Kind van de rivier

Tiny Fisscher & Pyhai

ISBN: 978 94 93301 66 5
NUR: 280
Prijs: € 16,99
Uitvoering: gebonden
Formaat: 21 x 28,5 cm
Omvang: ca. 32 pagina’s
Omslagontwerp: Pyhai
Leeftijdscategorie: 4+
 

EEN POËTISCH PRENTENBOEK VOOR ALLE LEEFTIJDEN

Een meisje volgt in haar bootje de stroom van een rivier. Een vader heeft ze nooit gekend, haar moeder is er niet meer, maar in haar eentje kan ze het ook. De rivier is haar thuis, maar onderweg vragen mensen weleens of ze nooit bang is, zo in haar eentje.

‘Zijn jullie zelf soms bang?’ vraagt het meisje dan terug.
(want ze stellen de vraag vast niet voor niets).
Meestal zeggen zij ja, maar het meisje zegt nee.
‘Ook niet als de hemel zwart ziet?’ willen de mensen weten.
‘Als het bliksemt en stormt, je boot schommelt en tolt?’
‘Het weer is niet altijd mijn beste vriend,’ zegt het meisje dan,
‘maar de rivier is dat wel.’

KIND VAN DE RIVIER gaat over de zelfredzaamheid van een meisje in bijzondere omstandigheden en wat zij in de stroom van haar leven allemaal tegenkomt. Welke kant moet ze op als de rivier zich in tweeën splitst? En wat doet ze als ze door een storm alles lijkt kwijt te raken?

De betoverende illustraties van Pyhai en de poëtische teksten van Tiny Fisscher nemen jonge lezers mee op een magische reis, waarin van alles te ontdekken valt over de kracht van de natuur én die van jezelf.

Na hun zeer goed ontvangen bewerking van Khalil Gibrans DE PROFEET, hebben Tiny Fisscher en Pyhai opnieuw hun krachten gebundeld. Het betoverende prentenboek KIND VAN DE RIVIER is daarvan het resultaat.

Recensie

De illustraties van Pyhai, spelen een grote rol in dit verhaal. Samen met het bijzondere meisje en toevallige passanten reis je over de rivier door levendig landschap. De ene keer schijnt de zon en is het omliggende landschap groen en toegankelijk, de andere keer beukt de wind stormachtig, vijandig tegen het bootje aan. De golven soms vriendelijk, maar ook woest en hoog, een beetje als de schommelingen van het leven. Maar het meisje en de rivier zijn vrienden. Ze is één met de natuur, ook als het haar moeite kost.

Kind van de rivier is een aandoenlijk, ontroerend prentenboek over vriendschap en zelfredzaamheid. Het doet je verlangen om weg te dromen en het steeds opnieuw te lezen en ontdekken. ‘Ik hou van dit thuis, van onderweg en aldoor gaan…. ‘ Tiny Fisscher neemt je mee in haar zo kenmerkende poëtische taal.

Gebruik het boek eens op school (of thuis) om met kinderen in gesprek te gaan over bijzondere vriendschappen. Je zou ervoor kunnen kiezen om alleen het begin van het verhaal voor te lezen en te eindigen op het moment dat het meisje haar weg alleen vervolgt. Laat de kinderen dromen en fantaseren hoe het verhaal afloopt. Het boek biedt genoeg aanknopingspunten om met kinderen te filosoferen over het begrip ’thuis’. Waar voel jij je thuis? Wat betekent thuis voor jou? En over vriendschap. Bij wie voel jij je thuis en waarom?

Linda de Jong, op Hebban.nl – winter 2024

Recensie

Kind van de rivier is een prentenboek voor fijnproevers en voor lezers die graag geïnspireerd worden door een stukje levenswijsheid. Mensen, die grootse gebeurtenissen willen vol cliffhangers, doen er beter aan iets anders te zoeken. Maar wie juist het alledaagse leven als een groot avontuur ziet, zal hiervan kunnen genieten.

Een meisje leeft op en van de rivier. Zij heeft geen ouders meer en is op haarzelf aangewezen. Ze treurt niet om wat ze niet heeft, maar doet wat ze kan met wat ze heeft. De rivier is haar vriend, zelfs als het slechte weer haar boot en bezittingen vernield. Ze gunt zichzelf een moment van verdriet, maar daarna zal ze met behulp van de rivier ook weer verder gaan. Want het leven zelf is ook een rivier waar het water doorheen stroomt en vele kanten opgaat. Totdat ze ooit de zee zal bereiken.

Kind van de rivier is een verhaal, dat je vooral moet beleven. Verlies jezelf in de wonderschone tekeningen van Pyhai. Zij schept een harmonisch geheel met kleuren, met licht en donker, en met vormen. Zij versterkt dit vervolgens met allerlei figuren en elementen die ze later heeft toegevoegd. Elke vogel, vis, golf of blaadje dat naderhand geschetst is in een paar lijntjes, valt op z’n plek en voelt nergens teveel. Haar prachtige stijl weet me elke keer weer te fascineren.

