ISBN: 978 94 93228 42 9
NUR: 280
Prijs: € 16,99
Uitvoering: hardcover
Formaat: 20 x 23 cm
Omvang: ca. 48 pagina’s
Omslagontwerp: Steef Liefting
Leeftijdscategorie: 4+
 

Magische voorleesmomenten met Schildpad en zijn vrienden

In Het geluk van Schildpad schrijft Tiny Fisscher in rake, poëtische teksten over onderwerpen als vriendschap, op reis gaan, afscheid nemen en de waarde van complimentjes. En waar zou je geluk kunnen vinden? Moet je daarvoor ver van huis of is dat ook dichterbij te vinden?

De eigenzinnige, authentieke illustraties van Barbara de Wolf maken het boek tot een feest van herkenning, mede omdat De Wolf de emoties van Schildpad en zijn vrienden op ontroerende wijze in beeld heeft weten te brengen.

Het geluk van Schildpad garandeert magische voorleesmomenten en nodigt uit tot mooie gesprekken met kinderen vanaf vier jaar.

“Dit boek wil je keer op keer lezen, anderen laten lezen en aan iedereen cadeau doen!”
— Daphne de Haan, Young Adult specialist bij Waanders in de Broeren

“Wat een fijne, warme, lieve verhalen. Verhalen waar je van groeit!”
— Kinderboekhandel Meester Mokka

Ideeën mini leeslessen

(van kinderboekenjuf.nl)

Recensie

We leven in een boze wereld waarin veel mensen snakken naar een beetje geluk. Daarvoor proberen we hemel en aarde te bewegen en iedereen over te halen om hetzelfde te denken als wij. Maar soms is geluk gewoon stilstaan bij wat je hebt en genieten van anderen zoals ze zijn. Dat is het geluk waar schildpad naar op zoek is in zeven korte verhaaltjes.

Schildpad ontdekt hoe mooi alles en iedereen is. Ze hebben talenten die hij niet heeft. Das heeft bijvoorbeeld hele mooie strepen en mier kan heel goed haast hebben. Maar schildpad komt er ook achter dat anderen ongemakkelijk kunnen worden als ze op hun talenten gewezen worden. En beseft schildpad eigenlijk zelf wel hoeveel talenten en kwaliteiten hij heeft? Want hij is bijvoorbeeld een hele goede vriend, zelfs als de taart voor Das mislukt is. En om geluk te vinden hoef je niet heel mooi, snel of knap te zijn. Je hoeft niet ver te reizen. Soms ligt geluk gewoon voor je neus als je even stil staat.

Het geluk van schildpad is een zeer positief boek. Maar verwacht hier geen clichématige quotes en zoetsappige dooddoeners. Want geluk is geen tegeltjeswijsheid. Het zijn zeven korte lessen om jonge kinderen te leren hoe leuk het leven kan zijn, dat iedereen eigen talenten heeft en dat het fijn is om anderen te accepteren zoals ze zijn. De combinatie van de mooie teksten van Tiny Fisscher en de geweldige illustraties van Barbara de Wolf maken je als lezer een stukje vrolijker. En dat heeft iedereen wel eens nodig, of je nou jong of oud bent.

Rubén Rodriguez da Silva op Libris.nl – november 2021

In het hoofd van Schildpad wonen de wonderlijkste woorden en gedachten. Hij kan opeens wakker worden met een woord in zijn hoofd (mooi), zegt zomaar ineens aardige dingen tegen iedereen die hij tegenkomt en wikt en weegt de juiste woorden voor een brief naar Das, … En dan gaat hij op onderzoek uit naar wat die woorden echt betekenen.

Dit boek bestaat uit 7 warme dierenverhalen die je doen nadenken over o.a. vriendschap, talenten, afscheid en geluk. Wat de verhalen zo uniek maakt, is de mooie vertelstijl van Tiny Fisscher die op een heel bijzondere manier gedachten aanreikt waarover jij dan weer kan nadenken en praten met jonge kinderen. Met een zacht pleidooi om het leven te nemen zoals het komt. Er zit geen expliciete les of moraal in dit boek, maar ik haalde er toch een boodschap uit voor mezelf: met verwondering en vriendelijkheid wordt het leven zoveel mooier.

Een extra pluim voor de eigenzinnige illustraties van Barbara de Wolf. Ze gebruikt een soort collagetechniek van papier. Heel bijzonder hoe zij de verhalen mee tot leven wekt en de emoties van de dieren op die manier weergeeft. Bekijk de illustraties met de nodige traagheid en je ontdekt een prachtige wereld van kleuren en vormen.

