Jnana Yoga in de praktijk (luxe uitgave)

Een weg naar vrijheid

Rita Beintema

ISBN: 978 94 93228 96 2
NUR: 728
Prijs: € 24,99
Uitvoering: geboden
Formaat: 12,5 x 20 cm
Omvang: 152 pagina’s
Omslagontwerp: Hester van Toorenburg
 
 

Er zijn genoeg goede boeken geschreven over wat jnana yoga (de leer van de non-dualiteit) is. Maar Jnana yoga in de praktijk is een van de weinige boeken die uitlegt hoe je er in praktijk mee om moet gaan. Rita Beintema biedt de lezer de basiskennis aan waarmee je leert voelen en observeren wat zich in je lichaam, je chemisch systeem en je psyche afspeelt. Als die basiskennis ontbreekt, bestaat namelijk de kans dat je er met het denken intellectueel in vastloopt.

Jnana yoga betekent bereid zijn om innerlijke waakzaamheid te ontwikkelen. Je moet je leven, en de reacties op je leven, op de juiste manier onder de loep willen nemen. Om een dergelijke beslissing te nemen is het nodig een sterk en goed ontwikkeld ‘ik’ te hebben. De benadering vanuit de jnana yoga kan namelijk confronterend zijn. Alles wat je in je verleden voor waar hebt aangenomen met betrekking tot je godsdienst, de sociale voorschriften (‘zo hoort het’), familieachtergronden en gewoontes blijkt een harnas te zijn waar je maar moeizaam uitkomt.

‘Als je met jnana yoga kennis maakt, raak je overdonderd door de helderheid die jnana yoga zonder omwegen geeft. Je krijgt het gevoel van: ja, zo kan het zijn, of zelfs van: dat is het, of je hebt een diep gevoel van herkennen. Dit gevoel wijst je een richting aan.’

Recensie

NDB Biblion

Een handleiding voor jnana yoga.Rita Beintema biedt de lezer de basiskennis aan waarmee je leert voelen en observeren wat zich in je lichaam, je chemisch systeem en je psyche afspeelt. Jnana yoga vraagt van de beoefenaar om innerlijke waakzaamheid te ontwikkelen en hun eigen leven onder de loep te nemen. De benadering van jnana yoga kan hierdoor confronterend zijn. Daarom is het nodig een sterk ontwikkeld ‘ik’ te hebben en te breken met wat er in het verleden voor waar is aangenomen. Met tips en oefeningen. Invoelend en toegankelijk geschreven. Rita Beintema was een yogadocente.

april 2023

NDB Biblion publiceert aanschafinformaties (korte besprekingen) over recent verschenen boeken. Deze spelen een belangrijke rol bij de selectie in de Nederlandse openbare bibliotheken.