Alles over Niets

Beschouwingen over non-dualiteit

Paul Smit & Han van den Boogaard

ISBN: 978-94-9141-165-6
NUR: 728
Prijs: € 22,99
Uitvoering: hardcover
Formaat: 130 x 185 mm
Omvang: 184 pagina’s
 

Alles over Niets is een project van mensen die het begrip ‘non-dualiteit’ op een duidelijke manier wilden verwoorden en verbeelden. Het project bestond in eerste instantie uit een film, een boek en een dvd met veertien interviews. In 2017 is het boek herdrukt zonder dvd en film, voor een aantrekkelijke prijs. Zowel de film als de interviews is online te bekijken.

Paul Smit: ‘Voor mij is dit project een voorbeeld van non-dualiteit in de praktijk. Het was mooi om te ervaren hoe moeiteloos en plezierig dingen kunnen verlopen als mensen niet handelen vanuit controlezucht en eigenbelang. Net als bij ieder project heb je te maken met onverwachte omstandigheden, tijdsdruk en deadlines, maar zonder gepieker en zonder verkramping is er uiteindelijk gewoon niets aan de hand. Zo bleef alles “in flow” verlopen en was er een hele relaxte sfeer op de set.’

De film met professionele acteurs toont aan de hand van herkenbare situaties hoe ons piekerverstand voor verkramping en frustratie kan zorgen, waardoor we onze helderheid verliezen en niet langer ontspannen aanwezig zijn. Gaandeweg laat de film op een toegankelijke manier zien dat we niet ons denken en voelen zijn en dat we ons hier dus niet mee hoeven te identificeren. Zo kunnen we in iedere situatie vrij blijven terwijl we toch volledig verbonden zijn.

In het boek Alles over Niets vertellen de geïnterviewden op persoonlijke wijze over hun inzicht in non-dualiteit. Doordat het onderwerp in begrijpelijke taal en op persoonlijke wijze van zoveel verschillende kanten wordt belicht, verliest het zijn abstractie en wordt duidelijk dat het inzicht in de non-duale aard van de werkelijkheid niet is voorbehouden aan enkele wijzen en heiligen.

‘(…) de [film] is veel laagdrempeliger dan ik vooraf dacht en biedt volgens mij voor iedereen met ‘n open mind een mooie introductie op non-dualiteit en de filosofie erachter. En het volgende is misschien raar om te zeggen, maar mogelijk is het wel ‘n compliment dat de film nergens irriteerde.’
www.filmofiel.nl

Uit het boek:

De dynamiek der tegendelen

Als je ineens, zonder erbij te denken, tot handelen komt en er onverwacht iets uit voortkomt dat je ware wezen weerspiegelt, is er sprake van non-dualiteit. Wow! Dat zijn de mooiste momenten van je leven. Dat alleen is de non-duale uitdrukking van de liefde die je bent.

Je voelt je het ellendigst als er sprake is van dualiteit, als je niet tot handelen kunt komen uit angst dat er niet van je gehouden wordt door wat je doet, denkt of voelt, en je je gedrag hebt aangepast – als angst je de vrijheid belet jezelf te zijn. Je weet op dat moment dat je volledig voorbij bent gegaan aan de natuurlijke impuls die vanuit je ware natuur opborrelt. Je verliest door dit verraad telkens je integriteit ten opzichte van je ware wezen.

Leven, wijsheid, vrijheid, liefde, bewustzijn, vrede, vreugde en gelukzaligheid verwijzen allemaal naar non-dualiteit. Je diepste verlangen is niet om te ge- loven, maar om te weten dat non-dualiteit je wezen is. In je oorspronkelijk non-duale gewaarzijn bestaat alleen erkenning van wat is. Waarnemen op zich is uitsluitend mogelijk door contrasterende tegenstellingen. Vanuit je non-duale blik zie je de contrasten als gelijkwaardig, en niet als tegenstrijdig. Elke tegenstelling is een uitdrukking van één enkele energie. Een potlood bijvoorbeeld heeft twee uiteinden die elkaars tegendeel zijn. De puntige en de stompe kant geven het contrast. Stel je voor dat het nu niet om een potlood gaat, maar om een gebeurtenis. Het contrast bestaat uit ‘leuke gebeurtenis’ tegenover ‘niet leuke gebeurtenis’. Wil je uitsluitend de ‘leuke’ gebeurtenis ten volle beleven en niet ook de ‘niet leuke’ gebeurtenis, dan ervaar je dualiteit, en dat geeft problemen. Als je de ‘niet leuke’ kant weigert te beleven, zul je de ‘leuke’ kant ook niet meer ervaren. Het een kan niet zonder het ander. De dynamiek, de beweging die heen en weer golft tussen de tegendelen, is wat je als het leven ervaart.

Leven kan alleen maar verwelkomen, omdat Bewustzijn niet anders kan zijn dan non-duaal, één zonder twee. Het is alle dingen die in het non-duale gewaarzijn weerspiegeld worden.

Recensie

InZicht

 tijdschrift voor non-dualiteit en zelfonderzoek

Met het verschijnen van Alles over Niets wordt duidelijk hoezeer het verspreiden van de non-duale boodschap uitgeverij Samsara ernst is. De uitgave is dit keer niet slechts een boek, zoals we van deze uitgeverij gewend zijn, maar tevens een speelfilm en een serie interviews over non-dualiteit, beide vastgelegd op twee dvd’s die smaakvol verzonken liggen in de kartonnen omslag.