Fascinerend, experimenteel en eigenzinnig

CoBrA

Tussen de collectie kunstboeken van Uitgeverij Samsara vindt u er een aantal waarin een heel bijzondere avant-gardebeweging centraal staat, namelijk: CoBrA.

Door Julia ten Bokkel

De liefde voor de werken van de CoBrA-kunstenaars ontstond in ons moederbedrijf het Ambassade Hotel – dat er inmiddels vol mee hangt! Ook bij onze winkel Samsara Books & Art heerst een grote passie voor bijzondere kunst. Zo bestaat een groot deel van het aanbod uit kleurrijke kunstwerken van de CoBrA-beweging.

In dit artikel zult u ontdekken waar ‘CoBrA’ nu precies voor staat, hoe deze beweging is ontstaan en wat deze zo bijzonder maakt, en waarom er zoveel van deze werken in het Ambassade Hotel te vinden zijn. Tot slot worden er een aantal CoBrA-gerelateerde boeken getipt.

Het verhaal achter de beweging

CoBrA (een acroniem van de hoofdsteden waar de oprichtende leden vandaan kwamen: Copenhague, Bruxelles en Amsterdam) is een van de belangrijkste avant-gardebewegingen van kunstenaars na de Tweede Wereldoorlog. Experimentele kunstenaars in heel Europa herkenden zich in de eigenzinnige theorieën en de directe en spontane manier van uitdrukken van de oprichters.

De kunstenaars wilden afstand nemen van de academische regels en lieten zich inspireren door kindertekeningen, primitieve kunst en middeleeuwse fresco’s. Samen manifesteerden ze zich in een omvangrijke beweging met veel volgers. Ze experimenteerden met materialen en met nieuwe samenwerkingsvormen tussen schilders, dichters en beeldhouwers. CoBrA is tot op de dag van vandaag van grote betekenis voor zowel de Nederlandse als de internationale kunstscene.

‘De kunstenaars lieten zich inspireren door kindertekeningen, primitieve kunst en middeleeuwse fresco’s.’

Pure verwondering

Hoe fascinerend de geschiedenis van de CoBrA-kunstenaars ook mag zijn, het echte moment van verwondering slaat bij velen toe wanneer ze voor het eerst oog in oog komen te staan met de avant-gardistische werken. Zo was dit ook het geval bij Wouter Schopman – eigenaar van het Ambassade Hotel – tijdens een tentoonstelling van de CoBrA-collectie van Karel van Stuijvenberg in de Nieuwe Kerk op de Dam in 1988. “CoBrA heeft mijn hart gestolen … en zoals dat altijd gebeurt bij grote liefdes, het kwam totaal onverwachts. Plotseling werd mij de adem benomen bij het zien van zoveel verrassends: de kleuren, de vrijheid, het speelse, het a-conventionele, het experiment, het intuïtieve … Ik wist niet waar ik kijken moest.’’

‘De kleuren, de vrijheid, het speelse het a-conventionele, het experiment, het intuïtieve … Ik wist niet waar ik kijken moest!’

CoBrA in het Ambassade Hotel en bij Samsara

Gegrepen door de expressie, begon het management van het Ambassade Hotel eind 2001 met het verzamelen van CoBrA-kunst. De collectie bevat inmiddels meer dan 800 werken. Het doel is om de collectie uit te laten groeien tot een uitgebreid en compleet overzicht van CoBrA.

Waarschijnlijk is er inmiddels een bepaalde interesse aangewakkerd. Logisch! Gelukkig zijn er verschillende boeken geschreven over deze bijzondere beweging uit de 20e eeuw. Onderstaande boeken zijn allemaal te vinden bij Samsara Books & Art. Kies er één (of drie) uit en duik dieper in dit fascinerende onderwerp!

Cobra in vogelvlucht – Willemijn Stokvis

Willemijn Stokvis, CoBrA-deskundige en auteur van vele publicaties over de groep, schetst in Cobra in vogelvlucht helder en bondig niet alleen de geschiedenis van de beweging, maar ook de verhouding van deze Europese beweging tot het internationale gebeuren in de kunst. Het unieke beeldmateriaal waarmee dit boek daarnaast is verlucht maakt het tot een kleinood voor iedere liefhebber van moderne kunst.

Ook verkrijgbaar in het Engels

Bekijk dit boek in onze webshop.

Logeren in het Ambassade Hotel en de prachtige CoBrA kunstcollectie bekijken? 

Geïnteresseerd?

Bekijk ook deze boeken