Een boek om mee te nemen op de reis die het leven is. De verhalen in ‘Het geluk van Schildpad’ zijn een open uitnodiging om met kinderen in gesprek te gaan en wijze gedachten te ontdekken. Hoopvol en positief. Een prachtig boek om in huis te hebben!

Denkkaravaan – januari 2022

Hoe gaat dat precies complimentjes geven?  Waar vind je geluk?  Wat is mooi zijn?  

Schildpad denkt vaak over woorden na, proeft ze en probeert hun echte betekenis te ontdekken.  Met deze woorden gaat hij op pad en samen met de andere dieren probeert hij ze vorm te geven.  Zo leert hij zeven levenslessen, die ons leven elke dag een beetje mooier kunnen maken.   “Het geluk van schildpad” is een verzameling van zeven korte verhaaltjes over de kleine dingen die ons leven de moeite waard maken.

Tiny Fisscher, die jarenlang ervaring heeft met het schrijven van kinder- en jeugdboeken, laat kinderen in mooie, poëtische teksten kennismaken met de kleine gelukjes in het leven.  De korte verhaaltjes lenen zich uitstekend tot voorlezen of samen lezen om daarna het gesprek met kinderen aan te gaan en te filosoferen.  Treffende illustraties van Barbara de Wolf in haar typische collagestijl, brengen de emoties van schildpad erg goed in beeld.  Beeld en tekst vormen een prachtig geheel en maken een boek met veel diepgang.  Een aanrader om met kinderen vanaf 4 à 5 jaar van te genieten.

“Het geluk van schildpad” van Tiny Fisscher en Barbara de Wolf brengt de kleine, dagelijkse gelukjes op een mooie manier in woord en beeld.

Het Boekenrijk – januari 2022

‘Het geluk van Schildpad’ is een fijne en originele verhalenbundel over de Schildpad en zijn vrienden Kikker, Hagedis, Uil, en vele anderen. Zeven verhalen op rij waarin we de Schildpad leren kennen doorheen zijn dagelijkse leventje: hij geeft graag complimentjes aan iedereen en ervaart dat het ontvangen ervan niet altijd even gemakkelijk is. Op een mooie zonnige dag, zo’n dag om alles rustig aan te doen, ziet hij Mier en Kip voorbij snellen. Eend denkt er echter anders over. Op een andere dag ontwaakt hij met het woord ‘mooi’ in zijn hoofd. Dat zet een heel proces op gang vol twijfels en vragen. Maar dankzij Das komt hij er wel uit. Over de mislukte brief en de mislukte taart, maar het feestje kon wel doorgaan. Of over een hoge en verre reis dank zij de hulp van Ooievaar, en over de rups die een vlinder werd. Tot slot ontdekt Schildpad het geluk.

De verhalen zijn een feest om voor te lezen. De licht poëtische tekst in korte zinnetjes vol sprankelende dialogen sleept je mee doorheen het leven van de dieren die in peis en vree samenleven. Een leven waarin veel plaats is voor verwondering en warme vriendschap. De kleurrijke en speelse prenten zijn een al even groot feest om te bekijken en in weg te dromen. De combinatie van collages en stijlvolle prints vol kleur en leven prikkelen je verbeelding en kloppen perfect bij de schrijfstijl. Een geheel dat klopt, in een fijne vormgeving van Steef Liefting. Zijn hand in het geheel maakt het boek gewild en gegeerd. In al zijn eenvoud zonder twijfel een aanrader!

Eric Vanthillo op Pluizuit.be – februari 2022

Recensie

Op de schutbladen kijk je reeds verrast naar een sfeervolle compositie van eenvoudige bomen met daartussen dartele vogeltjes tegen een hemels blauwe achtergrond. Je voelt aan dat dit boek iets bijzonders te bieden heeft. Op de volgende prent zie je Schildpad mijmerend aan het vissen en krijg je, sober geschikt, het aanbod van de inhoud: zeven woorden. Elk woord staat voor een verhaal. Bij het eerste verhaal ontdek je hoe schildpad bij elk dier dat hij tegenkomt iets moois of bijzonders vertelt. Tegen de kikker zegt hij “Wat spring jij toch mooi”, waarop de kikker wat verlegen en beduusd reageert. Ook bij de volgende dieren krijgt de Schildpad dezelfde reactie. Hij vindt de reacties wat raar. Het is Uil die Kikker uitlegt dat hij complimentjes geeft. Wanneer Schildpad hem vertelt “Wat kun jij ontzettend goed moeilijke woorden bedenken” is Uil juist heel blij. Schildpad voelt zich licht en kleurt helemaal rood, zo dankbaar is hij.