–
‘Iemand die (…) geen angst meer heeft voor wat hij wezenlijk is – namelijk de leegte of, heel anders gezegd, de beschikbaarheid of tegenwoordigheid – heeft (…) geen enkele behoefte meer om beelden te creëren over zichzelf.’
‘Iemand die (…) geen angst meer heeft voor wat hij wezenlijk is – namelijk de leegte of, heel anders gezegd, de beschikbaarheid of tegenwoordigheid – heeft (…) geen enkele behoefte meer om beelden te creëren over zichzelf.’
Alexander Smit, soms ook wel Sri Parabrahmadatta Maharaj genoemd, werd in 1948 in Rotterdam geboren. Hij was een invloedrijke Nederlandse advaitaleraar met een grote groep leerlingen en volgelingen. Een behoorlijk aantal van hen zijn later zelf ook satsangs (vraag-en-antwoord-sessies) gaan geven.
Als kind vond Alexander de godsdienstlessen, filosofische vraagstukken en muzieklessen op school het leukst. Die interesses zijn altijd gebleven – zo was hij een begenadigd musicus. De paters die hem lesgaven, hadden dit al snel door en zagen wel een priester in hem, maar hij heeft zich, naar eigen zeggen, ternauwernood aan die druk kunnen ontworstelen.
In 1965 hoorde Alexander het woord ‘yoga’ vallen en het intrigeerde hem mateloos. Hij ontdekte de Stichting Yoga Nederland van dokter Rama Polderman in Baarn en de twee werden goede vrienden. Via Rama Polderman leerde Alexander ook de advaita vedanta kennen.
In 1978 ontmoette Alexander Smit zijn uiteindelijke leermeester Sri Nisargadatta Maharaj in Bombay. Daar werd hem volmaakt duidelijk wat hij zijn hele leven al had gezocht. Hij had zijn leraar nodig gehad om te beseffen dat hij niemand meer nodig had voor het zien van ‘dat wat nooit verandert’.
Vanaf 1978 ging Alexander op verzoek van Sri Nisargadatta zelf satsangs geven. In het beging deed hij dit nog onder de vleugels van Wolter Keers. Eerst in ‘s-Hertogenbosch, later op vaste tijden in De Bilt, Utrecht en Baarn in het huis van Rama Polderman, en uiteindelijk in de Amstelkerk in Amsterdam, waar veel van zijn leerlingen en vrienden na zijn overlijden in 1998 afscheid van hem hebben genomen.
‘Wie ben jij?’ en ‘Wat is het doel van je komst?’ waren de standaardvragen die Alexander Smit bezoekers van zijn satsangs stelde als ze voor de eerste keer kwamen. Met zijn directe benadering werd Alexander Smit dé vertegenwoordiger van de eeuwenoude Indiase advaita vedanta-traditie in Nederland. In 1983 werd de stichting Chetana opgericht. Vanaf toen werden de satsangs door deze stichting, die ook een gelijknamig tijdschrift uitgaf, georganiseerd. In 1990 verscheen Bewustzijn, het eerste boek van Alexander Smit, dat inmiddels in het Engels is vertaald.
Boeken