Voor Altijd

Peter Schreuder Goedheijt

Boektrailer:

ISBN: 9789492995117
NUR: 273
Prijs: € 16,99
Uitvoering: hardcover
Formaat: 27 x 27 cm
Omvang: 48 pagina’s
Leeftijdscategorie: 4+
 

Voor Altijd snijdt voor de jonge lezer, in de vorm van prachtig verstilde illustraties en een ontroerend verhaal, een van de grote thema’s van het leven aan: Hoe ga je om met het verlies van je meest geliefde?

Het verhaal gaat over Arthur die als kind droomt van verre ruimtereizen. Als hij groter groeit en op een dag verliefd wordt op Eva, besluiten ze samen een grote reis te maken, nee, geen ruimtereis! Arthur houdt zo veel van Eva dat hij zijn eerste liefde, het ruimtereizen, vergeet. Maar Eva wordt ziek, overlijdt plotseling en Arthur blijft alleen achter.

De prachtige, lucide illustraties vertellen in een verwonderende vorm hoe het Arthur lukt zijn verdriet een plek te geven.

Voor Altijd is een ontroerend verhaal over liefde en verdriet voor kinderen, maar ook volwassenen zullen geraakt worden door de fraaie combinatie van beeld en tekst.

Dieuwertje Blok over de illustraties in dit boek:
“Niet alles is ingevuld, er is zo veel ruimte en er is zo veel stilte en er zit zo veel rust in en dát is wat je heel erg nodig hebt tijdens zo’n proces van verlies of rouw. Dit boek biedt hier heel veel ruimte voor en een goed verhaal!”

Recensie

‘Over liefde en rouw’
*****

‘Als kleine jongen had Arthur al een grote passie. Hij wil met zijn raket de ruimte in. Helaas had Arthur nooit tijd. Er was altijd wel wat belangrijker: zijn werk, de liefde of de reizen met zijn geliefde Eva. Door een noodlottige gebeurtenis raakt Arthur in een diepe crisis. Deze crisis wordt zijn kans.

‘Voor Altijd’ ziet eruit als een kinderboek, en feitelijk is het dat ook. Toch zal menig volwassene ontroerd zijn na het lezen van dit verhaal. Het is bij uitstek geschikt om voor te lezen en samen de minimalistische, sprekende afbeeldingen te bekijken. Door de korte, krachtige zinnen kan het verhaal in gedachten uitgebreid worden om vervolgens erover van gedachten te wisselen. Er is veel ruimte voor fantasie.

Schreuder Goedheijt heeft op een heel subtiele manier elementen van de advaita (non-dualiteit) gecombineerd met levensbeschouwelijke thema’s, zoals liefde en rouwverwerking. Een prachtig prentenboek dat bij onmetelijk verlies kan dienen als ondersteuning.

Peter Schreuder Goedheijt studeerde in de jaren 80 aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Eerder was hij co-auteur van twee boeken over levensbeschouwelijke onderwerpen. ‘Voor Altijd’ is zijn tweede kinderboek.’

Hebban.nl door Marjan van Druenen- Juni 2019

Recensie

Voorbij de stilste stilte

De eenvoud, de potloodstreken, de heerlijke reis op aarde.
De onmetelijke ruimte op het blad, de leegte en het hartzeer.
De onmacht en de kracht en de voor altijd durende liefde.

Ontwerper en filosofisch schrijver Peter Schreuder Goedheijt heeft het bijzondere boek Voor Altijd geschreven en geïllustreerd. Een boek over liefde en over sterven, over intens verdriet en rouw en over het hervinden van kracht door het geloof dat liefde oneindig is. Bladzijdes vol eenvoudige potloodtekeningen tillen een verhaal van liefde naar een hoger niveau. De treffende teksten laten aan jou als lezer de leegte om in te vullen met emotie. Hoe meer bladzijdes je omslaat, hoe stiller je wordt. Om uiteindelijk voorbij de stilste stilte te gaan en ontroerd het boek te sluiten.

Heel knap gedaan!

Krista Feije, op boekenblog Ons Lieve Aardekind – juni 2019

Recensie

‘Zo eenvoudig kan het zijn om liefde en verdriet te bespreken en weer te geven in een boek. In een paar treffende woorden die de essentie raken en in even zo sprekende afbeeldingen, is dit moeilijke onderwerp op een prachtige manier vorm gegeven. De tekst is erg goed gedoseerd, de afbeeldingen zijn sober maar doeltreffend. Alle gevoelens die bij verliefd zijn, houden van en verlies horen, komen langs, pracht uitgebalanceerd, zonder overdosering, zonder drama.
Niet alleen kinderen zullen aangenaam getroffen zijn door dit boek maar ook voor volwassenen is het een prachtig, roerend, treffend geheel. ’

Boekenblog Leestafel.info – Bernadet Hengeveld – juni 2019

Recensie

‘Ontroerend mooi!’
*****

‘Al vanaf dat hij een kind was had Arthur een grote wens; met een raket naar de zon.Jaar in jaar uit droomde hij ervan om zelf een raket te bouwen. Maar toen Arthur groter werd had hij geen tijd meer om te dromen. Hij was altijd aan het werk. Totdat hij Eva ontmoette. Arthur was zo verliefd op haar dat het wel leek alsof hij door de ruimte zweefde. En de sterretjes zag hij in Eva’s ogen. Dan wordt Eva heel erg ziek en kunnen de dokters niets meer voor haar doen. Eerst was Arthur heel erg boos en voelde hij zich daarna leeg en verdrietig. Totdat een goede vriend aan hem vertelt dat het heel goed is om aan Eva te denken en er samen over te praten. Heel langzaamaan weet Arthur zijn verdriet een plaatsje te geven. Wat een bijzonder prachtig boek. Geen woord teveel en alle illustraties passen zo wonderwel bij de tekst. Echt een juweel van een boek over liefde, liefde, liefde en verdriet.’

Libris.nl – Ineke van Nispen – juli 2019

Recensie

NDB Biblion

‘Arthur droomt van verre ruimtereizen, maar als hij verliefd wordt op Eva vergeet hij dat verlangen. Ze maken
samen een grote reis. Eva wordt plotseling ernstig ziek, komt te overlijden en Arthur blijft alleen achter.
Geholpen door een vriend weet hij een ritueel te kiezen waarmee hij vorm geeft aan zijn liefde voor Eva en
daarmee ook aan zijn verdriet.
Het oblong prentenboek is voorzien van dubbelpaginagrote tekeningen. In
een grote, met aardetinten ingekleurde ‘ruimte’ staat een enkel figuur of object afgebeeld. Door deze
tekentechniek wordt een zekere rust gecreëerd. De pagina’s zonder Eva zijn donker van toon; hierdoor
komen de eenzaamheid en het verdriet van Arthur goed tot uiting. De tekst bestaat uit enkele regels in een
eenvoudige, directe schrijfstijl en staan, in een schreefloze letter, afgedrukt in een mooi contrasterende kleur
in de illustratie. Beeld en tekst vormen een goede combinatie; de eenvoud van beiden maakt de thematiek
bijna voelbaar. De hoofdpersonen zijn volwassenen. Dit bijzonder vormgegeven verhaal over liefde, verdriet
en rouwverwerking is geschikt voor kinderen vanaf ca. 5 jaar maar zal ook hun volwassen voorlezers
aanspreken.’

augustus 2019 – recensent: Drs. A. ten Bruggencate.

NDB Biblion publiceert aanschafinformaties (korte besprekingen) over recent verschenen boeken.
Deze spelen een belangrijke rol bij de selectie in de Nederlandse openbare bibliotheken.