Het meisje dat door niemand werd gezien

Jeroen Franck & Janneke Ipenburg

ISBN: 978 94 93301 00 9
NUR: 280
Prijs: € 16,99
Uitvoering: Gebonden
Formaat: 16 x 22 cm
Omvang: 56 pagina’s
Omslagontwerp: Erik The
Leeftijdscategorie: 9+

Puja is een meisje van dertien en verschuilt zich voor de hele wereld achter haar hoofddoek. Die draagt ze niet uit geloofsovertuiging, maar uit de onzekerheid die ze heeft over haar uiterlijk. Ze groeit op in India onder moeilijke omstandigheden. Om te ontsnappen aan een gedwongen huwelijk, vlucht ze weg van huis naar het eiland Sri Lanka. Daar leeft ze een eenzaam bestaan. De bloemen in de botanische tuin van de stad zijn haar enige lichtpuntje en brengen kleur in haar ietwat sombere leven.

Daar komt echter verandering in wanneer ze op een dag meneer Gakpo ontmoet, een vriendelijke oude man met een bloemenwinkel. De twee groeien naar elkaar toe en er ontstaat een unieke vriendschapsband. Hij leert Puja om zichzelf door een andere bril te zien en dat het best oké is om anders te zijn!

Het meisje dat door niemand werd gezien, is een ontroerend (voorlees) verhaal dat kinderen leert omgaan met onderlinge verschillen. Het laat hen inzien dat iedereen mooi is op zijn eigen manier. Verder biedt het kansen om bepaalde maatschappelijke thema’s zoals anders zijn, ongelijkheid, uithuwelijken,  kinderarbeid en adoptie bespreekbaar te maken.

Recensie

NDB Biblion

Een jeugdroman over een dertienjarig meisje dat zich verschuilt achter haar hoofddoek, tot ze besluit weg te vluchten. Puja is onzeker over haar uiterlijk en verstopt zichzelf daarom. Ze groeit op in India onder moeilijke omstandigheden. Om te ontsnappen aan een gedwongen huwelijk gaat ze naar Sri Lanka. Ze leidt daar een eenzaam bestaan, met als enige lichtpuntje de bloemen in de botanische tuin. Dan ontmoet ze meneer Gakpo, een vriendelijke oude man met een bloemenwinkel. De twee groeien naar elkaar toe en er ontstaat een bijzondere vriendschap. Hij leert Puja zichzelf door een andere bril te zien en dat het oké is om anders te zijn. In zachte en invoelende stijl geschreven.

maart 2023

NDB Biblion publiceert aanschafinformaties (korte besprekingen) over recent verschenen boeken. Deze spelen een belangrijke rol bij de selectie in de Nederlandse openbare bibliotheken.