Jed McKenna’s theorie van alles

vanuit een verlicht perspectief

Jed McKenna

ISBN: 978-949-141-176-2
NUR: 728
Prijs: € 24,99
Uitvoering: paperback
Formaat: 125 x 200 mm
Omvang: 216 pagina’s
Oorspronkelijke titel: Jed Mckenna’s theory of everything
Vertaling: Maggy Wishaupt
 

Juiste kennis begint en eindigt met Ik Ben. Ik Ben is wat er is. Dit is de enige waarheid. Maar wie komt tot die waarheid? Niemand, want een ‘waar-zelf’ bestaat niet, er is alleen maar ‘geen-zelf’. Er is geen deeltje, alleen het geheel, want iets zijn, is alles zijn.

Volgens McKenna worden we overvoerd met onjuiste kennis over de werkelijkheid van wie we zijn en de wereld waarin we leven. Wetenschap en godsdienst zijn volgens hem de twee hoofdstromingen van onjuiste kennis.

Deze twee staan doorgaans vreedzaam tegenover elkaar. Maar af en toe geven ze zich over aan ‘kleingeestige Scepsis versus Gelovige schermutselingen’, waarbij beide sekten een pool vertegenwoordigen, terwijl de ‘agnostische meerderheid wegkwijnt in een gedeelde onverschilligheid’. En zo wordt er een wankel evenwicht in stand gehouden. Maar zoals in al zijn boeken roept McKenna ook nu weer op tot WJEFL (Wees Je Eigen Fokking Leraar). Alleen door de werkelijkheid zelf te onderzoeken, kunnen we tot inzicht komen.

Met een fileermes ontleedt Jed Mckenna in dit boek – dat leest als een spannende roman – talloze aannames van onder andere de wetenschap en filosofie, die wij vaak klakkeloos voor waar aannemen omdat ze als ‘waarheid’ worden gebracht. De auteur roept ons op om juist niets zomaar aan te nemen. Dus ook zijn woorden niet. Hij is de eerste om te vertellen dat ook hij de waarheid niet in pacht heeft:

‘Heel deze woordenbrij schiet volledig tekort bij het beschrijven van wat ik ervaar als de levende werkelijkheid (…) Dat is wat het schrijven van dit boek voor mij zo onbevredigend maakt. Het is best een leuke uitdaging om al dit materiaal op een interessante manier proberen te verwoorden, maar als ik het doorlees, dan is er geen sprake van de heldere, eenvoudige, alles behalve

mysterieuze werkelijkheid die ik ervaar. Nadat ik het proces van onwaarheid-onrealisatie heb ondergaan ben ik niet terechtgekomen in een verheven staat van superieure kennis, maar in een kennisloze staat van superieure verhevenheid. Ik zie alles, ik begrijp alles, ik weet niets.’

‘Wederom een makkelijk leesbaar boek met heldere vergelijkingen en veel humor (…) Mooie hardcover met leeslint. Voor de Jed-fan een aanrader.’

Lezersreactie op bol.com

Uit het boek:

Mijn levende werkelijkheid wordt gevormd door een dynamische, transpersoonlijke wisselwerking die niet minder echt is omdat ze niet getest of herhaald kan worden onder gecontroleerde condities. Voor mij gaat bewuste interactie met de werkelijkheid veel verder dan af en toe een ervaring met serendipiteit; het is mijn enige navigatiemodus hier op aarde. Het werkt altijd, onfeilbaar, en voor mij is het zo echt als maar zijn kan.

Bewuste interactie is hoe ik te werk ga in de wereld, of ik dingen accepteer of verwerp, wat ik wens en toelaat, zie en weet. Het is hoe ik samenwerk met de werkelijkheid. Ik ken andere mensen voor wie dit ook geldt, en wanneer we het hebben over ‘hoe de dingen werkelijk functioneren’ begrijpen we elkaar perfect. Hoe gewoon deze manier van te werk gaan voor mij en anderen ook is, toch is het volgens de normale standaard beslist paranormaal. Mijn ervaring is het bewijs ervoor – alhoewel alleen voor mij natuurlijk – dat ondanks alles bewustzijn en werkelijkheid met elkaar verweven zijn en dat iedereen die al dan niet opzettelijk iets anders beweert, geen aandacht meer verdient. Ik denk dat de meeste mensen voldoende eigen ervaring hebben met ongewone verschijnselen om te weten dat een groep of ideologie die dit verwerpt, zelf verworpen moet worden.

Wanneer zogenaamd sceptische atheïsten en wetenschappers in boeken, lezingen en discussies afgeven op monotheïstische godsdiensten, dan hakken ze alleen maar in op een hofnar met een nepkroon. Ze denken dat, door de clown van de religie in elkaar te slaan, ze het koninkrijk van de bovennatuurlijke werkelijkheid ten val brengen, maar hun soort argumenten kan nooit iemand van zijn stuk brengen die geworteld is in de geïntegreerde, co-creatieve staat, de serieuze werkelijkheid die schuilgaat achter het circus van de godsdienst.

Recensie

InZicht

 tijdschrift voor non-dualiteit en zelfonderzoek

In de periode van 2002 tot 2011 schreef ene Jed McKenna drie boeken over zijn ervaringen als verlicht leraar. Diepzinnig, humoristisch en luchtig. Heerlijke boeken die afrekenden met spiritueel streven, pseudo-diepzinnigheid en goeroeverering. In de boeken ging de ik-persoon het gesprek aan met spirituele zoekers van divers pluimage en schopte hij met veel plezier hun heilige huisjes omver.