Spirituele verlichting? Vergeet het maar!

Jed McKenna

ISBN: 978-94-91411-49-6
NUR: 728
Prijs: € 20,99
Uitvoering: paperback
Formaat: 120 x 300 mm
Omvang: 380 pagina’s
Oorspronkelijke titel: Spiritual Enlightenment? The Damnest Thing
Vertaling: Maggy Wishaupt
 

Spirituele verlichting? Vergeet het maar! is het verhaal van Jed McKenna. Jed is, in zijn eigen woorden, een ‘verlichte jongen’, die in zijn gigantische huis op het platteland ergens in Iowa (VS) allerlei mensen over de vloer krijgt die op zoek zijn naar ‘verlichting’.

Sarah is een van de bezoekers van het landhuis. Al snel blijkt dat Jed er een ander idee over spiritualiteit op nahoudt dan de meeste leraren. Op hilarische en scherpzinnige wijze gaat hij in dialoog met zijn leerlingen en confronteert hen met de concepten en overtuigingen die ze altijd voor waar aan hebben genomen. Tegelijkertijd laat hij met compassie en geduld zien waar het volgens hem dan wél om draait. Verlichting blijkt weinig te maken te hebben met wat de meeste mensen denken. En het is zeker niet zweverig of spiritueel. Het draait slechts om één radicaal inzicht.

De kern van Jed’s betoog luidt: de waarheid is dat verlichting niet ergens ver weg of onbereikbaar is. Ze is dichterbij dan je eigen huid en directer dan je volgende ademhaling. Verlichting is volgens Jed permanent non-dualistisch bewustzijn. Jed: ‘Ik kan je niet vertellen wat dat is, dat kan niemand. Het is geen ding, geen concept, geen plek. Ik gebruik termen als “permanent non-dualistisch bewustzijn”, “geen-zelf” en het “realiseren van de waarheid” niet omdat ze de juiste betekenis weergeven, maar omdat ze nog het minst misleidend lijken te zijn.’

Jed McKenna verkocht wereldwijd meer dan een miljoen boeken en is auteur van twee succesvolle trilogieën. Dankzij de humor, nuchterheid, onvergetelijke karakters en meeslepende schrijfstijl hebben zijn boeken al jaren de status van underground klassiekers. Spirituele Verlichting? Vergeet het maar! is het boek waar het allemaal mee begon.

McKenna blaast je hoofd leeg en de mist weg. Wat een opluchting!
Lezersreactie Bol.com

Een prachtig geschreven boek. Als je meegaat met de auteur en je eigen overtuigingen en geloven in twijfel durft te trekken, ontstaat een bulldozer effect waardoor je geen flauw idee meer hebt wat je nou eigenlijk vindt en gelooft. Ben je eenmaal de schok te boven van deze confrontatie, dan …………. (zoek dat zelf maar uit).
Lezersreactie Bol.com

Uit het boek:

‘Je wilt verlicht worden?’ (…)

‘Tsja, ik denk van wel.’ (…)

‘Het is erg simpel’, zeg ik haar. ‘Verlichting is het volledig kennen van de waarheid. Niet alleen is dat wat waar is doodeenvoudig, het is het allereenvoudigste wat er bestaat, iets wat niet verder gereduceerd kan worden.’

Ik zie aan haar gezichtsuitdrukking dat we hier niets mee opschieten. Jammer dan. (…) Ik betwijfel of ze zich realiseert dat verlichting hetzelfde is als de directe ervaring van de oneindige werkelijkheid. Ik betwijfel of ze weet dat in haar eigen leven een oorlog op komst is en dat ze op het punt staat een lont aan te steken waarmee ze een vuurzee kan ontketenen die haar hele wereld in de fik zal zetten. Ik kijk naar dit jonge meisje en ik weet dat ze er totaal geen idee van heeft waar die weg werkelijk naar toe gaat. Ik glimlach.

‘Ervaren dat alles één is, is gewoon geweldig’, zeg ik, en ze is duidelijk opgelucht. ‘Mystieke eenheid, één zijn met het universum, de directe ervaring van het oneindige. Gelukzaligheid, extase – een voorproefje van de hemel. Voorbij tijd, voorbij ruimte, er zijn absoluut geen woorden voor. De vrede die alle begrip te boven gaat.’

‘Wauw!’ zegt ze meteen. Ze heet Sarah. Ze is jong, begin twintig, en ik heb zojuist al haar spirituele knoppen ingedrukt. Als ik een goeroe was, zou dit mijn volledige dagtaak zijn. Ik huiver bij de gedachte.

‘Nou,’ gaat ze daarop voort, ‘dat is precies…’

‘Maar dat is géén verlichting.’

‘Oh!’

‘Verlicht worden betekent niet dat je ergens naar toe gaat, maar dat er iets is wat naar jou toe komt. (…) Je zoekt de waarheid niet op, het is het ontwaken van de waarheid in jezelf. Het is geen voorbijgaande bewustzijnstoestand; het is een blijvende realisatie van de waarheid – een permanent non-dualistisch bewustzijn. Geen plek die je van hieruit kunt bezoeken, integendeel, dit hier is een plek waar je van dááruit naar toe kunt. Neem mij nou. Ik ben zelf verlicht, hier en nu, op dit moment. Ik ben vrij van iedere illusie en het ego heeft geen enkele vat meer op me, en, alhoewel ik het enorme geluk heb gehad bij verschillende gelegenheden mystieke eenheid te ervaren, verkeer ik op dit moment niet in die toestand en ben ik ook niet van plan daar naar terug te gaan. Niemand verblijft in een permanente staat van gelukzaligheid, Sarah, dat is louter een verkooppraatje.’

‘Allemachtig…’ kan ze nog net uitbrengen.