Bette Westera

Sylvia Weve

ISBN: 9789492995094
NUR: 273
Prijs: € 19,99
Uitvoering: hardcover
Formaat: 23,5 x 27 cm
Omvang: 48 pagina’s
Leeftijdscategorie: 6+
Auteurs: Bette Westera en Sylvia Weve
Illustrators: Sylvia Weve en Bette Westera
 

Zowel Bette Westera als Sylvia Weve ontvingen een Zilveren Griffel voor dit ontregelende prentenboek!
Het gouden duo Westera-Weve koos bij dit boek voor een aanpak zoals de Cobra kunstenaars, namelijk werken in elkaars discipline: Westera maakte óók illustraties en Weve schreef ook teksten.

Zij hebben zich beiden kunnen uitleven in het verhaal Dit is geen cobra, een prentenboek met een knipoog naar de speelse, kinderlijke, provocerende kunst van de CoBrA-kunstenaars.

‘Marie, dit is geklieder!’ Marie keek naar de jamvlek op haar jurk. ‘Ik heb het niet over die vlek,’ zuchtte juffrouw Vogel. ‘Ik heb het over je tekening. Kanaries zijn geel, met roze snaveltjes. Ze hebben pootjes, geen wielen. En je hebt alweer niet binnen de lijntjes gekleurd.’
Marie legde haar paarse kleurpotlood neer en keek naar de tekening van Peter, die naast haar zat. Zijn vogel was kanarie- geel met roze en keurig ingekleurd.

Het verhaal krijgt een wonderlijke wending als Marie in het geheim lessen krijgt, waarin zij niet meer tussen de lijntjes hoeft te schilderen. Waar haar dieren wilde kleuren mogen hebben en waar haar schilderijen mogen sprankelen van vrijheid en speelsheid.

Het zal u niet verbazen dat Bette Westera en Sylvia Weve zich bij de Cobra-beweging als een vis in het water voelden en dat zij met dit nieuwe boek samen een nieuw pareltje hebben toegevoegd aan hun rijke oeuvre! Een lust voor oog en oor!

Dit is geen Cobra is geselecteerd voor de White Ravens 2020, van de Internationale Jeugdbibliotheek in München.

Recensie

*****
op Libris.nl

Het gouden duo Westera-Weve heeft zich echt uitgeleefd met dit hilarische boek. Een verhaal dat je meeneemt in een gefantaseerde werkelijkheid en je kennis laat maken met een zeer eigenaardige opleiding voor kinderen met “waarnemingsproblemen en aanpassingsmoeilijkheden”. Ernstig? Neen. Niets is minder waar, wanneer Professor Doctor H C J Doornslijper, hoogleraar Orthopedagogiek aan de Universiteit van Amsterdam een opleiding is begonnen. Hij wordt geassisteerd door juffrouw Rosa de Zwaan een gediplomeerd tekenlerares. Op het internaat leren kinderen binnen de lijntjes te kleuren, wat niet altijd zo’n goed idee lijkt te zijn. Een verhaal dat met heel veel gevoel voor humor is bedacht. Hilarische teksten, schitterende vondsten met evenzoveel grappige speelse tekeningen. Mijn hoed af voor dit kunstwerk. En waar het woord van de kunstenaarsgroep Cobra in de titel vandaan komt dat voel je gewoon op iedere pagina. Geen prentenboek voor de onderbouw maar voor iedereen vanaf een jaar of 9 en ouder en veel ouder. ’

Ineke van Nispen op Libris.nl – april 2019

Recensie

‘Westera en Weve hebben dit boek gezamenlijk geschreven en de illustraties zijn overduidelijk van de hand van Sylvia Weve. Haar krachtige, zwierige en kleurrijke stijl herken je direct. Maar ook de speelse woordkunst van Bette Westera pik je er zo uit. De humor van Weve zie je weer terug in de vele weetjes – net als in haar boek Logboek van tot nu toe onbekende dieren. Door haar hilarische, droge opmerkingen wordt vrijwel elk weetje grappig. Zo blijft dit boek continu verrassen, prikkelen en is het geheel ontzettend speels.’

Lestips:
Wat moet het geweldig zijn om dit boek voor te lezen in de klas! En dan heb ik het eigenlijke alleen over het verhaal; de kinderen kunnen vervolgens zelf alle weet jes, illustraties en grapjes uit het boek zelf gaan ontdekken. Maar het verhaal heeft zo’n mooie, waardevolle boodschap, dat het absoluut de moeite waard is om deze te delen.

