Ik ben stil

Een verhaal voor de introverte persoon die we allemaal in ons hebben

Andie Powers & Betsy Petersen

Vertaald door Edward van de Vendel

ISBN: 978 94 93301 19 1
NUR: 280
Prijs: € 16,99
Uitvoering: gebonden
Formaat: 24 x 24 cm
Omvang: ca. 32 pagina’s
Oorspronkelijke titel: I Am Quiet
Vertaling: Edward van de Vendel
Omslagontwerp: Erik Thé
Leeftijdscategorie: 4+
 

Een prachtig verhaal over de bloeiende binnenwereld van een stil (niet verlegen!) kind en een waardevolle bron voor ouders die het introverte karakter van hun kind willen erkennen en bekrachtigen.

Emiel is niet verlegen – hij is stil.

Van buitenaf lijkt Emiel misschien timide en verlegen, maar vanbinnen bruist hij van de fantasie. Volwassenen en zelfs andere kinderen zien Emiel dan misschien als het verlegen kind dat nooit zijn vinger opsteekt, maar wij weten dat Emiel eigenlijk een avonturier van de zeven zeeën is, een dappere ontdekkingsreiziger, en bevriend met allerlei wilde beesten.

Dit verhaal eert en viert de schoonheid van jezelf erkennen om wie je werkelijk bent. De wereld van Emiel toont ons dat de gedachten van een stil kind net zo rijk, uitgebreid en dapper kunnen zijn als dat van elk ander (meer extrovert) kind.

Recensie

NDB Biblion

Een prentenboek over introversie. Volwassenen en sommige kinderen zien Emiel als een verlegen kind dat nooit zijn vinger opsteekt. Zij weten niet dat hij vanbinnen eigenlijk een avonturier van de zeven zeeën is, een dappere ontdekkingsreiziger en dat hij bevriend is met allerlei wilde beesten. Emiel is niet verlegen, hij is stil. In licht poëtische stijl geschreven. Met eenvoudige illustraties in een matte kleurstelling

mei 2023

NDB Biblion publiceert aanschafinformaties (korte besprekingen) over recent verschenen boeken. Deze spelen een belangrijke rol bij de selectie in de Nederlandse openbare bibliotheken.

Recensie

Bruisende binnenwereld

Ik ben stil van Andie Powers, met illustraties van Betsy Petersen is een verhaal over en voor de introverte persoon die we allemaal in ons hebben. Het boek geeft de lezer een kijkje in de belevingswereld van Emiel. Emiel is van buiten een stil kind maar met een bruisende binnenwereld. Emiel ervaart de wereld om zich heen anders dan de meeste mensen. Hij luistert graag naar zijn omgeving en hoort en ziet van alles. Hij hoort het stille gescharrel op de grond en ziet de stille nestjes in de bomen. Maar de antwoorden op vragen zitten vooral in zijn hoofd. Soms vindt hij aansluiting bij iemand die net als hij is, maar vaker wordt hij verkeerd begrepen. Volwassenen denken dat hij zijn tong verloren is. Zeggen dat hij niet zo verlegen hoeft te zijn.

Maar Emiel is niet verlegen, hij is gewoon stil. Maar niet aan de binnenkant. Aan de binnenkant schreeuwt zijn verbeelding en spat die alle kanten op.

Aan de binnenkant is hij een heldhaftige ridder die luider brult dan een draak en die een hardloopwedstrijd doet met brute beesten. Of hij is de brutale kapitein van een enorm schip, die orders roept tegen zijn bemanning en vriendschap sluit met walvissen. Maar dat is de binnenkant.

Aan de buitenkant bouwt hij forten van twijgjes waar dieren met een vacht in kunnen schuilen en voert hij fluisterende gesprekjes met ze over hoe zijn dag is geweest. Of maakt hij als een astronaut een expeditie door zijn zelfgetekende universum, samen met zijn zelfgetekende vriendje.

Veel verbeelding

De wereld van Emiel toont ons dat de gedachten van een stil kind net zo rijk, uitgebreid en dapper kunnen zijn als dat van elk ander (meer extrovert) kind. De verbeelding van Emiel wordt weergegeven in de kleurrijke illustraties van Betsy Petersen. Ingetogen waar Emiel stil is en uitbundig waar zijn verbeelding schreeuwt.

De Amerikaanse Andie Powers schrijft voor Bravery-magazine, een educatief tijdschrift voor kinderen dat in elke uitgave een moedige vrouw centraal stelt, een vrouw die van grote betekenis is geweest voor de wereld. Tijdens haar stage bij The Horn Bookmagazine is haar liefde voor kinderliteratuur geboren.

Haar werk voor kinderen werd gepubliceerd in Root & Star, Brite Light en Bravery, en recent deed ze schrijf- en social-mediawerk voor klanten als Red Cap Cards en Seattle’s Childmagazine.

De Amerikaanse Betsy Petersen is kunstenaar, illustrator en ondernemer. Betsy is samen met haar man Brad oprichter van Brighter Fun, een online bedrijf voor leerproducten voor kinderen. Tevens werkt ze samen met creativiteitsorganisaties om leuke, speelse ontwerpen te maken voor een brede variatie aan producten. Haar illustraties zijn o.a. te vinden op wenskaarten, behang en kleding.

Ik ben stil is vertaald in het Nederlands door Edward van de Vendel, schrijver van o.a. Vosje en Een miljoen vlinders.

Rivka van den Heuvel op jongliterairnederland.nl – herfst 2020