De barst in het kosmisch ei

Nieuwe concepten over geest en werkelijkheid

Joseph Chilton Pearce

ISBN: 978-94-9141-171-7
NUR: 730
Prijs: € 29,99
Uitvoering: hardcover
Formaat: 125 x 200 mm
Omvang: ca. 300 pagina’s
Oorspronkelijke titel: The Crack in the Cosmic Egg – new Constructs of Mind and Reality
Vertaling: Egbert van Heijningen
 

Actuele klassieker over de relatie geest – werkelijkheid

Wij leven in een vicieuze cirkel van mentale voorstel- lingen over de wereld en de mogelijkheden die de wereld ons — volgens diezelfde voorstellingen — te bieden heeft. Binnen deze schil bevinden wij ons. Joseph Pearce noemt deze schil het ‘kosmisch ei’. Het is gefabriceerd door de geest en zijn verlangen naar een logische orde binnen het universum. Binnen dit ‘ei’ is het leven schijnbaar overzichtelijk en duidelijkheid en heerst de ‘zekerheid’ waarnaar de geest zo verlangt.

Maar dit is slechts schijn. Het leven is voortdurend in beweging en er gebeuren regelmatig dingen in ons leven die de ‘zekerheid’ van dit mentale wereldbeeld verstoren. Vervolgens doen wij ons best om dit beeld te herstellen. Vaak tegen de klippen op. Zo houden we de cirkel in stand. Dit slurpt energie en voorkomt dat we ons volledige potentieel benutten.

Laten we hiermee ophouden, raadt Joseph Pearce ons aan.
 Als we uit die cirkel willen stappen en de levendige
werkelijkheid direct willen ervaren, dienen we onze
energie te bundelen en te focussen. Hoe we dat kunnen
doen, toont Pearce aan de hand van de rijke inzichten van onder meer Carl Gustav Jung, Jezus en Carlos Castaneda. Ook geeft hij in zijn boek praktische oefeningen waarmee we de vicieuze cirkel van mentale voorstellingen kunnen doorbreken, zodat we op een creatievere en spontanere manier kunnen leven.

‘Dit boek opent een wereld aan goeddoordachte ideeën
met bijgeleverde bewijzen, waardoor je zelf verder op onderzoek wilt om erachter te komen wat toch die bron is waaruit de mensen tappen die allerlei “wonderbaarlijke” daden verrichten.’
Lezersreactie op amazon.com

Als individuen en groepen van individuen hun geest geconcentreerd focussen, kan zich volgens Pearce een tot dan toe onbekend, niet herkend of onontdekt aspect van de werkelijkheid openbaren, dat hierdoor ook voor de rest
van de mensheid toegankelijk wordt. De voorbeelden die hij geeft, komen op mij heel overtuigend over.
Lezersreactie op amazon.com

Recensie

Dr. Taede A. Smedes

Hij is godsdienstfilosoof, theoloog en freelance schrijver. Hij heeft een aantal boeken geschreven en schrijft voor o.a. het Nederlands Dagblad en De Volkskrant.

Geest, werkelijkheid en het kosmische ei (boekbespreking)

De schrijver Joseph Chilton Pearce vertelt over een artikel dat in april 1966 verscheen in het National Geographic Magazine. Het gaat over vuurlopen en is geschreven door de senior-assistentredacteur Gilbert Grosvenor en zijn vrouw Donna. Tijdens een bezoek aan Ceylon bezochten ze een vuurloopceremonie in een nabijgelegen dorp. De ceremonie werd gehouden onder leiding van ene Mohotty, een charismatische man ‘die als kleine jongen een gelofte had afgelegd aan [de god] Kataragama dat hij ieder jaar een keer over vuur zou lopen als zijn vader werd vrijgesproken van een aanklacht van moord’ (170).