Amsterdam en zijn iconen

door de ogen van Nico Koster

Nico Koster

ISBN: 978 94 92995 01 8
NUR: 653
Prijs: € 34,90
Uitvoering: gebonden
Formaat: 30 x 30 cm
Omvang: ca. 240 pagina’s

Bilingual book:
Dutch and English
Tweetalig boek:
Nederlands en Engels

Bilingual book: Dutch and English
Tweetalig boek: Nederlands en Engels

Dit iconische beeld van Yoko Ono en John Lennon is natuurlijk een jaren-zestig-beeld, maar nog altijd even krachtig en tot de verbeelding sprekend. Nog steeds is er oorlog en gruwel, maar ook een constante roep om verzoening en vrede. Dit is het krachtenspel waar wij als mens dagelijks tussen staan en iedere keer weer op zoek gaan naar oplossingen.

Maar dit ene beeld in het Hilton in Amsterdam verbindt ook de verschillende facetten van het nieuwe boek met werk van fotograaf Nico Koster. Deze verzameling beelden geeft niet alleen een prachtig beeld van Amsterdam in al zijn facetten over de afgelopen vijftig jaar, maar geeft ook ruimte aan een bonte verzameling kunstenaars die deze stad als podium hebben verkozen. Veel van deze kunstenaars zijn ook nu nog bekend als de kern van de Cobra beweging. Nico Koster was nieuwsfotograaf, maar behoorde tevens tot de intimi van kunstenaars als o.a. Karel Appel, Willem de Kooning, Alechinsky, Constant, Corneille en Eugene Brands.

Dit fotoboek geeft een fraai overzicht van vijftig jaar fotografie van de hand van Nico Koster, maar ook een intrigerend beeld van een stad in beweging en van de kunstenaars die die tijd kleur hebben gegeven en nog immer van betekenis zijn.

Over fotograaf Nico Koster

Nico Koster (1940) volgde een opleiding aan de grafische school en leerde fotograferen tijdens zijn militaire diensttijd. In 1963 ging hij werken bij De Telegraaf. Koster maakte onder andere reportages over sport, society, mode en begon in de jaren tachtig zijn eigen Galerie Moderne in de Amsterdamse Nieuwe Spiegelstraat.

Recensie

NRC

Amsterdambijlage, 1 december 2018

Vol prachtfoto’s die de recente geschiedenis van Amsterdam verbeelden: van krakersrellen, inhuldigingen van voetballers, de Gay Parade, de kermis op de Dam, het strand Blijburg tot en met de legendarische begrafenis van wrakhoutkunstenaar Viktor IV.

***

Recensie

Journaliste Anne-Rose Mater-Bantzinger

Lees hier de hele recensie inclusief heel veel beeldmateriaal uit het boek.

Amsterdam en zijn iconen door de ogen van Nico Koster is een nieuw fotoboek. Nico Koster kwam 78 jaar geleden in Amsterdam-Oost ter wereld. Hij debuteerde 55 jaar geleden als fotograaf, destijds in vaste dienst van De Telegraaf. Hij publiceerde al eerder fotoboeken, veelal gewijd aan kunstenaars; van Karel Appel tot Anton Heyboer en van Corneille tot Kees Verwey.

Deel deze pagina met vrienden en familie via onderstaande knoppen