Wie is Eend eigenlijk?

Verstilling en verwondering in de beelden van illustrator Marc Woldering

Marc Woldering illustreerde het prachtige prentenboek Wie komt er op mijn feestje? Het verhaal, geschreven door Ru de Groen, gaat over Eend die wat moeite heeft om soortgenoten te vinden, en daardoor bíjna zijn verjaardag alleen zou moeten doorbrengen. De bijzondere beelden maakt Marc door een combinatie van illustratie- en fototechnieken. In dit artikel geeft hij de lezer een kijkje in zijn kunstenaarskeuken. ‘Ik ben in mijn werk altijd op zoek naar een vorm van verwondering.’

Eend is een Indische loopeend. De Indische loopeend heeft misschien in eerste instantie iets sulligs, maar is zeker ook eigenwijs. Want welke eend denkt er niet aan om te zwemmen en weigert om te vliegen? Juist.

In Wie komt er op mijn feestje? is Eend erg op zichzelf en heeft hij wat moeite om met anderen contact te maken. Daarom zoekt hij voor zijn verjaardagsfeestje alleen eenden, en geen andere dieren.

Dit is voor mij het uitgangspunt van het boek geworden. Alle dieren die in het boek voorkomen heb ik de karakteristieke eendensnavel gegeven. Eend wil niets liever dan soortgenoten uitnodigen, en ziet daardoor in andere dieren graag iets ‘eends’.

De oorsprong van Eend

In Wie komt er op mijn feestje? gebruik ik verschillende technieken door elkaar. Mijn eigen fotomateriaal vormt vaak het uitgangspunt voor mijn illustraties. Vervolgens bewerk ik de dieren met de computer waardoor ze ‘vrij’ worden en in een nieuwe wereld tot leven komen:

De loopeenden in het prentenboek vinden hun oorsprong in een fotoserie die ik op de kinderboerderij in het Stadspark van Groningen heb gemaakt.

Andere dieren in het boek ontstaan weer uit schetsen, die vervolgens digitale bewerking ondergaan. Hieraan voeg ik fotografische elementen toe, zoals de olifantenhuid aan de vis. Deze olifantenhuid stamt nog uit de oude dierentuin van Emmen:

De Indische loopeend komt als personage ook in ander werk van mij voor. Bijvoorbeeld in de prent Eend in de mist:

Ook in de serie Runner duck staat de loopeend in het middelpunt:

Verstilde momenten

Dieren spelen vaker een hoofdrol in mijn werk. In mijn foto’s haal ik ze uit hun achtergrond en plaats ze in een nieuwe omgeving. Door het toevoegen van witte oogjes met zwarte pupil kan ik de dieren persoonlijkheden meegeven en ze met elkaar laten communiceren. De landschappen laat ik daarbij vaak leeg zodat de personages de volle aandacht krijgen. Ik hou van de verstilling van het moment waarin van alles kan gebeuren – het liefst iets vreemds of geks.

Zoals in de serie Journey waarin een giraffe in een bootje telkens een nieuw dier oppikt:

In de serie Chimps houd ik het beeld zo eenvoudig mogelijk om het werk juist krachtig te maken. Ik heb hier de negatiefafdrukken van foto’s gebruikt. Door toevoeging van de ‘witte oogjes’ lijken het een soort vervagende afbeeldingen van een diersoort dat helaas in de realiteit ook aan het verdwijnen is:

In een recent project, Leafish, gebruik ik foto’s van boombladeren die ik  via kleine ingrepen transformeer tot een gevarieerde serie vissen:

Ik ben in mijn werk altijd op zoek naar een vorm van verwondering. Zowel in het creatieproces, waar altijd weer onverwachte dingen gebeuren, als in het uiteindelijke beeld, waarbij ik hoop dat de beschouwer ook iets van verwondering ervaart.

Nieuw voor mij was de samenwerking met een schrijver. Ik heb de samenwerking met Ru de Groen als zeer vruchtbaar ervaren. Er ontstaat toch een heel andere dynamiek, waardoor er nieuwe mogelijkheden ontstaan en het boek alleen maar mooier is geworden.

Zoals Eend zou zeggen: ‘Nou, dag dan maar weer.’

Marc Woldering

Hoog tijd voor een feestje! Eend is jarig en als je jarig bent, valt er iets te vieren. Alle eendjes die hij wil uitnodigen, mogen zich mooi verkleden. Als schaap, als zebra, als poema, als olifant of als een kudde koeien. Maar… er mogen alleen eendjes komen, vindt Eend. Stel je toch voor: andere dieren op je eendenfeest. Het moet niet gekker worden. Maar Eend kan nergens andere eendjes vinden. Valt er dan niets te vieren? Of gaat het toch lukken?

Marc Woldering is illustrator en fotograaf. In zijn werk combineert hij beide technieken om tot nieuwe beelden te komen, waarin dieren vaak de hoofdrol spelen. Ru de Groen is schrijver van romans en kinderboeken. Hij schreef onder meer de boeken van Kleine Vos die worden uitgegeven door Samsara.

Geïnteresseerd?

Bekijk ook deze boeken