Tiny Fisscher begeeft zich met dit soort verhalen op een gebied waarin je makkelijk te zweverig kunt zijn. Gelukkig behoudt ze steeds weer een nuchtere toon. Daardoor blijft het geloofwaardig en prettig leesbaar.

Zonder twijfel zal dit boek wederom van allerlei mensen weinig of geen waardering krijgen. Maar wie durft te ervaren, zal hierin genoeg ontdekken om zich te verwonderen.

Rubén Rodriguez da Silva op Libris.nl – herfst 2023

Recensie

Bij een prentenboek zijn het vaak de illustraties die je aanspreken en waar je dan je keuze op baseert. Bij dit mooie prentenboek is het echt moeilijk om die keuze te bepalen want ook de tekst is heel bijzonder. Het verhaal gaat over een meisje dat in haar eentje in een boot zit en altijd op de rivier is met haar boot. De moeder van het meisje, die er al een tijd niet meer is, had op een briefje voor haar geschreven, je bent een kind van de rivier, ook als ik er niet meer ben, zal de rivier er altijd voor je zijn. Soms komt het meisje weleens andere mensen tegen waar ze dan een gesprekje mee voert en de mensen willen dan weten of ze nooit bang is. Daar heeft het meisje dan ook weer een antwoord op. Soms knutselt ze iets met spullen die ze in de rivier vindt om te ruilen tegen spullen die ze nodig heeft. Ik schrijf dat zo wel op maar in het boek wordt dat op een zeer mooie manier verteld. Zoals ook de ontmoeting met een jongen die ze heeft, wordt mooi weergegeven. Ze krijgt daar een broek van en dan gaat ieder weer zijn eigen weg. Want het meisje is een kind van de rivier en de jongen houdt juist van de bergen. Zelfs als haar boot door het water vernield wordt, heeft ze een moment van verdriet, maar ze bouwt een nieuwe boot en gaat weer verder met haar leven. Het is heerlijk om die tekst te lezen en dan de illustraties goed te bekijken. Die zijn zó mooi. Met heel weinig lijnen zijn de tekeningen echt een toevoeging aan het verhaal. Of is het andersom en zijn de teksten een toevoeging bij de prachtige illustraties? Een bijzonder boek en niet met andere prentenboeken te vergelijken. Echt een boek voor heel veel leeftijden en niet alleen voor kinderen.

Ineke van Nispen, Libris Kinderboekeninspiratie – herfst 2023

Recensie

‘Je bent een kind van de rivier.
Ook als ik er niet meer ben,
zal de rivier er altijd voor je zijn.’

Een prachtig hartverwarmend en krachtig verhaal over zelfredzaamheid en de kracht van de natuur, voorzien van dromerige sfeervolle illustraties.

De woorden van Tiny Fisscher nemen je mee op reis en raken je. Ze laten je de reis van een meisje zien. Daarbij geven de illustraties van Pyhai net even wat meer lading aan het verhaal, waardoor je de reis van het meisje nóg beter ervaart. Je leest over en ziet een jong meisje, zonder naam, dat één lijkt met de rivier. De rivier is het enige wat ze nog heeft en haar bootje mét briefje van haar moeder die er niet meer is. Dat de natuur geeft, is te zien in dit boek. Het meisje geniet van de rivier en laat zich leiden door de rivier. Of het nou zacht kabbelend water is of een hobbelige wwterweg; ze voelt zich nergens zo thuis als op de rivier. Die metafoor van het kabbelende water en de hobbels die je tegenkomt in het leven, is prachtig. Het meisje geniet en heeft genoeg aan zichzelf en de natuur om haar heen. De tocht die ze maakt, is bijzonder. Zo komt ze angstige mensen tegen en een jongen die juist enorm veel houdt van het land. Die tegenstelling is in woord en beeld prachtig in beeld gebracht. Het was wel mooi geweest als de jongen nog weer terug was gekomen, maar misschien is alleen de droom die ze later over hem heeft genoeg. Ondanks het vrije en blije gevoel gebeuren er toch minder mooie dingen…

De soms haast poëtische taal in dit boek is krachtig en rijk; wel even inkomen op de eerste bladzijde, maar dat went. De terugkerende tekststukjes zoals ‘ze vaart, ze vist, ze duikt. Ze kijkt, ze voelt, ze ruikt.’ maakt een boek als dit beter te volgen.

De krachtige illustraties zorgen ervoor dat je het verhaal ingezogen wordt. Ze zijn magisch en warm. Ook sterk is de verandering die waarneembaar is bij het meisje door het verhaal heen. Zo is ze eerst kleiner en zie je aan haar haren dat ze nog jong is en verderop in het verhaal is ze langer en heeft ze langere haren.

Dit prentenboek is door de meerdere lagen geschikt voor kinderen van diverse leeftijden.

Hanneke Messelink op Kinderboekenrijk.nl – herfst 2023