De profeet

Verteld voor kinderen

Oorspronkelijke tekst: Khalil Gibran
Hertaling: Tiny Fisscher
Illustratie: Pyhai

ISBN: 978 94 93301 02 3
NUR: 280/ 300
Prijs: € 19,90
Uitvoering: gebonden
Formaat: 18 x 24 cm
Omvang: ca. 160 pagina’s
Omslagontwerp: Steef Liefting
Leeftijdscategorie: 9+
 
Het klassieke meesterwerk van Khalil Gibran voor het eerst in 100 jaar hertaald voor kinderen.

Gibrans poëtische verhandeling over leven, liefde, zelfkennis en dood, in 1923 als The Prophet uitgegeven door de Amerikaanse uitgeverij Knopf, is in de VS een duizelingwekkende negen miljoen keer verkocht en werd in meer dan honderd landen vertaald (de Volkskrant, 2021).

Khalil Gibran stond op het kruispunt van twee werelden: die van de oosterse mythen uit zijn jeugd en die van de westerse verlichting en tolerantie die hij als kunstenaar omarmde. In zijn meesterwerk De profeet brengt Gibran het Oosten en het Westen samen. Zijn teksten zijn van een tijdloze kwaliteit, geschikt voor alle gezindten, en daarmee spreekt hij een enorm lezerspubliek aan.

Bijna 100 jaar na het verschijnen van dit beroemde werk brengt Samsara nu voor het eerst een editie uit voor jonge mensen, waarmee het boek eindelijk geschikt is gemaakt voor alle leeftijden.

Recensie

Echt een juweel van een boek

‘Het is Tiny Fisscher al vaker gelukt om klassieke meesterwerken om te zetten in jeugdboekentaal die ieder kind kan lezen en nog belangrijker is ook zal begrijpen. Al die originele klassiekers zijn stuk voor stuk bestsellers in heel veel landen maar ik weet ook dat het boeken zijn die vaak alleen maar voorgelezen konden worden met de uitleg van volwassenen erbij. Dit boek echter is volgens mij nog in geen enkel land in een jeugdversie verschenen, ook al is het in 90 landen bekend. Het verhaal gaat over Almustafa die graag teruggaat naar zijn geboortegrond in Libanon.
Maar omdat hij zo’n wijze man is willen heel veel mensen nog voordat hij gaat van alles van hem weten. In dit boek zijn het de kinderen die van alles aan hem willen vragen; waar hij dan ook altijd heel mooie antwoorden op weet. En over die antwoorden kun je als jonge lezer nadenken of juist met andere mensen thuis of op school over praten. Verder staan er ook nog heel bijzondere illustraties in van Pyhai. Echt een juweel van een boek waar je ook nog veel van kan leren over jezelf of over anderen. Een boek dat geschikt is voor kinderen maar zeker ook nog voor volwassenen.’

Ineke van Nispen op Libris Kinderboekeninspiratie – 6 november 2022

Recensie

* * * * *

Trouw

Geslaagde hervertelling laat kinderen kennismaken met Gibrans wijze man uit Orfaleze

Het boek

Volgend jaar is het honderd jaar geleden dat De profeet verscheen, de wereldwijde bestseller van de Libanees-Amerikaanse schrijver en kunstenaar Khalil Gibran (1883-1931). Alleen al in de Verenigde Staten ging dat boek negen miljoen keer over de toonbank, en ook in Nederland staat Gibran bij velen in de boekenkast. Het is een van de bekendste spirituele boeken aller tijden.

Voor het eerst is er nu een Nederlandse hertaling speciaal voor kinderen, en voor volwassenen die het boek in een toegankelijker versie willen lezen. Schrijver is Tiny Fisscher (1958). Ze schreef meer dan vijftig kinderboeken en maakte kinderversies van klassiekers als Alleen op de wereld.

Je hoort mensen vaak praten over de liefde. Kunt u daar iets over vertellen?’
‘Wat een mooie binnenkomer,’ antwoordde Almustafa. ‘Want is het niet de
liefde waar het leven in wezen om draait?’

Quote uit het boek