Verlichting in de liefde

Paul Smit

ISBN: 9492 99 503 2
NUR: 728
Prijs: € 20,90
Uitvoering: paperback
Formaat: 125 x 200 mm
Omvang: 186 pagina’s
 

De een is zo trouw als een hond en gelukkig met wat hij heeft. De ander is snel verveeld en wordt in no time verliefd. Weer anderen laten zich meer leiden door hun hypothalamus dan door hun prefrontale cortex. Wat is liefde eigenlijk?

Da’s duidelijk: liefde is het mooiste dat er is. Maar soms ook het meest pijnlijke. Hoe werkt de liefde eigenlijk? Wat is verliefdheid? Wie vinden we aantrekkelijk? Is de mens van nature monogaam? Hoe komt het dat er zoveel relatieproblemen zijn en wat maakt dat we er vaak over piekeren?
In het eerste deel van dit boek belicht Paul Smit de liefde zelf en vertelt hij hoe aspecten als verliefdheid, lust, relaties, seksuele selectie en onze voorkeuren voor partnerkeuze tot stand komen. In het tweede deel beschrijft hij het begrip ‘non-dualiteit’, een eeuwenoude filosofie uit India. Daar waar de liefde doorgaans gepaard gaat met angst, projecties, verwijten en teleurstelling, verwijst non-dualiteit naar bevrijding en onvoorwaardelijke liefde. En, aldus Paul Smit, ‘daar hoef je niets voor te doen!’

Verlichting heeft te maken met één eenvoudig, maar radicaal inzicht. Zodra dit inzicht integreert in je dagelijks leven, lost een wereld van pijn op. Het leven en de liefde gaan gewoon door, maar dan vanuit innerlijke rust en ontspanning.

‘Paul zet in dit boek kraakhelder neer waarom liefde soms zo complex is en waarom soms zo simpel.’
Cabaretier Guido Weijers in het voorwoord

Uit het boek:

Alles in het universum bestaat uit tegenpolen en dit geldt ook voor relaties. Er zijn leuke relaties, moeizame relaties, lange relaties, korte relaties, sprankelende seks, saaie seks, monogame relaties en relaties waar het woord monogamie een heel ruim begrip is. Ik zal je geruststellen, hoe je liefdesleven is, hoe je seksleven is, hoeveel relaties je hebt gehad, of je wel of niet getrouwd bent, hoe vaak het mis ging, hoe vaak het leuk was en hoe de huidige stand van zaken is, het is allemaal precies zoals het is en het had nooit anders kunnen zijn.

Waar ik in dit boek naar zal verwijzen, is de onvoorwaardelijke liefde. Het is datgene wat we in werkelijkheid zijn en wat nooit verdwijnt. Doordat we ons identificeren met ons lichaam, onze gedachten, onze gevoelens, ons geld, onze partner en ons imago, ontstaat er kramp. We leven dan met angsten en verlangens, en de liefde wordt al snel voorwaardelijk. We houden dan van iemand als hij of zij aan onze verwachtingen voldoet. Lopen dingen anders dan het ideaalplaatje dat je in je hoofd had, dan slaat de liefde al snel om in angst, woede, frustratie en soms zelfs haat. Degene van wie we zoveel hielden zit dan opeens naast ons in de rechtszaal. Dat is de geïdentificeerde voorwaardelijke liefde.

Dit boek gaat over verlichting in de liefde, de bevrijding van kramp, gepieker, angst, verwijten en schuldgevoelens. Daar hoef je overigens helemaal niets voor te doen! Je hoeft geen oefeningen te doen, je hoeft je gedrag niet aan te passen, je hoeft niet aan jezelf te sleutelen, je hoeft je verleden niet op te ruimen, je hoeft je ex-partner niet te vergeven, je hoeft er niet naar te streven de toekomst naar je hand te zetten, je hoeft niet te vechten voor de ideale relatie en je hoeft niet beter te worden dan je nu bent om liefde te verdienen. Die liefde dat ben je al!

Dit boek gaat over inzicht, niet over inzet. Veel problemen in de liefde ontstaan doordat we een bepaald beeld hebben over wie we zijn, wie de ander is en over hoe we functioneren. Zo leven we met een paradigma dat jij en ik allebei afgescheiden individuen zijn, dat we onszelf besturen en zelf beslissen wat we denken, voelen, kiezen en wat we doen. Als je geliefde iets doet wat jij leuk vindt, dan zeg je wellicht ‘hij of zij maakt mij gelukkig’. Maar doet je geliefde iets wat je niet leuk vindt, dan geef je hem of haar wellicht daarvan de schuld en ontstaan er verwijten. Dit komt doordat je denkt dat hij of zij iets anders had kunnen doen dan wat hij of zij deed. Maar is dat wel zo?