Voorbij de vorm

Mindfulness als weg

Stephan Bodian

ISBN: 978 94 9141 184 7
NUR: 728
Prijs: € 24,90
Uitvoering: hardcover
Formaat: 125 x 200 mm
Omvang: 160 pagina’s
Oorspronkelijke titel:  Beyond mindfulness
Vertaling:  Mieke Berger en Justus Kramer Schippers
 

De positieve effecten van mindfulness worden inmiddels erkend door wetenschappers, psychotherapeuten en artsen. Stephan Bodian die zelf psychotherapeut is, onderschrijft dit ten volle, maar wijst erop dat mindfulness zich in oorsprong ten doel stelt ons te laten realiseren wie we werkelijk zijn.

In zijn boek benadrukt Stephan Bodian dat het uiteindelijk niet gaat om het verkrijgen van ontspanning, maar om inzicht in wie we werkelijk zijn, zonder daarbij afbreuk te doen aan de positieve claims wat betreft lichaam en geest. Bij Samsara verscheen eerder van zijn hand de titel Ontwaak.

Mindfulness als weg, als middel, niet als doel!

Recensie

‘Een boek waar ik me al een tijd doorheen probeer te worstelen, is Voorbij de vorm. Niet omdat ik het niet goed vind, maar omdat het pittige stof is. Pyschotherapeut Steven Bodian deelt een nieuwe en vooral kritische kijk op mindfulness. Zo waarschuwt hij voor een mogelijke valkuil; jezelf steeds willen verbeteren, waardoor je altijd een subtiel gevoel hebt van tekortschieten. Volgens Bodian gaat mindfulness om het werkelijk leren kennen van jezelf. In zijn boek vind je daarom tips, oefeningen en meditaties om je aangeboren heelheid, ook wel Zijnsbesef, te realiseren. Zo ver ben ik nog lang niet. Waarschijnlijk duurt het nog wel een maand of twee voordat ik écht begrijp waar deze psychotherapeut over schrijft. Stof tot nadenken is het dus zeker.’

Op www.zenzoekers.nl – november 2019