Exemprimenteel schilderen:
Het is natuurlijk logisch om na het voorlezen van dit boek een schilderles in te plannen. Laat kinderen maar eens lekker hun gang gaan!

uit de recensie van Leesbevordering in de klas – september 2020

Recensie

Ons Lieve Aardekind

 Kinderboekrecensies door Krista Feije

Goud in huis

‘Een lust voor oog en oor!’ In het persbericht wordt het nieuwste werk van het duo Westera-Weve uitgebreid bejubeld. Van de tekst op het A4’tje kijk ik naar de kaft van het boek. De afbeelding op de kaft doet geen appel op mijn enthousiasme. Het verschil tussen de prentenboeken in mijn boekenkast en dit boek kan, qua illustraties, niet groter zijn. Dan wijst onze dochter, die mijn vertwijfeling detecteert, mij subtiel op een bekend gezegde. Iets over uiterlijkheden en waardebepaling. Zij heeft natuurlijk helemaal gelijk en nieuwsgierig sla ik het boek open.

Recensie

boekenblog: Kinderboekenpraatjes

‘Het duo Bette Westera en Sylvia Weve staan erom bekend gedurfd en origineel werk te maken. Ze maakten bijvoorbeeld kinderboeken over oud zijn en over de dood. Het wordt gewaardeerd, Westera en Weve wonnen vele prijzen, waaronder een Gouden Griffel en een Gouden Penseel. Weve ontving deze maand ook de prestigieuze Max Velthuijsprijs voor haar hele oeuvre…’

Lees hier de  hele recensie.

Susan Venings, Kinderboekenpraatjes, april 2019

Recensie

‘Sprankelend en rijk

‘Iedereen kent wel het surrealistische schilderij van René Magritte, Ceci n’est pas une pipe. Het schilderij toont de afbeelding van een pijp, maar Magritte zegt met de titel van het schilderij dat het geen echte pijp is. Bette Westera (1958) & Sylvia Weve (1954) doen in het boek Dit is geen Cobra hetzelfde. Niets is wat het lijkt te zijn. Dit kinder(prenten)boek lijkt te gaan over Marie, maar gaat het niet over Cobra?

Marie kan maar niet binnen de lijntjes kleuren. Met een 2 voor tekenen moet ze van school. Ze gaat naar een internaat, de Ambassade voor Kinderen met Waarnemingsproblemen en Aanpassingsmoeilijkheden. Daar zal ze wel gedrild worden om “gele kanaries met roze snaveltjes” te tekenen, precies zoals het moet. De directie weet niet dat de kinderen van de Ambassade ’s nachts op de zolder het atelier van meneer Bram bezoeken en daar mogen schilderen wat ze willen. Totale vrijheid: niks binnen de lijntjes kleuren, maar paarse kanaries op wieltjes, schaatsende zwanen, uitgelaten halsbandparkieten. Marie schildert met een kwast of gewoon met haar vingers. Kris, een meisje dat zich een jongen voelt en op dezelfde kamer als Marie slaapt, is een kei in zelfportretten en maakt een groen jongetje. Meneer Bram gaat er bijna van huilen, zo mooi vindt hij het portret. Juffrouw Corry, de vriendin van meneer Bram vindt dat de hele wereld moet zien wat de kinderen maken. Dan komt de schoolinspecteur op bezoek. Alles moet strak in de plooitjes zijn natuurlijk. Maar Bram en Corry hebben een plan dat iedereen verrast.

Het bijzondere van dit boek is de gelaagdheid. Er wordt op allerlei manieren verbindingen gelegd met Cobra. De Cobra-kunstenaars werkten vanuit hun eigen gevoel, spontaan, in volle vrijheid, experimenterend met technieken en materialen. Ze werden beïnvloed door kindertekeningen, werkten met fantasiebeelden die niets te maken hadden met de werkelijkheid. Ze ontworstelden zich aan de ‘traditionele’ kunst. Samenwerken was ook typisch Cobra, dat als beweging eigenlijk maar bestond van 1948 tot 1951. Zo trokken Constant, Corneille en Appel in 1949 naar Jutland in Denemarken om met hun Deense collega’s samen het huis van een vriend van Jorn vanbinnen te beschilderen met fantasiedieren. Zo leerden ze van elkaar. Maar de kunstenaars verschilden ook en gingen vanaf 1951 langzamerhand hun eigen weg, hoewel ze elkaar nog wel opzochten. Het eerste Cobra-hoogtepunt was de grote 1e Internationale Tentoonstelling van Experimentele Kunst in november 1949 in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Als je met deze kennis het boek van Westera en Weve leest dan zie je de parallellen. De Cobra-kunst werd aanvankelijk niet zo positief ontvangen. Niet voor niets luidt de eerste zin van Dit is geen Cobra: “Marie, dit is geklieder.” Uiteindelijk ontstond er waardering.

