DEC

6

Minder ego, meer vrede

Donderdag 6 december 2018 | 19:30 – 21:30

De Roos, Amsterdam

Non-dualiteit gaat ervan uit dat de werkelijkheid – dat wat is – ondeelbaar is. Dit klinkt mooi, maar heeft dit inzicht ook praktische gevolgen? Non-duaal inzicht houdt bij voorbeeld in dat het niet nodig is om als persoon steeds etiketten te kleven op wat er wordt waargenomen.

Het wezenlijke mag dan wel ondeelbaar zijn, het menselijke voelt helemaal anders aan. Ons lichaam is duidelijk gescheiden van de anderen, toch? Zo voelt het inderdaad aan, maar het lichaam zelf is niet zo direct een probleem. Onze gedachten en gevoelens over onszelf en over de anderen is een ander verhaal. En al die stemmen in ons hoofd mogen we best eens grondig onderzoeken. Is het nodig om die stemmen en de bijhorende verhalen te blijven geloven?

Het gevoel een afgescheiden entiteit te zijn – de identificatie met het ego – is bij nader onderzoek niet meer dan een gedachte welke af en toe verschijnt. Het ego is er dus wel, het kan zelfs nuttig zijn om te functioneren in de maatschappij, maar wanneer we inzien dat het niet meer is dan een concept, verliest het zijn centrale positie en zijn macht. Het ego wordt gedegradeerd van dictator tot figurant.

Lezing

Tijdens de gesprekken met Jan gaan we dieper in op deze materie. Dan kan het gebeuren dat er een aantal misverstanden worden doorprikt. Het herkennen van onze ware aard en het ontmaskeren van het ego kan als gevolg hebben dat er een aantal oude geloofsvormen doorzien worden. Het is alsof we nu plots beseffen dat we al decennia lang een zware rugzak meesleuren met overbodige ballast.

Het loslaten van al die onnodige ballast geeft een gevoel van ruimtelijkheid, innerlijke rust en tevredenheid. Als de innerlijke dictator wordt ontmaskerd, stroom het leven gewoon verder, maar nu op een meer natuurlijke manier. Deze herkenning heeft niet alleen een aantal aangename gevolgen op onze beleving van ons ‘eigen’ dagdagelijks doen en laten, maar heeft ook een onomkeerbare invloed op de manier waarop we in het leven staan en met onze medemensen omgaan.

Het nieuwe boek van Jan Kersschot “Minder ego, meer vrede” is uitgegeven bij Samsara in Amsterdam.
Zie ook www.kersschot.com

Praktisch

Tijd/plaats:
Donderdag 6 december 2018 van 19.30-21.30 uur.
De Roos, PC Hooftstraat 183, Amsterdam. PC Vondelzaal (begane grond)

Kosten: twee soorten tickets:

€ 15,- euro: alleen de lezing

€ 25,- euro: lezing + het boek ‘Minder ego, meer vrede’ (normale prijs boek: € 17,90)

Ter plekke contant of met pin af te rekenen.

Aanmelden
per e-mail naar: tamara@samsarabooks.com