Seks is niks geks

Bette Westera & Sylvia Weve

Filmpje gezien?

Luister dan hieronder naar het hele lied en ontdek welke namen Piemel en Poenie allemaal nog meer hebben.

ISBN: 978 94 93228 05 4
NUR: 226
Prijs: € 19,99
Uitvoering: hardcover met dubbel omslag
Vormgeving omslag en binnenwerk: Steef Liefting
Formaat: 15,5 x 20.7 cm
Omvang: ca. 95 pagina’s
Leeftijdscategorie: 8+

Seks is niks geks, maar het is ook niet niks.
Wat is het dan wel?
Hoe gaat het precies in zijn werk?
Welke woorden gebruik je als je erover praat?
Doen dieren het anders dan mensen?
Wanneer en met wie heb je seks?
Wat moet je doen als iemand ongevraagd je billen, je borsten of je piemel aanraakt?

In Seks is niks geks maken Bette Westera en Sylvia Weve seksualiteit bij mens en dier op luchtige wijze bespreekbaar voor kinderen vanaf 11 jaar. Ze gaan op zoek naar passende en pakkende namen voor onze geslachtsdelen, onderzoeken de geslachtsorganen en het seksleven van verschillende diersoorten en moedigen kinderen op die manier aan om openlijk en zonder gêne te praten over hun eigen lichaam en hun eigen seksuele ontdekkingen, gevoelens en vragen.

Door quizvragen rond de betekenis van woorden als fallus, clitoris, masturbatie en anticonceptie worden kinderen uitgedaagd om samen op zoek te gaan naar het juiste antwoord.

In gedichten komen verschillende manieren om liefde en seks te beleven tot uitdrukking: geboren zijn in een verkeerd lichaam, verliefd worden op iemand van hetzelfde of het andere geslacht, seks tegen je zin en genieten van seks.

De illustraties zetten de kennis en de beleving kracht bij en tonen wat getoond moet worden om te begrijpen hoe seks werkt bij mens en dier.

Bette en Sylvia werken bijzonder graag samen en vormen een geliefd en veelbekroond duo. Op lichte, humoristische wijze weten zij grote thema’s te verwoorden en verbeelden voor kinderen. Voor hun boek Dit is geen cobra ontvingen zij in augustus 2020 twee Zilveren Griffels. Ook werkten zij samen aan de dichtbundel Uit elkaar, dat in datzelfde jaar werd bekroond met de Gouden Griffel. In april 2020 wonnen ze daarmee de Woutertje Pieterse Prijs.

Artikel in Het Parool

Prentenboek ‘Seks is niks geks’ maakt seks op een leuke manier bespreekbaar.

Bekijk het artikel over ‘Seks is niks geks’ op de website van Het Parool.

Artikel in NRC Handelsblad

‘Kinderboek Gouden Griffel-winnaars Bette Westera en Sylvia Weve maakten een wild, wulps en treffend kinderboek over seks: gedichten, quizjes en voorlichting ineen.’

Bekijk het artikel over ‘Seks is niks geks’ op de website van NRC Handelsblad.

Recensie in De Standaard

“Dat evenwicht tussen informatie, inlevingsvermogen en humor maakt Seks is niks geks het ideale voorlichtingsboek voor kinderen van nu.”

De Standaard, 11 september 2021

Recensie

NDB Biblion

Heb jij een piemel, een joystick of een spuitfluit? Een vagina, een spleetje, een doos of een poes? Wat is een potloodventer, een eendenbek of een erectie? Wat is een kuisheidsgordel, een transgender, een orgasme of wanneer spreek je van verkrachting? En wat denk je van Trees die op de winnaar van de zaadjes-race wacht, kapper Jasper die tegen alle haren zegt ‘scheer je weg’ en blote (groot)ouders op de naturistencamping? En hoe zit het bij de dieren: wie heeft de langste, de best verstopte of de gevorkte? Alles is bespreekbaar! Op luchtige en tegelijkertijd zeer krachtige wijze geven de makers taal aan seks. De een met liefdevolle woorden vol humor en kwinkslag, in gedicht of quiz – de ander met fantasievolle gestileerde illustraties (met enkele steunkleuren) die ondersteunen, laten nadenken, blozen en lachen. Prachtige uitgave (losse omslag) van een bekend duo wiens werk meerdere malen is bekroond. Er wordt een krachtig kleurenpalet gebruikt dat antwoord geeft op vragen waarvan je niet wist dat je ze had en waarvan je wilde dat je ze eerder had geweten! Niet te missen uitgave voor school, bieb en thuis (mag op geen enkele koffietafel ontbreken!). Seks is niks geks – dit boek niet lezen, dat is pas gek! Vanaf ca. 11 t/m 13 jaar.

juni 2021

NDB Biblion publiceert aanschafinformaties (korte besprekingen) over recent verschenen boeken.
Deze spelen een belangrijke rol bij de selectie in de Nederlandse openbare bibliotheken.

Recensie

“Als je wilt praten over geslachtsdelen kun je het beestje maar het beste gewoon bij de naam noemen. Maar bij welke naam? Er is zoveel keuze!
Artsen en wetenschappers hebben het over vagina’s en penissen. Dat klinkt keurig, maar wel een beetje saai.”

Een paar weken terug, las ik het boek Hoe maak je een baby? waarover ik opmerkte “Het enige mogelijke minpuntje is dat voor de geslachtsdelen ‘moeilijke’ woorden gebruikt worden. Bijvoorbeeld vulva, testikels etc.”

