Wie komt er op mijn feestje?

Marc Woldering & Ru de Groen

ISBN: 978 94 93228 02 3
NUR: 280
Prijs: € 16,99
Uitvoering: hardcover
Formaat: 25 x 25 cm
Omvang: ca. 32 pagina’s
Leeftijdscategorie: 4+
 
Hoog tijd voor een feestje! Eend is jarig en als je jarig bent, valt er iets te vieren. Alle eendjes die hij wil uitnodigen, mogen zich mooi verkleden. Als schaap, als zebra, als poema, als olifant of als een kudde koeien. Maar… er mogen alleen eendjes komen, vindt Eend. Stel je toch voor: andere dieren op je eendenfeest. Het moet niet gekker worden. Maar Eend kan nergens andere eendjes vinden. Valt er dan niets te vieren? Of gaat het toch lukken?

Marc Woldering is illustrator en fotograaf. In zijn werk combineert hij beide technieken om tot nieuwe beelden te komen, waarin dieren vaak de hoofdrol spelen. Ru de Groen is schrijver van romans en kinderboeken. Hij schreef onder meer de boeken van Kleine Vos die worden uitgegeven door Samsara.

Recensie

Leestafel

“Kinderen zullen dit helemaal prachtig vinden.”

De schrijver Ru de Groen had Marc Woldering nog nooit ontmoet maar bewonderde wel zijn werk.
Het was ook Marc die met het idee voor dit boek kwam en Ru de Groen schreef de tekst erbij. Toch zagen beide mannen elkaar nog steeds niet. Dat gebeurde dankzij Corona pas in augustus 2021, rond de boekuitreiking. In een ode aan de illustrator, zegt Ru de Groen daarover:

Hij maakte de plaatjes, ik de woorden
Maar toen het virus tot ons kwam,
bleef hij veilig in het hoge noorden
En ik, ik bleef in Amsterdam

Recensie

Hooghartige eend is jarig en geeft een feestje.  Alle eenden zijn uitgenodigd voor een feestje en moeten zich verkleden in schaap, krokodil of poema.  Giraf komt graag verkleed als schaap, maar dat vindt Eend niet goed, want Giraf is geen eend.  Ook de slakken en de slang zijn niet welkom, maar eend vindt nergens andere eenden die feest met haar kunnen vieren.  Daar staat ze dan helemaal alleen, zonder feest.  Eend heeft verdriet en begrijpt dat ze dom geweest is.  Gelukkig zijn de andere dieren vergevingsgezind!

Illustrator en fotograaf Marc Woldering en auteur Ru de Groen sloegen de handen in elkaar en maakten samen dit kunstige prentenboek over een eigenzinnige eend die moeilijk vrienden maakt.  Net als eend zijn ook de illustraties in natuurtinten wat anders dan anders.  Allen hebben ze iets weg van een eend en vaak zijn ze gebaseerd op foto’s of komen er fotografische elementen aan bod.  De tekst is grappig en gevat met hier en daar woordspelingen.  Tekst en illustraties samen vormen een bijzonder prentenboek met een mooie boodschap over vriendschap en vooroordelen.

“Wie komt er op mijn feestje?” is een kunstig prentenboek over vriendschap en vooroordelen van Marc Woldering en Ru de Groen.

recensent Maïté Gardin – oktober 2021

Recensie

NDB Biblion

Eend wil alleen eenden op zijn verkleedfeestje, maar er is geen enkele eend te bekennen. Alle potentiële gasten worden weggewuifd: een giraf verkleed als schaap, slakken verkleed als zebra, een slang in de huid van een poema, een vis met olifantenhuid. Zelfs het troepje eenden dat zich heeft getransformeerd in een kudde nep-koeien is niet welkom. Uiteindelijk beseft Eend dat hij nu wel heel alleen is en komt hij tot inkeer. Gelukkig wordt hij bij de vijver door alle verklede dieren opgewacht. Als Eend dan zelf wordt omgetoverd tot krokodil kan het feest beginnen. Mooi uitgegeven prentenboek op off-white papier en illustraties in een beperkt kleurenpalet van bruin, groen, blauw en grijs. Het verhaal is een goed
aanknopingspunt om te praten over uitsluiting en kunnen zijn wie je wil zijn.

juni 2022

NDB Biblion publiceert aanschafinformaties (korte besprekingen) over recent verschenen boeken. Deze spelen een belangrijke rol bij de selectie in de Nederlandse openbare bibliotheken.