Nisargadatta Upanishad

De kwintessens van het onderricht van Nisargadatta Maharaj

Nisargadatta Maharaj

Samengesteld en ingeleid door Philip Renard

ISBN: 978-94-93228-61-0
NUR: 728
Prijs: € 20,99
Uitvoering: Genaaid en gebonden
Formaat: 10 x 15 cm
Omvang: 168 pagina’s
Illustraties: 4 foto’s
Samengesteld door: Philip Renard
Omslagontwerp: Erik Thé
Een compacte weergave van het onderricht van Nisargadatta Maharaj.

Nisargadatta Maharaj was een van de grootste leraren van de twintigste eeuw. Hij bracht een opening in de afgescheidenheid tussen de verschillende non-dualistische tradities door zijn totale nadruk op het doorzien van alle concepten, dus ook alle geestelijke doctrines. Hierdoor maakte hij de weg vrij voor universeel non-dualisme.

Niet alleen gaf hij aanwijzingen voor het doorzien van het onware, maar ook voor het herkennen van werkelijkheid – de uiteindelijke Werkelijkheid die iedere seconde je leven doorstraalt. Hij benadrukte het gemak van deze herkenning door te vertoeven in je huidige beleving, oftewel de beleving ‘Ik Ben’. Vanuit deze altijd aanwezige vanzelfsprekendheid kun je zien wát het werkelijkheids-schenkende, bevrijdende element hierin is.

In deze Nisargadatta Upanishad is dit thema – het zodanig vertoeven in de beleving ‘ik ben’ dat je opgenomen wordt in de uiteindelijke Werkelijkheid – de draad die door de tekst loopt. Zonder afgeleid te worden door de vele andere thema’s die Nisargadatta aanreikte, is in deze Upanishad de kwintessens van zijn onderricht in compacte vorm samengebracht.

Recensie

NDB Biblion

Samenstelling van het onderricht en de filosofie van Nisargadatta Maharaj. Hij combineerde inzichten uit verschillende tradities en maakte daarmee de weg vrij voor universeel non-dualisme, waarin het eigen bewustzijn centraal staat en de wereld van verschijnselen een illusie vormt. ‘Ik ben’ is hierbij een vaak terugkerend concept, dat de sleutel is tot een ware beleving en daarmee bevrijding van de geest. De lessen zijn in beknopte alinea’s opgetekend en voorzien van een annotatie door de vertaler en samensteller Philip Renard. In sterk filosofische stijl geschreven. ‘Nisargadatta Upanishad’ zal enkel speciaal in het onderwerp geïnteresseerde lezers aanspreken.

augustus 2022

NDB Biblion publiceert aanschafinformaties (korte besprekingen) over recent verschenen boeken.
Deze spelen een belangrijke rol bij de selectie in de Nederlandse openbare bibliotheken.