Helderheid

Nathan Gill

Oorspronkelijke titel: Already Awake
Vertaling: Han van den Boogaard
ISBN: 978-94-9141-126-7
NUR: 728
Prijs: € 23,95
Formaat: 125 x 200 mm
Uitvoering: gebonden
Omvang: 231 pagina’s
Reeds verschenen

Helderheid is het belangrijkste boek dat Nathan Gill, een van meest heldere en baanbrekende sprekers over non-dualiteit (1960-2014), heeft nagelaten. Het is een bundeling van korte beschouwingen en vraag-en-antwoord gesprekken die hij tijdens bijeenkomsten en één-op-één dialogen voerde.

Met veel geduld legt hij uit dat alles bewustzijn is, dat bewustzijn verschijnt als alles en nooit naar iets anders verwijst dan naar zichzelf en daarvan geniet. Begripvol maar uiterst consequent laat hij zien hoe onze pogingen om te ontsnappen aan het drama van de afgescheidenheid ervoor zorgt dat we er nog meer in vast komen te zitten.

Zelden is er een stem te horen geweest die de kern van het non-duale gedachtengoed zo helder en eenvoudig heeft weten te verwoorden. Gill: ‘Vanuit helderheid gezien doet het leven zich aan ons voor als een groots toneelstuk of spel. Jij – Bewustzijn – speelt alle rollen, en onderdeel van het spel is dat jij die rollen meestal speelt zonder je ware identiteit te kennen. Maar soms, als onderdeel van de voorstelling, is er herkenning van je ware natuur.
Als je je identificeert met de figuur die je speelt zonder herkenning van je ware natuur, wordt de rol serieus genomen, en daar komen alle drama’s van het leven uit voort. Als een rol wordt gespeeld terwijl je ware natuur herkend wordt, wordt het spel gezien voor wat het is. Het hele spel heeft geen doel of betekenis buiten het feit dat het nu plaatsvindt. Het is je kosmisch vermaak. Jij bent je eigen spel. Los van jou bestaat het niet.’

Uit het boek:

Vraag: Er is iets anders aan de hand als jij spreekt. Er zit ruimte tussen de woorden. Een bepaalde ruimtelijkheid krijgt de overhand, en het is moeilijk om je te concentreren op wat je zegt. Ik heb de neiging om te denken dat die stilte in feite onze ware natuur is, of is het alleen maar weer een ervaring?

Nathan Gill: In afwezigheid van het ‘ik’ is er ‘stilte’. ‘Ik’ verschijnt weer en eigent zich die stilte toe als ervaring. In feite is er alleen maar ervaren, kennen, zien. Het is ‘stilte’, maar het is ook de verschijning van ‘ik’ als deel van het landschap in het levensspel.

Daarom is stilte geen ervaring, maar dat geldt voor alles. Er is alleen maar ervaren, zonder ervaarder, en dat is gewoon ‘wat is’. En daar is ook iedere verschijning van ‘ik’ in de vorm die het nu aanneemt bij inbegrepen.

‘Bladzijde na bladzijde voel je de ontspanning indalen. Heerlijk! Het boek stopt de zoektocht naar verlichting. Er is niets meer dan dit moment, en dat is alles. Absoluut een aanrader!’

– Reactie van lezers