In dit boek wordt juist aan de namen voor de manlijke en vrouwelijke geslachtsorganen veel aandacht besteed. Voor de man is het vrij normaal om over piemel te spreken. Dat woord klopt ook, niets anders dan een penis kan een piemel zijn.
Maar dan de vrouwen. Wat is een goed woord voor een vagina?  Kut wordt bijvoorbeeld te vaak als scheldwoord gebruikt. En spleetje klopt niet, want een vagina is meer dan dat. Een voorbips dan? Dat klinkt ook raar. Poes, mossel, oester is het ook niet helemaal. Maar wat kun je dan wel zeggen? “Het zou handig zijn als er voor vagina een woord bestond dat net zo lekker klinkt als piemel en dat door iedereen – jong en oud – gebruikt wordt.” zeggen de samenstellers van dit boek.

In Zweden was er een vrouw die het ook moeilijk vond om een goed woord voor vagina te vinden. Kinderen noemen daar de penis, snopp. De vrouw vond de naam snippa er wel mooi bij passen. Zij introduceerde het woord op een paar scholen en de rest is geschiedenis. Het woord is in Zweden nu heel gewoon geworden. In Nederland kwam ook ‘het-goede-woord-probleem’ naar voren werd dit verhaal als voorbeeld gebruikt. Er volgde een prijsvraag. En de winnaar is… poenie! Piemel en poenie dus. In dit boek wordt het woord poenie dan ook consequent gebruikt.

Vervolgens worden er allerlei wetenswaardigheden over de piemel en de poenie verteld. Hoe die eruit zien – niet standaard, ieder heeft zijn eigen unieke piemel en poenie -, wat je er zelf of samen mee kunt doen. Wat er gebeurt als een manlijke zaadcel een eitje bevrucht etc.
Wat je wel of niet kunt accepteren van het gedrag van iemand anders. Ook homoseksualiteit en in het verkeerde lichaam geboren zijn wordt besproken.
Leuk is dat het seksleven van dieren in al zijn variëteiten eveneens besproken wordt. Nooit geweten bijvoorbeeld dat een slangen en salamander een piemel hebben met twee uiteinden. Als de staart van deze dieren bij de paring teveel in de weg zit voor het ene uiteinde, gebruiken ze gewoon de andere!

Het is al met al een fantastisch boek. Je kunt het wel aan taalkundig virtuoos Bette Westera overlaten om al de informatie in een speelse maar ook zeer heldere taal weer te geven. Daarnaast zijn er een flink aantal kleine kwisjes in het boek te vinden – waar je ook veel van opsteekt –  én ontzettend leuke gedichten die vrolijk, grappig en leerzaam zijn.

Sylvia Weve heeft bij de teksten heel humoristische tekeningen gemaakt. De combinatie van tekst en tekeningen is zoals altijd bij deze twee mensen perfect in harmonie. Het is weer klasse!

Dettie, op Leestafel.info, 24 mei 2021

Recensie op Instagram

“Er is de laatste weken veel over gezegd en geschreven: het praten (met kinderen) over grensoverschrijdend gedrag. Maar hoe doe je dat?

Voor een goed gesprek zijn de juiste woorden nodig. Maar waar vind je de juiste woorden voor dit onderwerp? Onze tip: lees en bekijk samen met je kind het geweldige kinderboek ‘Seks is niks geks’. Hierin laten Bette Westera en Sylvia Weve op een vrolijkmakende en vanzelfsprekende manier zien welke woorden je kunt gebruiken om het met elkaar over seks te hebben. Ze noemen de beestjes bij hun naam – ze kiezen voor het mooie duo piemel en poenie – en bespreken alles wat met seks te maken heeft. Wat is het? Hoe gaat het in zijn werk? Doen dieren het anders dan mensen? Wat moet je doen als iemand ongevraagd aan je billen zit? Het hele boek staat vol sprankelende plaatjes en belangrijke weetjes. Quizvragen geven inzicht in moeilijke woorden en er staan gedichten in over schaamhaar, zweten in de sauna en kamperen in je blootje. Met dit boek wordt praten over seks de gewoonste zaak van de wereld. Het is integer, invoelend en het heeft een hele fijne balans tussen grappig en serieus. En zeiden we al hoe geweldig de illustraties zijn?”

Studio Kleine Lettertjes | @hetmooiekinderboekenfestival op Instagram | 7 februari 2022

Recensie

‘Ook al is de week van de lentekriebels weer voorbij, vind ik het leuk om toch even de aandacht op dit boek te leggen. Er is ook dit jaar weer ophef over de week geweest en er zijn partijen die vinden dat het niet kan terwijl ik het juist een aanvulling vind op de bestaande boeken. Voor sommige ouders is het nog steeds een taboe om met jonge kinderen over seks te praten terwijl zij er toch heel vaak via tv en mobieltjes mee geconfronteerd worden. Met de informatie die in dit boek staat kunnen ze aan de slag zo gauw ze het besef hebben dat baby’tjes echt niet door de ooievaar gebracht worden. Het boek staat vol informatie met belangrijke weetjes, quizzen en vragen die heel leuk zijn om te lezen. De gedichtjes met onderwerpen zoals b.v. Zaadjes-race, scheer je weg, een regenworm die niet wist of ze het liefste een jongen of een meisje wilde zijn, en een Nederlandstalig Piemel en Poenie-lied. Het boek staat vol met dit soort rijmpjes. Ook een juf op school kan lekker met dit gek-leuke boek aan de slag.’

Ineke van Nispen | Facebookgroep “Libris Kinderboekeninspiratie” | maart 2024