Dit is geen Cobra

Bette Westera & Sylvia Weve

ISBN: 9789492995094
NUR: 273
Prijs: € 16,90
Uitvoering: hardcover
Formaat: 23,5 x 27 cm
Omvang: 48 pagina’s
 

Het gouden duo Westera-Weve heeft zich kunnen uitleven in het verhaal dit is geen cobra, een prentenboek voor jonge kinderen met een knipoog naar de speelse, kinderlijke, provocerende kunst van de CoBrA-kunstenaars.

‘Marie, dit is geklieder!’ Marie keek naar de jamvlek op haar jurk. ‘Ik heb het niet over die vlek,’ zuchtte juffrouw Vogel. ‘Ik heb het over je tekening. Kanaries zijn geel, met roze snaveltjes. Ze hebben pootjes, geen wielen. En je hebt alweer niet binnen de lijntjes gekleurd.’
Marie legde haar paarse kleurpotlood neer en keek naar de tekening van Peter, die naast haar zat. Zijn vogel was kanarie- geel met roze en keurig ingekleurd.

Het verhaal krijgt een wonderlijke wending als Marie in het geheim lessen krijgt, waarin zij niet meer tussen de lijntjes hoeft te schilderen. Waar haar dieren wilde kleuren mogen hebben en waar haar schilderijen mogen sprankelen van vrijheid en speelsheid.

Het zal u niet verbazen dat Bette Westera en Sylvia Weve
zich bij de Cobra-beweging als een vis in het water voelden en dat zij met dit nieuwe boek samen een nieuw pareltje hebben toegevoegd aan hun rijke oeuvre! Een lust voor oog en oor!

Recensie

Ons Lieve Aardekind

 Kinderboekrecensies door Krista Feije

Goud in huis

‘Een lust voor oog en oor!’ In het persbericht wordt het nieuwste werk van het duo Westera-Weve uitgebreid bejubeld. Van de tekst op het A4’tje kijk ik naar de kaft van het boek. De afbeelding op de kaft doet geen appel op mijn enthousiasme. Het verschil tussen de prentenboeken in mijn boekenkast en dit boek kan, qua illustraties, niet groter zijn. Dan wijst onze dochter, die mijn vertwijfeling detecteert, mij subtiel op een bekend gezegde. Iets over uiterlijkheden en waardebepaling. Zij heeft natuurlijk helemaal gelijk en nieuwsgierig sla ik het boek open.

Recensie

*****
op Libris.nl

Het gouden duo Westera-Weve heeft zich echt uitgeleefd met dit hilarische boek. Een verhaal dat je meeneemt in een gefantaseerde werkelijkheid en je kennis laat maken met een zeer eigenaardige opleiding voor kinderen met “waarnemingsproblemen en aanpassingsmoeilijkheden”. Ernstig? Neen. Niets is minder waar, wanneer Professor Doctor H C J Doornslijper, hoogleraar Orthopedagogiek aan de Universiteit van Amsterdam een opleiding is begonnen. Hij wordt geassisteerd door juffrouw Rosa de Zwaan een gediplomeerd tekenlerares. Op het internaat leren kinderen binnen de lijntjes te kleuren, wat niet altijd zo’n goed idee lijkt te zijn. Een verhaal dat met heel veel gevoel voor humor is bedacht. Hilarische teksten, schitterende vondsten met evenzoveel grappige speelse tekeningen. Mijn hoed af voor dit kunstwerk. En waar het woord van de kunstenaarsgroep Cobra in de titel vandaan komt dat voel je gewoon op iedere pagina. Geen prentenboek voor de onderbouw maar voor iedereen vanaf een jaar of 9 en ouder en veel ouder. ’

Ineke van Nispen op Libris.nl – april 2019

Recensie

boekenblog: Kinderboekenpraatjes

‘Het duo Bette Westera en Sylvia Weve staan erom bekend gedurfd en origineel werk te maken. Ze maakten bijvoorbeeld kinderboeken over oud zijn en over de dood. Het wordt gewaardeerd, Westera en Weve wonnen vele prijzen, waaronder een Gouden Griffel en een Gouden Penseel. Weve ontving deze maand ook de prestigieuze Max Velthuijsprijs voor haar hele oeuvre…’

Lees hier de  hele recensie.

