De structuur van Zijn
Inzicht in wie je werkelijk bent
Inzicht in wie je werkelijk bent
Waarom zouden we belangstelling moeten hebben voor spiritualiteit? In zijn boek onderzoekt Roy Whenary de aard van de spirituele werkelijkheid en de wijze waarop we die kunnen begrijpen en in ons leven kunnen inpassen. Dit onderzoek kan helpen bij het beantwoorden van belangrijke levensvragen die de meesten van ons zich op een bepaald moment in ons leven stellen.
Roy Whenary’s belangstelling voor oosterse, spirituele tradities werd aan het eind van de jaren zestig gewekt, toen hij zo’n zeventien jaar oud was. Dit eerste boek van Roy is het resultaat van dertig jaar spiritueel onderzoek. De geschriften van J. Krishnamurti en vooral het boek I Am That van Sri Nisargadatta Maharaj hadden een grote invloed op hem. In 1980 ontmoette hij zijn leraar Jean Klein, Roy heeft gedurende vele jaren deelgenomen aan zijn discussiegroepen en retraites.
De structuur van Zijn is niet een zuiver intellectuele oefening, maar voor een belangrijk deel gebaseerd op wat Roy Whenary ‘invoelen’ noemt. Intellectueel inzicht in spirituele zaken heeft naar zijn mening slechts beperkte waarde. Hij gebruikt vaak de uitdrukking ‘vanuit de stille leegte van onze ware aard’, omdat dit zinnetje voor hem precies het niveau weergeeft waarop het inzicht tot stand moet komen.
Advaita (non-dualiteit) is het belangrijkste uitgangspunt bij het onderzoek van de auteur naar de beperkingen van het ‘gewone’ leven en de vragen die velen van ons zich stellen: wat komt er terecht van mijn inspiraties? Wie ben ik? Hoe kan ik me bevrijden van verwarring en lijden? In een van de hoofdstukken legt Roy Whenary helder uit wat advaita precies is.
Wie reeds bekend is met het gedachtegoed van Sri Ramana Maharshi, Jean Klein en Sri Nisargadatta Maharaj zal zich waarschijnlijk aangesproken voelen door De structuur van Zijn vanwege de toepassingsmogelijkheden die Roy de lezer biedt. Voor wie dit gedachtegoed nog niet kent, kan dit boek een goede ingang zijn.
‘Dit boek is verfrissend vrij van citaten van intellectuele en spirituele reuzen. Hier is Roy zelf aan het woord terwijl hij de lezer respectvol en met een poëtische elegantie toespreekt.’
Jerry Katz, auteur van Non-Dualiteit
‘De auteur gebruikt eenvoudige, heldere observaties waardoor je een pas op de plaats maakt. Hij zet je aan het denken en geeft een praktische benadering waarmee je met name de advaita-filosofie in het dagelijks leven kunt toepassen. Een aanrader.’
Lezersreactie op amazon.com
Uit het boek:
Wat er nu voor je ligt, waarvoor je geen strijd hoeft te leveren, wat je nooit kwijt kunt raken en waarvan je je misschien niet eens bewust bent dat het er is, dat is Zijn, in de stille leegte van je ware aard.
Naarmate de jaren verstrijken, word je je ervan bewust dat leven opbouwt en dat leven afbreekt. Alles wat je hebt, wat je opspaart, wat je tracht te beschermen, kan niet opgespaard of beschermd worden. De enige zekerheid is dat alles onzeker is. Als we die realiteit waarlijk begrijpen en kunnen aanvaarden, zal ons veel emotionele pijn bespaard blijven wanneer het leven zijn niet te vermijden natuurlijke loop neemt. Er zullen ongelukken gebeuren, mensen zullen doodgaan, we zullen verliezen wat ons dierbaar is. In elk geval zullen we los moeten laten en niet een gevoel van verlies mee blijven dragen, dat tot verdriet, bitterheid en depressie kan leiden.
Over honderd jaar is het bijna een absolute zekerheid dat jij en iedereen die je kent en ooit gekend hebt, dood zullen zijn; voor altijd en eeuwig. Dus wat probeer je te behouden? Heb je ook maar een schijn van kans om het te behouden? Het punt is niet zozeer wat het nut is je dit af te vragen, maar of het nut heeft je dit niet af te vragen. Zoals een wijze het ooit verwoordde: ‘Een leven dat niet diepgaand onderzocht wordt, is niet waard om geleefd te worden.’ Het doet er niet toe hoe goed je financieel af bent, hoe beroemd je bent, hoe goed gesetteld in de maatschappij, uiteindelijk heb je dezelfde vooruitzichten als ieder ander.