Dit is geen Cobra

Bette Westera & Sylvia Weve

ISBN: 9789492995094
NUR: 273
Prijs: € 16,90
Uitvoering: hardcover
Formaat: 23,5 x 27 cm
Omvang: 48 pagina’s
 

Het gouden duo Westera-Weve heeft zich kunnen uitleven in het verhaal dit is geen cobra, een prentenboek voor jonge kinderen met een knipoog naar de speelse, kinderlijke, provocerende kunst van de CoBrA-kunstenaars.

‘Marie, dit is geklieder!’ Marie keek naar de jamvlek op haar jurk. ‘Ik heb het niet over die vlek,’ zuchtte juffrouw Vogel. ‘Ik heb het over je tekening. Kanaries zijn geel, met roze snaveltjes. Ze hebben pootjes, geen wielen. En je hebt alweer niet binnen de lijntjes gekleurd.’
Marie legde haar paarse kleurpotlood neer en keek naar de tekening van Peter, die naast haar zat. Zijn vogel was kanarie- geel met roze en keurig ingekleurd.

Het verhaal krijgt een wonderlijke wending als Marie in het geheim lessen krijgt, waarin zij niet meer tussen de lijntjes hoeft te schilderen. Waar haar dieren wilde kleuren mogen hebben en waar haar schilderijen mogen sprankelen van vrijheid en speelsheid.

Het zal u niet verbazen dat Bette Westera en Sylvia Weve
zich bij de Cobra-beweging als een vis in het water voelden en dat zij met dit nieuwe boek samen een nieuw pareltje hebben toegevoegd aan hun rijke oeuvre! Een lust voor oog en oor!

Recensie

Ons Lieve Aardekind

 Kinderboekrecensies door Krista Feije

Goud in huis

‘Een lust voor oog en oor!’ In het persbericht wordt het nieuwste werk van het duo Westera-Weve uitgebreid bejubeld. Van de tekst op het A4’tje kijk ik naar de kaft van het boek. De afbeelding op de kaft doet geen appel op mijn enthousiasme. Het verschil tussen de prentenboeken in mijn boekenkast en dit boek kan, qua illustraties, niet groter zijn. Dan wijst onze dochter, die mijn vertwijfeling detecteert, mij subtiel op een bekend gezegde. Iets over uiterlijkheden en waardebepaling. Zij heeft natuurlijk helemaal gelijk en nieuwsgierig sla ik het boek open.

Recensie

*****
op Libris.nl

Het gouden duo Westera-Weve heeft zich echt uitgeleefd met dit hilarische boek. Een verhaal dat je meeneemt in een gefantaseerde werkelijkheid en je kennis laat maken met een zeer eigenaardige opleiding voor kinderen met “waarnemingsproblemen en aanpassingsmoeilijkheden”. Ernstig? Neen. Niets is minder waar, wanneer Professor Doctor H C J Doornslijper, hoogleraar Orthopedagogiek aan de Universiteit van Amsterdam een opleiding is begonnen. Hij wordt geassisteerd door juffrouw Rosa de Zwaan een gediplomeerd tekenlerares. Op het internaat leren kinderen binnen de lijntjes te kleuren, wat niet altijd zo’n goed idee lijkt te zijn. Een verhaal dat met heel veel gevoel voor humor is bedacht. Hilarische teksten, schitterende vondsten met evenzoveel grappige speelse tekeningen. Mijn hoed af voor dit kunstwerk. En waar het woord van de kunstenaarsgroep Cobra in de titel vandaan komt dat voel je gewoon op iedere pagina. Geen prentenboek voor de onderbouw maar voor iedereen vanaf een jaar of 9 en ouder en veel ouder. ’

Ineke van Nispen op Libris.nl – april 2019

Recensie

boekenblog: Kinderboekenpraatjes

‘Het duo Bette Westera en Sylvia Weve staan erom bekend gedurfd en origineel werk te maken. Ze maakten bijvoorbeeld kinderboeken over oud zijn en over de dood. Het wordt gewaardeerd, Westera en Weve wonnen vele prijzen, waaronder een Gouden Griffel en een Gouden Penseel. Weve ontving deze maand ook de prestigieuze Max Velthuijsprijs voor haar hele oeuvre…’

Lees hier de  hele recensie.

Susan Venings, Kinderboekenpraatjes, april 2019

Samsara is onderdeel van de Ambassade Groep