Spirituele oorlogvoering

Jed McKenna

ISBN: 978-949-2995407
NUR: 728
Prijs: € 24,90
Uitvoering: paperback
Formaat: 23 x 15 cm
Omvang: 450 pagina’s
Oorspronkelijke titel:  Spiritual Warfare
Vertaling:  Maggy Wishaupt
 

Spirituele oorlogvoering is het derde en laatste deel van Jed McKenna’s spirituele trilogie. Eerder verschenen Spirituele verlichting? Vergeet het maar! en Spiritueel incorrecte verlichting. De naam van de schrijver is een pseudoniem. Niemand kent de ware identiteit achter de briljante verteller van deze scherpzinnige, provocerende en humorvolle boeken. Wie McKenna is doet er eigenlijk ook niet toe, want hij is immers naar eigen zeggen verlicht, een ‘niemand’ die zich voordoet als ’iemand’ die in dit boek het achterste van zijn tong laat zien. 

Spirituele verlichting is, aldus McKenna, ‘een proces en het resultaat van de eigen vrije wil. Er is geen vertrouwen nodig in, of de medewerking nodig van een god of godin, Satan, lichaamloze entiteiten (engelen of demonen), goeroes, swami’s, zieners, wijzen, heilige mannen, priesters, leraren, filosofen, feeën, aardmannetjes, elfjes, kabouters (en andere sprookjesfiguren) of wat voor tussenpersoon of instantie dan ook die niet berust op de eigen autoriteit.’
De boeken van McKenna kunnen werken als een klap in het gezicht. McKenna heeft het vermogen de ogen te openen. Hierdoor ga je zien dat wij, menselijke kinderen, ons net als de hele wereld in een diepe slaap bevinden, en beseffen wat er werkelijk nodig is om wakker te worden: een spirituele oorlogvoering met een vijand die ongelofelijk sterk is: het ego.

‘Eindelijk iemand die, net als Tony Parsons trouwens, korte metten maakt met de hele spirituele santenkraam en loze beloftes die daar vaak bij horen.’

danseninhetgras.blogspot.nl

‘Ik vind het heel erg herkenbaar in mijn persoonlijke proces. Steeds meer naar de essentie. Verder. Er blijft niets over. En tegelijkertijd alles.’

Annemarie Baltus op www.inspira.nl

Uit het boek:

Overgave

Eén ding weet ik zeker, en dat is dat ik niets weet.

Socrates

Overgave betekent het loslaten van de illusie ergens controle over te hebben. Daarmee begint het stervensproces, waarna we opnieuw geboren worden: de overgang van slavernij in een baarmoederachtige, Afgescheiden Staat naar de vrijheid van de alsmaar uitdijende Geïntegreerde Staat. Om deze daad van overgave te kunnen volbrengen is geen geloof of overtuiging nodig, alleen helder zien. Wanneer we beginnen te begrijpen wat ego en angst werkelijk zijn, wordt dit proces net zo gemakkelijk en natuurlijk als het loslaten van een zware last.

Helaas hebben het pop-christendom, bekeringen in gevangenissen en twaalf stappen programma’s zogenaamde overgave populair gemaakt, waardoor dit essentiële en onmisbare groeistadium in diskrediet is geraakt en massaal wordt beschimpt als een wanhoopsdaad van stomme, angstige en zwakke mensen. Dit is een duidelijk voorbeeld van hoe Maya in de wereld werkt.

 

 

De prijs van de waarheid

Een voorliefde voor de waarheid tegen elke prijs is een hartstocht die niets en niemand spaart.

Albert Camus

De prijs van de waarheid is alles. De prijs van de waarheid is niets. Dit is een andere uitdrukking voor de paradox van de poortloze poort. Vanuit een onontwaakt perspectief is de poort die onze verlichting tegenhoudt gigantisch en ondoordringbaar. Omdat begoocheling voorafgaat aan onze waarneming, wordt ons hele gezichtsveld geblokkeerd. Wanneer de begoocheling eenmaal is doorzien, zien we dat die poort nooit echt heeft bestaan.

Onwetendheid

Het grootste obstakel om iets te ontdekken is niet onwetendheid, maar de illusie van kennis.

Daniel Boorstin

Er zijn twee vormen van onwetendheid. De eerste is de relatief onschuldige vorm waarbij we iets niet weten of begrijpen. Deze veroorzaakt normaal gesproken niet veel problemen. Als je niet weet hoe je de olie in je auto moet verversen laat je het door iemand anders doen. Als je niet weet hoe je lasagne moet maken, koop je een kookboek. Als je niet kunt parachutespringen, spring je niet uit een vliegtuig.

De andere vorm van onwetendheid is veel funester. Dat is het soort onwetendheid waarbij we denken dat we iets weten wat we niet weten, of iets begrijpen wat we niet begrijpen.

De meeste spirituele zoekers verdoen hun leven met de eerste vorm van onwetendheid, zich niet realiserend dat het juist de tweede variant is die hen gevangen houdt.