Een tweede laag heeft te maken met de Ambassade. Daarmee wordt Hotel Ambassade aan Herengracht in Amsterdam bedoeld. Dat bestaat uit tien grachtenpanden, waarvan er twee aan de Singel gevestigd zijn. De inspecteur is zo enthousiast over het werk dat de kinderen in de Ambassade hebben gemaakt dat hij er twee panden die aan de Singel te koop zijn aankoopt. “Die trekken we erbij en dan stellen we de hele Ambassade open voor publiek.” In wat nu Hotel Ambassade is heeft eigenaar en Cobra-kunstverzamelaar Wouter Schopman een groot gedeelte van zijn ruim achthonderd Cobra-werken aan de muren, in de kamers, de gangen, het restaurant en de receptie tentoongesteld. Iedereen kan ze zien. En het hotel is een waar doolhof met allerlei trapjes en gangetjes. Overal valt iets te ontdekken, precies zoals in het verhaal van Westera en Weve te lezen is.

Dan is er nog de laag van de personages. Zouden de personages kunnen verwijzen naar Cobra-kunstenaars. In de Verantwoording die Westera en Weve schrijven word je aan het denken gezet. In 1956 bestond de Ambassade uit acht panden en werden de twee panden aan de Singel toegevoegd. In 1956 werd ook het Ambassade Hotel gesticht. Een van de kinderen is een Deense jongen, Morten. Een verwijzing naar de Deense kunstenaars? Kris is een Belg, die later meer bekendheid kreeg als dichter. Wordt hier Hugo Claus mee bedoeld? Wouter, die de huidige eigenaar van het Ambassade Hotel is, staat natuurlijk voor Wouter Schopman. Schopman kocht meer dan vierhonderd werken van Wolvecamp met wie hij regelmatig contact had. Zou meneer Bram een verwijzing zijn naar Theo Wolvecamp. “Bram verkocht al zijn schilderijen aan de nieuwe directeur.”

Westera en Weve hebben een sprankelend boek gemaakt. Weve tekent expressief, met krachtige lijnen, kleurt lekker buiten de lijntjes, vol kleur. Ze gaat speels om met de ruimte op de pagina’s: het verhaal staat horizontaal, dan weer verticaal of ondersteboven afgedrukt. Maar toch blijft het een geheel. Iedere pagina is een verrassing, net zoals kunst steeds weet te verrassen. Niet alleen Cobra, maar ook andere kunststromingen komen aan bod. De pagina’s bestaan bijna allemaal uit een verhalend gedeelte en een ‘ander deel’ met toelichtingen, recepten, wetenswaardigheden die te maken hebben met het verhaal. Als Marie, met tranen in de ogen na het afscheid van haar ouders door de directeur van de school, Professor Doctor H.C.J. Doornslijper, die een zwart pak draagt met krijtstrepen door het dode Academie geleid wordt associëren Westera en Weve er lustig op los. Zo zeggen ze dat de krijtstrepen op een pak niet van krijt maar van garen zijn. “Sommigen denken er met zo’n pak belangrijker uit te zien. (…) Maar dat is natuurlijk lariekoek.” Daarnaast staat een recept van lariekoek. En de tranen van Marie zijn aanleiding voor een item over emoties. Humor is nooit ver weg.

“Tranen ontstaan bij hevige emotie zoals verdriet, boosheid, vreugde, irritatie of een lastige puber in huis hebben. Vrouwen huilen (daarom?) gemiddeld 5,3 keer per maand, mannen 1,4 keer. Je kunt ook huilen bij een mooi schilderij.”

Je blijft kijken in dit boek, ontdekt steeds weer iets anders. Voor iedere leeftijd valt hier veel te genieten Parafraserend op de titel: “Dit is geen kinderboek.” Dit boek is rijk en van een betoverende schoonheid.’

Bazarow De Leesclub van alles – Jan Stoel – augustus 2020