Alledaagse wonderen

Zen leven & beoefenen

Charlotte Joko Beck

ISBN: 978-94-93228-65-8
NUR: 728
Prijs: € 25,99
Uitvoering: Hardcover
Formaat: 12,5 x 20 cm
Omvang: ca. 270 pagina’s
Oorspronkelijke titel: Ordinary Wonder
Vertaling: Ronald Hermsen
Omslagontwerp: Marion Vrijburg
Een bron van inspiratie voor zenbeoefening in het tumultueuze dagelijks leven, van een van de meest invloedrijke zenleraren
van onze tijd.

Joko Beck is een van de meest invloedrijke, in het Westen geboren zenleraren van onze tijd. In deze bundel met niet eerder gepubliceerde dharmalezingen gaat zij dieper in op onze ‘kernovertuigingen’, de verborgen, negatieve opvattingen over onszelf, die onze gedachten en ons gedrag bepalen en voorkomen dat we het leven ervaren zoals het werkelijk is.

Grappig-ironisch en herkenbaar beschrijft Beck helder en direct de dagelijkse kansen die we van het leven krijgen om denken voor ervaren, dwangmatigheid voor vertrouwen en angst en verdriet voor vrede te verruilen.

Alledaagse wonderen bundelt de diepte en breedte van de bijzondere ervaringen van Joko Beck. Deze toegankelijke gids is zowel voor de ervaren zenbeoefenaar als voor de lezer die dit onderricht voor de eerste keer wil onderzoeken, een bron van inspiratie bij de beoefening midden in het tumultueuze dagelijks leven.

Recensie

Boekbespreking Joko Beck – je negatieve kernovertuiging maakt je onvrij

Wat mij zo bevalt in de boeken van Joko Beck is hun gebrek aan opsmuk. Haar werk is rechttoe rechtaan, eerlijk, oprecht en het klopt m.i. als een zwerende vinger. Die zwerende vinger haal ik erbij, omdat ze, net als de Boeddha, steeds uitgaat van het lijden van ons als mensen. Het beeld van die vinger had ze zelf kunnen gebruiken. Ons lijden is als een zwerende vinger. Die wordt ook alleen maar erger als je hem niet wil zien. Zenbeoefening begint als je stopt met negeren. Als je bereid bent te zien wat er gaande is, zul je langzaamaan vrij worden, worden wat je van nature al bent: je ware zelf of geen zelf. ‘Wat niet wil zeggen dat je verdwijnt of niet langer van een heerlijke maaltijd kunt genieten, Het is niet eng of griezelig, Het is een alledaags wonder.’ Zo besluit Beck haar nieuwe boek Alledaagse wonderen (Ordinary wonder 2021), dat nu ook door Samsara in het Nederlands is uitgegeven. Eerdere boeken van haar zijn Alle dagen zen, en Niets bijzonders.