Cursiefjes door Justus Kramer Schippers

4. Hoe moet ik mijn leven inrichten als ik er geen controle over heb?

Cursiefjes door Justus Kramer Schippers

In de reeks Cursiefjes neemt schrijver en vertaler Justus Kramer Schippers ons tweewekelijks mee op een verdiepingstocht van zijn boek Wie denk je dat je bent?. Elk Cursiefje – een kort stukje tekst – gaat in op een bepaald aspect uit het boek en verrijkt daarmee de leeservaring. Door gedachtegoed te extraheren, kan het inzicht soms helderder en rechtstreekser binnenkomen. De Cursiefjes staan niet los van elkaar, maar spelen op elkaar in en vormen uiteindelijk een consistent geheel.

Deze week: Hoe moet ik mijn leven inrichten als ik er geen controle over heb?

Kortom, het maakt niet uit wat ik doe, ik ben immers toch niet verantwoordelijk voor mijn daden.

Dan kan ik ook een bank beroven. Lekker makkelijk. Ik kan dus alles doen wat ik maar wil. Ja, zo is het: je kan alleen maar doen wat je wilt doen. Probeer die bank maar te beroven: dat kan je alleen als het in je ‘pakketje’ zit. Je weet wel, dat pakketje dat je ongevraagd bij je geboorte hebt meegekregen en waar je geen controle over hebt. Succes ermee, ik hoor graag of het je gelukt is. Of de onpersoonlijk geprogrammeerde robot wel of niet de bank gaat beroven, is niet aan de robot om te besluiten. De robot doet waartoe het geprogrammeerd is. Het is het ‘ik’ als onpersoonlijke uitvoerder van het programma. Niet de koetsier kiest de bestemming van de reis, maar de heer of dame in de koets bepaalt dat.

‘Als onpersoonlijk Subject kan “je” alleen maar zijn en het toneelstuk wat we leven noemen aanschouwen.’

Hoe moet ik dan mijn leven inrichten als ik er geen controle over heb? Heel makkelijk. Doe wat je wilt: je kunt namelijk niet anders. De robot kan zijn eigen programmering niet veranderen. Daarom kun je er ook niet voor kiezen om niets te doen. Het grote misverstand is natuurlijk dat ‘je’ als robot denkt dat ‘je’ zelf kunt bepalen wat ‘je’ zal doen of nalaten. Dat kan niet want ‘Je’ als onpersoonlijk Subject kan alleen maar zijn en het toneelstuk wat we leven noemen aanschouwen. En zelfs het Subject kan de rollen niet veranderen.

Cursiefje gemist? Lees hier het vorige: Je hebt geen controle over wat je bij de start hebt meegekregen

Wie denk je dat je bent? is direct, radicaal, soms confronterend maar bovenal kristalhelder. Zodra herkend en erkend wordt dat je onmogelijk je lichaam kunt zijn, wordt de sluier van de illusie weggenomen en
krijg je helder zicht op wie jij ‘echt’ bent. Dan blijkt: je hebt gevonden wat je nooit kwijt bent geraakt! Er kan definitief worden afgerekend met schuldgevoel, vrije wil, religieuze dogma’s, reïncarnatie en de vergeefse pogingen in de wereld waarheid te vinden.

Het boek is een nieuwe en uitgebreide editie van Leven vanuit neutraliteit. De eerste druk verscheen in 1997 en maakte de oosterse filosofie Advaita Vedanta toegankelijk voor de westerse geest. Justus Kramer Schippers heeft de oorspronkelijke tekst bewerkt en uitgebreid.

Geïnteresseerd?

Bekijk ook deze boeken