Susan Venings, Kinderboekenpraatjes, april 2019

Recensie

NDB Biblion

Dit is geen Cobra / Sylvia Weve & Bette Westera. – Amsterdam : Samsara, [2019]. – 48 ongenummerde
pagina’s : gekleurde illustraties ; 28 cm.
Wat als je, zoals Marie, een kanarie paars maakt, niet binnen de lijntjes kleurt en hem wieltjes geeft? Dan
moet je naar een internaat: de Ambassade voor Kinderen met Waarnemingsproblemen en
Aanpassingsmoeilijkheden. Daar leer je netjes tekenen, zoals het hoort. ‘s Nachts op de zolder ontstaat
verzet. Bijzonder mooi en tegendraads prentenboek van bekend duo dat diverse kinderboekenprijzen won.
Het verhaal over Marie wordt gebruikt om te tonen waar CoBrA-kunstenaars zich door lieten inspireren. De
prenten – in gemengde techniek – ademen dezelfde speelsheid en vrijheid. Ze zijn beeldend rijk door
diversiteit in lijn, vorm, textuur, diepte, gelaagdheid. Pagina’s zijn verdeeld in twee banen: boven het verhaal
in fiere taal, in schreefloze letter, onderaan verklarende en hilarische weetjes met tekst in diverse kleuren en
lettertypen. Stevige uitgave met verantwoording achterin. Geschikt als kennismaking met de stroming: het
wakkert eigenzinnigheid en experiment aan. Humoristisch, spitsvondig en oogstrelend prentenboek voor
iedereen die tekent en maakt. Vanaf ca. 8 t/m 11 jaar.
Recensent: Eva Kramer NBD Biblion

juni 2019

NDB Biblion publiceert aanschafinformaties (korte besprekingen) over recent verschenen boeken.
Deze spelen een belangrijke rol bij de selectie in de Nederlandse openbare bibliotheken.

Recensie

‘Het hele verhaal én de afbeeldingen zijn een ode aan spontaniteit en fantasie. Ook zoals de tekst en afbeeldingen zijn weergeven is anders dan anders.
Boven een gekleurde balk lezen we het verhaal mét de illustraties die delen van het verhaal weergeven. Maar ook dat is niet netjes afgedrukt zoals we gewend zijn,  soms staat de tekst overdwars of scheef en natuurlijk zijn de illustraties ook speels, buiten de lijntjes gekleurd en met vrije hand gemaakt en staan al helemaal niet in kadertjes…

Onder de gekleurde balk wordt op een heel humoristische manier, toelichtingen gegeven op woorden uit de bovenstaande tekst. Er wordt steeds voortgeborduurd op dat uitgelichte woord om uiteindelijk heel ergens anders op uit te komen. Neem bijvoorbeeld het woord zolder.

Huizen met een puntdak hebben vaak een zolder. Zo heet de bovenste verdieping onder een dak. Het menselijk brein noemt men ook wel een zolderkamer. Hier komt het spreekwoord  ‘Ik krijg er een punthoofd van’ vandaan. Dat betekent ik word er helemaal gek van. (Hierbij zien we een bijzonder mensachtig figuurtje met een rood punthoofd.

Verder is het een uniek boek van twee unieke mensen over een unieke kunststroming. Je komt ogen tekort om alles goed in je op te kunnen nemen.
Mijn advies: Kopen en kijken!’

Uit de recensie op Leestafel.info – juni 2019

Recensie

‘Het duo Weve-Westera leverde in het verleden al verschillende pareltjes van prentenboeken op. Dat is nu niet minder, integendeel! 
Deze keer eren zij de Cobra-kunstenaars van rond de jaren 1950 – 1960. 
Het verhaal start met Marie die weer eens wat gekliederd heeft. Niet die jamvlek op haar jurk, maar haar tekening van een paarse vogel met wielen in plaats van poten. Buiten de lijnen kleuren (en tekenen) wordt duidelijk niet getolereerd. En op de Ambassade voor Kinderen met Waarnemingsproblemen en Aanpassingsmoeilijkheden in Amsterdam zullen ze dat er wel uit rammen. Door saaie kleurplaten en strikte oefeningen. Maar… zij ontmoet er Kris die op zijn beurt voor haar een hele wereld opent vol kleur en magische fantasie. Een wereld waarin ‘niks is wat het lijkt’, een van de kernbeginselen van Cobra.

Dit toegankelijke verhaal met vaart en veel humor verteld, zowel in beeld als in woord, wordt voortdurend associatief afgewisseld met weetjes en feiten. Het ene al verrassender dan het ander. Over rijke Romeinen en paarse kleding, over krijtjesstreeppakken, een recept van lariekoek, over links- en rechtshandigheid, over handtekeningen, over avant-garde, en over zoveel meer. 
Heerlijk die onbegrensde associatieve fantasie en creativiteit. Om met veel plezier en nog meer nieuwsgierigheid te ontdekken. 
De illustraties zijn ook nu weer expressief, kleurrijk en vol humor. De dikke lijnen en de nonchalante inkleuring creëren een soort georchestreerde chaos waarin het fijn dwalen is. Je ontdekt vele details en wordt ondergedompeld in sferen die niet vrijblijvend zijn. Tegelijkertijd versterkt ook de vormgeving (Steef Liefting) het geheel op de juiste wijze. Geregeld word je verrast door het draaien van de lees- en kijkrichting van horizontaal naar verticaal.
Een prentenboek dat verbaast en verrast. 
Een ware aanrader als kunsteducatie, als prentenverhaal, als weetjesboek, en tegelijkertijd als zoveel meer …’

Kinderboekenblog Pluizuit.be – Eric Vanthillo – mei 2019

Samsara is onderdeel van de Ambassade Groep