Kennendheid
Het hoofd helder, het hart mild, en de handjes laten wapperen
Alexander Smit werd ooit door psychiater Jan Foudraine de ‘Spion van God’ genoemd. Hij woonde en leefde in Amsterdam aan de Prinsengracht. Alexander was een leerling van Nisargadatta Maharaj en heeft de advaita-traditie van Nisargadatta op geheel eigen wijze voortgezet.
Net als Nisargadatta was Alexander in zijn omgang met ‘leerlingen’ niet gemakkelijk. Op bijeenkomsten eiste hij volledige aandacht bij wat er zich voltrok en hij nam geen genoegen met halve of onduidelijke antwoorden op zijn vragen. Alexander hield ervan om af en toe de knuppel in het hoenderhok te gooien om vervolgens te zien wat voor effect dit had.
Kennendheid is een bloemlezing uit Alexanders werk, samengesteld door de in 2015 overleden Wim Zonjee, een van de oprichters van uitgeverij Samsara en daarvoor eigenaar van Au bout du monde, onder zijn leiding dé boekwinkel voor het betere spirituele boek.
Kennendheid bevat fragmenten uit de nieuwsbrieven van de Advaita Foundation, uit het boekje Bloesems dat na Alexanders overlijden in een beperkte oplage is uitgegeven, een selectie uit zijn boeken en uit op band opgenomen gesprekken.
In dit boek komt Alexanders compassie, zijn directheid, maar vooral zijn humor duidelijk over in de geselecteerde teksten.
‘Het boek dat alle andere boeken overbodig maakt – na het lezen van dit boek bestaat er alleen nog maar lezen bij wijze van tijdverdrijf: het lezen op zoek naar antwoorden en oplossingen is dan compleet verdampt.’
Lezersreactie op bol.com
Uit het boek:
Je moet (…) de beperkingen kennen van het denken, beperkingen van het lichaam, maar die beperkingen worden gekend door iets onbeperkts. Dat onbeperkte kennen is je wezenlijke natuur, dat wil ik je duidelijk maken, voor de rest niks.
Dan is er een volmaakte synchroniciteit met wat is en daarmee stopt het onderzoek. Je deelt jezelf niet meer op in allerlei verschillende persoontjes, de persoon die onderzoekt, de persoon die vindt en de persoon die meningen heeft, en daar weer meningen over en die dat moet bestrijden, en daar weer tegenaan moet…
Dat is allemaal opgelost in één ding, het weten, dat is het meest authentieke, the most original, het meest gewone ook. Het hoofd helder, het hart mild en de handjes laten wapperen. Dat is wat wij kennendheid noemen, die ik-ben-heid waar die identiteit in verschijnt, of de persoon in verschijnt. Die ik-ben-heid verdwijnt ook weer, want waar was die ik-ben-heid, dat bewuste zijn, voordat je geboren was? Maar kan die ik-ben-heid geboren worden in niets…? Kan er iets geboren worden in niets? Dat kan niet, dus dat bewuste zijn heeft nog een achtergrond nodig. En dat is absolute consciousness.