Wei Wu Wei schreef . Wei Wu Wei is een taoïstisch begrip, dat zoiets betekent als: handelen vanuit een volkomen ontvankelijke en ongeconditioneerde houding, zonder een ‘ik’ dat eigenwillig handelt. En daarmee is de toon van de boeken gezet.
Een naam is in wezen slechts de naam van een ego. Het ware Zelf heeft geen naam. Dus waarom zou een creatieve uitdrukkingsvorm van dat wat zelf naamloos is, de naam van een ego dragen dat slechts instrumenteel is en niet de bron van het geschrevene?
Toch kwam men er na verloop van tijd achter dat de Engelsman Terrence James Stannus Gray (1895-1986) de auteur van deze werken was. Gray werd in Felixstowe geboren in een welgestelde Ierse familie. Hij groeide op op een landgoed net buiten Cambridge en kreeg zijn opleiding onder meer naar Eton en Oxford University. In zijn jonge jaren publiceerde hij twee boeken over de geschiedenis van het Oude Egypte. Later raakte hij geïnteresseerd in kunst, met name toneel. Hij produceerde vernieuwende ‘dans-drama’s’, gaf enkele toneeltijdschriften uit en schreef twee boeken over het onderwerp. Ook onderhield hij de racepaarden van de familie en in 1957 won zijn paard Zarathustra de Ascot Gold Cup.
Op een gegeven moment verloor hij zijn interesse in toneel en richtte hij zich op de filosofie en metafysica. Gray reisde door Azië en verbleef enige tijd in de ashram van Sri Ramana Maharshi. Aangenomen wordt dat hij een aantal bekende tijdgenoten op het gebied van oosterse religie en spiritualiteit, onder wie Lama Anagarika Govinda, Dr. Hubert Benoit, John Blofeld, Douglas Harding, Arthur Osborne en Dr. D. T. Suzuki, persoonlijk kende.
Hoewel Wei Wu Wei’s werken nooit een heel groot publiek hebben bereikt, hebben ze wel een grote invloed uitgeoefend op zijn lezers, onder wie Ramesh Balsekar. Gray beschouwde zichzelf als een zoeker naar bevrijding, hij was een van de pioniers die de oosterse filosofie toegankelijker hebben gemaakt voor westerlingen. Terrence Gray stierf op 90-jarige leeftijd.
Boeken