Uitzoomen

Paul Smit

Titel: uitZoomen
ISBN: 978-94-9141-124-3
NUR: 728
Prijs: € 25,99
Formaat: 125 x 200 mm
Uitvoering: gebonden
Omvang: 405 pagina’s
Reeds verschenen

Paul Smit is al jaren een bekende in de wereld van advaita vedanta. Hij schreef zes boeken over non-dualiteit en van zijn bestseller Verlichting voor luie mensen zijn inmiddels meer dan 175.000 exemplaren verkocht. Zijn interviewbundel uitZoomen beleeft momenteel een tweede druk. Hierin onderzoekt hij wat er verandert als je ‘uitgezoomd’ naar je leven kijkt.

Voor uitZoomen sprak Paul Smit met Annette Raaijmakers, Jan Koehoorn, Joanika Ring, Guido Weijers, Arold Langeveld, Patrick Kicken en elf andere vrienden, vriendinnen en collega’s over het proces van ontwaken. De bundel laat zien dat veel energie vaak verloren gaat aan frustraties over het verleden, angst voor de toekomst, schuldgevoelens en verwijten, en probeert onder andere antwoord te geven op de vraag: Hoe is het om uit te zoomen, te ontwaken uit de droom en alle stress, gepieker en verkramping horend bij die droom?

Uiteindelijk gaat het erom dat je beseft wie je werkelijk bent, dat je je gedachten en meningen doorziet en kunt laten voor wat ze zijn. uitZoomen is een bundel vol inspirerende gesprekken met ‘gewone’ mensen, waaruit blijkt dat je overgeven aan dat wat is, aan de werkelijkheid zoals deze zich aandient, enorm bevrijdend kan zijn.

Lezersreacties:

‘Een fijn, verhelderend boek. Uit ieder interview haal ik wel een aha-momentje. Vijf sterren waard!’

‘Dank aan Paul Smit voor zijn altijd duidelijke en humoristische uitleg.’

Uit het boek (Uit het gesprek met Jaap Voerman):

Jaap Voerman: We hebben in onze samenleving ergens het idee dat we naar iets perfects toe gaan. In dit leven, of zelfs na dit leven. Dan zie je dat je met dat idee continu teleurstellingen te verwerken krijgt en vervolgens projecteren we ons perfecte einddoel maar na het leven. Dan kom je na alle ellende op deze planeet tenminste nog in de hemel terecht. Het is natuurlijk veel lastiger om te zeggen: ‘Dit is het.’

Paul Smit: Voor veel mensen is het besef dat ‘dit het is’ heel leeg.

JV: Dan krijg je gelijk de opmerking: maar dan hoef je dus niets meer te doen. Maar ja, ik ben geprogrammeerd om van alles te doen. En dat vind ik in mijn geval niet echt leeg. Ook vinden mensen het belangrijk een doel in het leven te hebben.

PS: Heb jij een doel?

JV: Nee. Van die doelen als ik ga heel hard werken want dan kan ik een dure auto kopen, zijn er niet. Soms wil je wel iets en dan kun je zelfs nog voorspellen dat het waarschijnlijk wel uit zal komen (…)

Er waren tijden dat ik mijzelf een kerstgratificatie uitkeerde van een ton. Het is dan even zoiets van: wow, dit voelt goed. Maar dat goede gevoel ebt zo snel weg. Het heeft niets met geluk te maken (…)

Er zijn mensen die absoluut niet in mijn schoenen willen staan, omdat ik echt niet weet of ik over drie maanden nog wel werk heb. Dan vragen ze: ‘Ben je dan niet bang? Lig je daar niet wakker van?’ Daar heb ik nog nooit wakker van gelegen, we zien wel wat er gebeurt.

Sommige dingen in het leven lukken en sommige niet. En als je terugkijkt zie je dat de dingen die misgingen, helemaal niet zo mis waren. Maar af en toe wel verdomd lastig. En op de een of andere manier heeft dat wat misging weer z’n effect gehad op andere dingen. Toen ik een jaar of twintig was, vond ik de wereld helemaal niet leuk. Maar juist het dieptepunt dat ik toen had, maakte dat ik m’n eigen bedrijfje ging beginnen omdat ik m’n eigen wereldje wilde maken. Als je het totaalplaatje ziet, klopt het allemaal precies.